FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En begåvad chansning

Efter att ha träffat Allan Kuhn förstår jag varför MFF valde honom.

Jag ska inte hyckla och säga att jag hade järnkoll på honom innan han satte sig ner på podiet vid presskonferensen. Det hade givetvis MFF. Men grejen är att för några månader sedan hade MFF lika lite koll som jag.

Sedan fick man ett tips och förde in honom på listan över tänkbara kandidater. I runt en månad har hans namn diskuterats och parterna har träffats åtskilliga gånger. För varje gång har hans kandidatur stärkts och till slut fastnade man för att ge honom chansen. Niclas Carlnén erkände för övrigt att man till slut valde bland nästan enbart nya namn. Där finns en stor del av förklaringen till att det tagit tid,

Det är dessutom viktigt att veta att MFF jobbat med en profil eller en mall där tränaren ska passa in. Inte tvärtom. MFF-ledningen bestämde sig för ett sätt laget ska spela och en metod hur truppen ska byggas. När det var gjort letade man efter en tränare som uppfyllde de förutsättningarna. Allan Kuhn gjorde det. Flera av namnen det spekulerats i gjorde det inte och flera gånger har man haft rätt kul åt ryktena.

Därför är det också fel att säga att bygget av truppen, jakten på nyförvärv och ambitionen att banta truppen till 23-24 spelare fått stå på vänt till dess att den nye tränaren var klar. Många säger att tränaren ska ha sista ordet när det gäller till exempel vilka spelare som ska värvas. Det är en god tanke. Men i det här fallet blir den inte särskilt aktuell. MFF har jobbat parallellt med att sätta truppen och göra klart med tränaren. Och det fungerar eftersom allting – inklusive valet av tränare – är en konsekvens av en enhetlig linje.

Vill man hårdra kan man säga att Allan Kuhn är handplockad för att träna ett lag som sportchefen Daniel Andersson och de övriga i MFF-ledningen byggt och lagt upp ett spelsätt för. Nu kan han själv vara med och påverka och då blir det – om han är rätt val – ännu bättre. Är också övertygad om att presskonferenserna kommer att dugga tätt den närmaste tiden. Snart är till exempel Alhassan Kamara från Örebro SK på plats och i det fallet har jag betydligt bättre koll i förväg. Där vet jag att det är en bra affär.

ÖSK-Kamara var min önskevärvning från hela Allsvenskan till MFF 2014. Når han den nivån igen är det givet att det är värt att locka honom till Malmö. De som inte tror mig kan plocka fram en inspelning från matchen mellan ÖSK och MFF på Swedbank stadion 2014. Eller minnas att han gjorde hat trick mot BK Häcken samma säsong. Det om inte annat gör att han passar i Malmö FF.

Vad var det då som gjorde att jag föll för Allan Kuhn?

För det första hans iver och energi. En tränare i MFF ska brinna för just det jobbet. Det är jag övertygad om att han gör.

Hans tre k:n; kärlek, krav och konsekvenser om kraven inte uppfylls lät också bra. Han pratade även om öppenhet, att han omedelbart vill flytta till Malmö för att komma nära laget och supportrarna, att unga spelare kan må bra av att ibland träna två pass om dagen samtidigt som de äldre inte gör det och att han väldigt gärna släpper fram unga spelare. Ni hör; det låter bra! Nu ska han och Malmö FF bara upp till bevis också.

Att han kommer från ett uppdrag som assisterande tränare i Ålborg lär öppna för kritik. Det är Allan Kuhn själv väl medveten om. Men även där verkar han brinna för möjligheten att visa att de som tror att han inte är mogen uppdraget i MFF har fel. Går man lite längre tillbaka i tiden finns det dessutom gott om hyfsade meriter som huvudtränare. Från Ålborg i Champions League och i FC Midtjylland.

Jag tror att det här blir bra. TROR är viktigt att betona. För det här känns som en begåvad chansning!

Relaterade artiklar

Back to top button
Close