HandbollHandbollsbloggen

Månsson till H65

Breaking skånska hanbollsnews: Ola Månsson lämnar OV Helsingborg för att vinna titlar med H65 Höör. Det blir officiellt under dagen.

Få personer har betytt så mycket för skånsk damhandboll som Ola Månsson. Det pund han förvaltade under Team Eslövs storhetstid var imponerande. Två SM-guld på tre finalförsök.

Efter det har han tränat herrlag i Elitserien, H43 och IFK Kristianstad, varit en sväng i Danmark, kommit åter till Eslöv och nu närmast under fyra säsonger format OV Helsingborg till ett topplag i Allsvenskan.

Det var ingen skräll att det blev Månsson. Han känner spelarna i H65 sedan tidigare, flera av dem tränar han dessutom i det synnerligen vassa juniorlandslag med flickor födda 96-97. När han förde laget till EM-guld 2013 var det första gången ett svenskt landslag lyckats med den bedriften och laget har fortsatt att leverera i stora internationella turneringar.

Varför han valde H65 före OV Helsingborg?

Möjligheten att vinna titlar. Både SM – men även ute i Europa. Att H65 valt att gå minus ekonomiskt på de äventyren betalar alltså igen sig så till vida att de kan locka till sig de bästa tränarna och spelarna på lång sikt.

 

****

EM då?

Sverige har lyckats vinna EN match på fyra försök och lär bomma nu igen, men har ändå chansen att komma undan med hedern i behåll i ett EM som bjudit på många överraskningar. Förlorar man “bara” med tre-fyra mål och sedan lyckas spöa Ungern är vi sannolikt i OS-kval. Det som redan innan turneringen var slutmålet. Märkliga tider…

 

***

 

Idrottsgalan hade inga handbollsspelare i fokus. Men jag orkar inte ta sådana galor på allvar längre. Skidor på snö är lika mycket sport som snowracerrally i pulkabacken för mig. Spöa en norrman eller norska och du blir prisad direkt. Gäsp. Sorry Gunde.

Det finns förresten bara en sak som är värre än att se galan på TV. Och det är att höra den på radio. Stod ut i en kvart. En kvart jag aldrig får igen.

Att Monsieur Ibrahimovic inte prisades är ju bara direkt löjligt.

 

***

 

Eslöv gjorde sin plikt mot Heid och tog ett stort kliv mot slutspel. Jag slås ändå ofta av att det här laget är mycket bättre egentligen än vad vi ser på planen. Förhoppningsvis kan Julia Sandell, en av de bästa skyttarna jag sett för sin ålder, vara tillbaka till hösten. Dubbla korsbandsskador…

Anna Bardis är förresten skytteligaledare. Sicken grej! Och till helgen möter Eslöv just H65 i Höör.

 

***

 

Thomas Sivertsson fick inte fortsätta som förbundskapten. Ett beslut många nog väntade på. Enligt uppgift ska flera spelare i laget inte ha dragit helt jämnt med Thomas. Om det stämmer har jag ingen aning om, det syntes åtminstone inte utåt. Däremot tror jag att det skiljer VÄLDIGT mycket i sättet att hantera ett damlag jämfört med herrlag. Och att Helle Thomsen tar över, åtminstone över OS-kvalet, är nog väldigt bra. Jag gillar hennes sätt att kommunicera med spelarna.

Vem som tar över sedan? Tja. Hade Ola Månsson inte tagit H65 hade han varit ett intressant namn. Om det nu inte går att dubblera lex Ola Lindgren och Staffan Olsson. Månsson har ju gjort tre säsonger med J-landslaget och få tränare har bättre meriter.

Henrik Signell i Sävehof är säkert också sugen, naturligtvis. Niklas Harris, som ska vara pappaledig, är inte ens intresserad (just nu). Eslövs Thomas Westerlund då? Han har ju gått från motståndarspanare till assisterande coach i damlandslaget under 2015.

Bara det blir en tränare som kan funka med Helle så blir jag glad. Hon och Sivertsson hade ju “inte samma filosofi”.

 

***

 

I fredagens nummer av Skånesport möter ni Dragan Brljevic. I serien om skånska tränarprofiler får han samma frågor som Niklas Harris förra veckan. Men vi får helt andra svar…

I nr två får ni också en lång intervju med Basti.

Basti! Bara det borde vara värt att starta prenumeration.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close