FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

MFF ska vara bra i mars!

Tränarfrågan igen.

Om vi tittar på att MFF har officiell träningsstart den 18 januari ser det ut att vara gott om tid.

Bara en tränare är på plats några dagar innan det startar borde det ju lösa sig finns det många som säger.

Men det är tyvärr inte riktigt sant.

Redan den 15:e samlas truppen för tester, bland annat fys. Ett par dagar innan ska alltså ställas i relation till det datumet.

Dessutom är det ju så att MFF startar ovanligt sent! De allsvenska konkurrenterna är redan igång eller djupt nere i startgroparna. Djurgården började till exempel i måndags, Hammarby igår och AIK idag. Om MFF inlett när de övriga lagen gör det hade man gjort det utan tränare.

Nu är det givetvis så att MFF tack vare Champions League avslutade förra årets säsong ovanligt sent och det är i ljuset av detta man ska se den sena träningsstarten i år. Förklarligt ja, naturligt ja, men effekten blir ju densamma. Inför den kommande säsongen är MFF igång ovanligt sent och problemen det skapar bli inte mindre av att det finns en anledning.

Därför brådskar tränarvalet. Rejält!

Annars finns det två stora problem.

A) En ny tränare behöver tid på sig för att få koll på en trupp. Nyförvärv ska in i truppen, spelet ska ändras och sättas. Just nu är spelarjakten mer eller mindre satt på vänt för att den nye tränaren ska kunna sätta sin egen prägel på truppen. Dessutom ska det in ytterligare en assisterande tränare.

B) Tiden är ovanligt kort!

Svenska cupen är viktigare än någonsin och MFF:s enda väg ut i Europa i höst.

Gruppspelet startar snart och bör gå att hantera trots bristande tid. Men sedan ska MFF – om det går enligt planen – även spela kvarts- och semifinal. Plus final. Jag tror att de flesta missat hur snabbt de matcherna kommer. Semifinalerna i årets upplaga av Svenska Cupen ska spelas 19-20 mars!

MFF ska alltså inte vara färdigt till den allsvenska starten. Allt ska helst klaffa långt tidigare.

De senaste 25 åren har MFF i stort sett varenda gång åkt ur cupen innan det ens blivit final. Den traditionen måste brytas nu och därför är varje dag utan att tränarfrågan är löst en nackdel.

MFF behöver tid när man inte har det.

Det krävs många träningspass för att ändra ett spel och spela samman ett lag efter ett tränarbyte. Särskilt som det ju klart och tydligt sagts att det på nytt ska bli ett mer possession-präglat MFF-spel.

Individuellt finns också många beslut att ta.

Det mest akuta och uppmärksammade blir givetvis om Guillermo Molins ska erbjudas en kontraktsförlängning. Det ska ju göras alldeles i början efter återstarten.

Alla vi som kommer ihåg hur sensationellt bra Molins var innan han drabbades av långtidsskadan – innan Markus Rosenberg kom hem var Molins bäst i Allsvenskan – vet också hur viktigt det beslutet är. Det får inte slarvas bort när så mycket annars också ska göras.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close