FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En ny kung i straffområdet

Det blev örn-gott på dagens MFF-presskonferens.

Vidar Örn Kjartansson satte sig som väntat på podiet så nu har MFF en örn, en varg och en ål i truppen.

Innan jag stack iväg till mediecentret satte jag mig ner och tittade igenom alla de 25 målen han gjorde i Norge 2014 och som innebar att han vann skytteligan. Samtliga utom ett kom innanför straffområdet. Han är alltså en riktig box-spelare.

Målen kommer dessutom med båda fötterna, på nick och på straff. Efter MFF-säsongen 2015 är ju inte minst det där med straffarna viktigt. Nu tror jag inte att Markus Rosenberg släpper dem ändå, men det kan vara bra med en backup och en blåslampa i häcken på de övriga som vill lägga dem.

[ad_dropper zone_id=”16″]

Efter succén i Norge såldes han för dyra pengar till Jiangsu Suning FC i Kina och det blev det 13 mål och åtta assist. Även där gjorde han en sak som kan vara bra att ha i MFF. Han vann cupen!

I Kina spelade han ofta ensam anfallare. Ett bra besked för dem som saknat en bollmottagare i Malmö FF:s anfall. Jag är en av dem. Snacket om att det inte behövs i ett possession-betonat lag som ska försöka undvika att slå långt köper jag inte. En mottagare och skarv-nickare behövs då också. En anfallsbesättning ska helst bestå av olika typer som kompletterar varandra.

Efter utlåningen av Pawel Cibicki till Jönköping Södra har MFF Markus Rosenberg, Vidar Örn Kjartansson, Agon Mehmeti, Jo Inge Berget och lärlingen Teddy Bergqvist att välja på där framme.

Det är ett högklassiskt urval. Men jag vill helst ha in Alhassan Kamara från Örebro SK också.

Bergqvist går inte att räkna med 2016 och Berget gjorde det lite för bra ute på kanten för att det ska gå att säga att han är anfallare. Åtminstone inte enbart. Agon Mehmeti tror jag däremot blir hur vass som helst i år. Han är fysiskt starkare, bättre förberedd och minst lika positiv som alltid. Men sedan Pawel Cibicki försvann till Jönköping Södra – han är utlånad för hela året utan någon möjlighet att plocka tillbaka honom – vill åtminstone jag hålla fast vid att värvningsbehovet av nya anfallare inte är en utan två.

Bara att önska Cibicki ett stort lycka till förresten. Han är en spelare och en person som det är mycket enkelt att önska all framgång.

I hela det här resonemanget finns det förresten en joker.

Efter att ha sett Guillermo Molins ett par gånger under försäsongen är jag övertygad om att han kommer att erbjudas den där kontraktsförlängningen alla pratar om. Han har en helt annan intensitet och närvaro i allt han gör än förra året. Det syns att han är smärtfri och det märks att självförtroendet är tillbaka.

Om han blir MFF-spelare ett par år till kan han också spela forward! Jag tror att det är som yttermittfältare, på båda kanterna, MFF-ledningen ser honom. Men som sagt. Han är en joker där framme som kan plockas fram om Kamara-kortet faller ur leken.

 

Till sist två saker:

Om och när Guillermo Molins förlänger kontraktet vill jag att MFF frångår principen att bara kalla till presskonferenser med nya spelare. Gische är ett undantag. Intresset är oerhört stort och han har den statusen. Ge honom en plats på podiet.

Om Alhassan Kamara kompletterar Kjartansson är det bara att tacka Gustaf Nilsson för att han valde Bröndby.

 

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close