HandbollHandbollsbloggen

Skövdekonkurs gynnar Skånelag?

När H43 som nästjumbo i elitserien gick i konkurs låg de cirka 2,5 miljoner back jämfört med budget. En budget som efteråt har beskrivits som rena fantasibudgeten, men likväl. Och trots att klubbledningen bedyrade att man “var vit” och inte hade några skulder så kunde konkursförvaltaren senare räkna in en skatteskuld på 200 000 kronor och en del andra kostnader som sammanlagt nådde upp i miljonen. Det hade behövts 3,5 till 4 miljoner kronor för att rädda H43:s elitherrlag då.

Det gick inte.
Nu befinner sig IFK Skövde i en liknande situation. Man ligger 1,9 miljoner back mot budget och hur stora skulder man har är knappast officiellt för en skånsk konspirationsbloggare. Spelarna har, till skillnad från vad var fallet med H43, ändå fått en heads up. Kontrakten är uppsagda och det kan bli tal om spelarflykt. H43-grabbarna fick aldrig den chansen. De satt och käkade lunch i centrala Lund när de fick ett SMS om att allt var över…
OM nu Skövde skulle gå under så ger det effekter en bit ner i seriesystemen. Då ska ett lag till hämtas upp från Allsvenskan och det försämrar ju knappast chanserna för Helsingborg och IFK Ystad.
Och när det försvinner fler lag från Allsvenskan så påverkas kvalmöjligheterna från division ett. Vinslöv åkte ju egentligen ut i sitt kval förra säsongen, men fick en ny chans mot Linköping när de tog chansen att nå Allsvenskan (där de presterat förvånansvärt väl). Allt i spåren av H43:s konkurs. När EM är över lär vi få svaren på var IFK Skövde står. Vad kommer de med för lag och hur ska de lappa ihop ekonomin?
På tal om IFK Ystad så har väl ingen undgått skandalen med Västeråsmatchen. 26-26 på papperet. 25-26 i verkligheten – seger till Ystad alltså. Idag kom beskedet att det dubbelregistrerade målet för Västerås i den första halvleken faktiskt räknas, Inget omspel alltså. Båda lagen får en poäng.
Jag förstår att tränar-Kenneth i IFK känner sig rånad på en seger. Något som faktiskt kan påverka föreningens serietillhörighet säsongen 16/17 och därmed hela föreningens ekonomi. Ystadsderbyn “på riktigt” i den nya arenan hade ju smakat mumma för fler än IFK såklart. Men allt kan gå förlorat på grund av en sekretariatmiss i Västerås…
Bittert såklart. Och samtidigt lägger det ett löjes skimmer över hela sporten. “Är de så djävla blåsta att de inte ens kan hålla räkningen och upptäcker missen långt efter matchen är slut”?
Slutligen måste jag bara få gnälla av mig kring det här med västspel. Alltså att man vid utvisning placerar målvakten på bänken och tar in en extra utespelare. Så blir fem-mot-sex-spelet egentligen sex-mot-sex. Allt för att döda tid de första 30-40 sekunderna av ett anfall och i den bästa av världar gör mål under passivitetsvarning när västspelaren samtidigt rusar mot bänken för att byta in målvakten.
Jag ogillar det skarpt. Då blir det ju på sätt och vis ingen utvisning. Laget straffas ju inte längre av en individs fula tilltag. Bestraffningen blir om inte verkningslös så betydligt mindre.
Och varför utvisade spelare ska sitta på sin egen bänk känns också mesigt. Då kan de utvisade spelarna umgås bland medspelare och tränare och ta del av taktik och annat. Hockeyn har sina utvisningsbås på andra sidan planen. Där borde utvisade handbollsspelare också sitta. Om inte i ett bås så åtminstone på en bänk – eller mot en ribbstol. Låt dem gärna sitta där (tillsammans med sekretariatet).
Sportens utveckling har sprungit förbi regelboken.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close