FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Bra med Berra

Sist på träningen när ett par hundra av de många åskådarna redan gått hem kom beskedet. Då bekräftade Daniel Andersson att Behrang Safari är klar för MFF.

Det var inte precis någon skräll. Hela dagen hade det surrats om att ”Berra” skulle återvända. Men enligt principen att det är först när man packat upp presenten som man vet att man verkligen fått det man ville ha var det givetvis en skön bekräftelse.

Den 1 juli kommer han och stannar i 4,5 år. För det gör han. Precis som till exempel Markus Rosenberg flyttar Safari hem för att stanna kvar i klubben, om inget alldeles oförutsett händer. Rosenberg är ett bra bevis på att det är ett extra plus. Enda skillnaden är väl att Rosenberg flyttade hem till MFF och Malmö, Safari gör det till MFF och Lundabygden.

[ad_dropper zone_id=”16″]

Behrang Safari fyller 31 år den 9 februari. Några kommer säkert därför att invända att ett kontrakt med en spelare i den åldern som löper ut först efter 2020 är väldigt långt. Det tycker inte jag. Om – och märk väldigt tydligt ordet om – det var ett krav för att få affären att gå i lås är det helt klart värt det Och det är inte precis någon relik MFF värvat. Jag är säker på att han är en mycket bättre spelare nu än när han lämnade och hans status internationellt är fortfarande hög. FC Basel är ett starkt lag, bättre än alla MFF besegrat i Europa de senaste två åren med ett möjligt undantag av Sjachtar Donetsk, och Safari har hela tiden varit en given startspelare. Matcherna han stod över i höstas berodde på skada.

Jag skulle vilja placera honom på topp tio-listan över alla svenska spelare som just nu är verksamma i utländska klubbar. Jämför gärna med Erik Johansson som samma dag blev aktuell när FC Köpenhamn – av alla klubbar – köpte honom för ryktesvis 17 miljoner. Utan att kasta skit på Johansson så är givetvis Safari på en högre nivå och har varit det under lång tid. Bara att hoppas att Allan Kuhn uppskattar honom mer än sin gamle huvudtränare Erik Hamrén.

Tror dessutom att det kan lura en betydligt tidigare comeback i MFF för Behrang Safari. FC Basel kan åka ur Europa League innan fönstret in till Sverige stänger den 31 mars. Jag unnar både Safari och Basel att nå kvartsfinal, men lyckas inte det skulle jag inte bli ett dugg förvånad om Daniel Andersson tar upp en diskussion med Basel för att få loss honom tidigare.

Med förvärvet av Safari har i vilket fall som helst MFF-ledningen redan satt press på spelarna han ska konkurrera med. Både på vänsterbackspositionen och yttermittfältspositionen på samma kant. ”Berra” var ytter när han kom från Lunds SK och i den klassiska Smörlyckanklubben körde han dessutom en del på högerkanten. Bra spelare kan spela lite varstans, men ska göra det där de passar bäst. I utgångsläget är det därför en ny vänsterback som MFF har skaffat sig.

Smaken av Safari-sommaren var den mest positiva grejen från träningsupptakten. Men det fanns mer godis:

Guillermo Molins såg pigg ut. Det var en frisk doft av gamle gode Gische som spred sig upp på läktaren. När jag pratade med honom efter testerna i fredags antydde han att han kanske skulle stå över några av övningarna i i träningspremiären för att varva upp lite lugnt. När jag påminde honom om det kunde han glatt konstatera att det inte hade behövts.

Han körde för fullt och samtidigt som smärtan är borta är självförtroendet tillbaka- Frågade honom också om resultatet på fys-testet. Han vann det inte, men han var med bland de bästa. Beskedet om han ska få kontraktsförlängningen närmar sig och fortsätter trenden i samma positiva riktning lär det bli väldigt svårt att säga nej. Fråga bara alla de som jublade lite extra på läktaren när Molins gjorde något bra i tvåmålsspelet.

Tyckte mig också se två saker på träningen: 1) Tempot var högre, 2) Allan Kuhn verkade väldigt angelägen om att se vilka spelare som verkligen ville ha bollen- Bra besked. Ännu bättre var att han på nytt betonade att det – utan att göra något dumt och riskera något – måste gå att öka träningsdosen. Och variera den. Vissa ska helt enkelt träna mer än andra.

Daniel Andersson berättade också att den extra tränarresursen som ska tillföras A-laget ska vara just det: tränare. Inte en videoanalytiker eller liknande utan en extra assisterande tränare. Med en sådan kan man dela upp träningen mer i stationer och individualisera. Men det ska inte vara så att någon har ansvar för det defensiva och en annan för det offensiva. Alla ska kunna gnugga allt.

Jakten på assisterande tränare nummer två går vidare. Till dess att Daniel Andersson hittat rätt person bekräftade han för övrigt att han själv snör på sig skorna och tar den rollen!

_ Men jag har en lösning på gång, konstaterade han.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close