FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Ett lätt avslaget Ålagille

MFF:s första träningsmatch blev ingen fest.

Men det blev seger, och lite ålagille.

Andreas Aalen Vindheim spelade fram Agon “Ålen” Mehmeti. 1-0, matchens enda mål, var ett faktum och åla-sången ekade på läktaren. Precis som för ett par år sedan.

Mehmeti kunde gjort ett par mål till och ålen var pigg som en mört. Överhuvudtaget gjorde MFF en väsentligt bättre andra- än första-halvlek och det var det unga och mer oprövade gänget som var bäst. I särklass till och med.

[ad_dropper zone_id=”16″]

Vill man vara elak går det att plocka fram att ifjor mötte MFF också Fremad Amager. Fast då var det MFF U21 som ställdes mot Fremads A-lag. Och vann med 3-1. Agon Mehmeti gjorde mål då också. Plus Piotr Johansson, som var den ende som spelade 90 minuter nu.

Den här gången spelade det som påminde mest om A 0-0 i sin halvlek och det som mer såg ut som U21 1-0 i sin.

Energin var också betydligt bättre efter paus och det låg säkert en hel del i Allan Kuhns fundering efter matchen att de unga spelarna tålt den tuffa träningen inför matchen bättre.

Vill man vara sann är det givetvis så att dra slutsatser efter träningsmatcher är ungefär som att spå väder, att göra det efter den allra första träningsmatchen är som att göra det med huvudet i en säck.

Därför väljer jag att plocka fram det positiva i skillnaden före och efter paus.

De unga spelarna visade att de verkligen vill vara med och konkurrera. Första 45 tyckte jag att Erdal Rakip var bäst i MFF och Piotr Johansson mest lovande. Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem och Guillermo Molins var också godkända, men av dem kan man kräva mer än av Rakip och Johansson.

Sista 45 älskade jag att se Mattias Svanbergs insats. Han spelade klokt, vände bort folk på små ytor, vann mark snabbt och såg passningslägena. Hela laget var dock som sagt vassare då.

Men det fanns två viktiga faktorer till som bidrog till att Malmö FF kunde gå ifrån och avgöra i den andra halvleken.

1.) John Faxe Jensen fick mycket beröm över sättet han organiserat Fremad Amager. Det var förtjänt. De spelade länge riktigt bra. Men orkade inte! Det ska inte ett danskt division 2-lag göra mot MFF. Därför tror jag att MFF hade vunnit även utan bytena.

2.) Allan Kuhn vill ha ytterbackarna HÖGT upp i planen. I första halvleken låg Yoshimar Yotún och Anton Tinnerholm fel. Pa Konate och Andreas Vindheim löste det betydligt bättre när de kom in. Konate vann kampen klart mot Yotún och i kulissen lurar Behrang Safari. Vindheim spelade också starkt, men blev skadad (stukning) och då kom Tinnerholm tillbaka in på planen – och hamnade också rätt.

Jag är faktiskt orolig över hur allt det här påverkar Yotún. Ifjor skulle han lära sig spela på ett helt annat sätt än det han vant sig vid under uppväxten utan att fullt ut greppa det nya. Nu ska han tänka om igen. Förhoppningsvis finns det folk i MFF som hjälper honom att förstå det som händer. Annars kommer Pa Konate och Behrang Safari att käka upp honom.

En annan anledning till oro är om Kari Arnason klarar omställningen till snabbare spel och att hela tiden undvika den långa bollen från backlinjen?

Erik Andersson gjorde för övrigt den bästa insatsen jag sett honom göra i MFF. Ett gott svar eftersom han rimligen är en av dem som måste hänga löst när truppen ska bantas.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close