HandbollHandbollsbloggen

Vilken dag!

Idag har det kokat ordentligt i den skånska handbollskastrullen.

 

Först kallade HK Malmö till presskonferens. Ulf Sivertssons kontrakt blir inte förlängt “i samförstånd”. Vilket lag Sivertsson ska träna till hösten hävdar han själv att ha inte har en aning om. Men han satt på utgående kontrakt och det vet säkert många klubbdirektörer om. Kanske tar han över OV Helsingborg om de går upp i Elitserien nu när Ola Månsson går till H65? Eller byter de ut en Sivertsson mot en annan i det svenska damlandslaget? Vi får väl se…

Stian Tönnessen tar över. Den lille mannen med det stora spelsinnet. 42-årige Tönnessen är som Michael J Fox såtillvida att han aldrig verkar åldras. Jag hade begärt leg om han kommit till min kiosk och försökt köpa snus… 42 år? Jo, det är sant.

Ahmad Al-Shohomi, Zoran Roganovic, Stian Tönnesen och Jörgen Rasmussen har alla stora planer för HK Malmö.
Ahmad Al-Shohomi, Zoran Roganovic, Stian Tönnesen och Jörgen Rasmussen har alla stora planer för HK Malmö.

I sitt lag får Tönnessen Zoran Roganovic att bygga kring. En kultförklarad 38-åring som lämnar Lugi sedan Lundaklubben inte kunde prestera ett kontrakt i tid. “Jag bestämde mig i måndags” sa Zoran samtidigt som han försökte dölja en gnutta bitterhet mot sin nuvarande klubb. Jag tror knappast att han tänkt sig att göra något eller några av sina sista år som handbollsspelare i Malmö. Och vem vet. Om två år är det kanske han som tar över efter Stian?

Det är onekligen någon spännande HK Malmö håller på att bygga upp. Både med sin uttalade vision att bli ett topp fyra-lag i Sverige samt med sitt engagemang inom integration. “HKM-pampen” Jörgen Rasmussen vars vänskapsband med den kuwaitiske affärsmannen (inte shejken…) Ahmad Al-Shohomi gjort den här satsningen möjlig är noga med att peka på samhällsnyttan med satsningen. Något som för övrigt går helt i linje med Skånesports ursprung och därför lockar mig  personligen väldigt starkt.

Zoran är 100 procent värvad som målgörare på handbollsplanen, säger Rasmussen. Men i sina integrationsprojekt kommer Zoran, som ju även har sin sommarcamp, att bli ett tungt namn. Det finns samhällsvärderingar med i bilden kring den här värvningen som borde fått åtskilliga Lundabor att sätta i halsen. Ingen Zoran i Arenan längre – det måste kännas smått overkligt för 046-klanen.

Samtidigt som Ystad, Kristianstad och Malmö storsatsar på helt olika sätt riskerar Lugi att bli omsprungna. Kommer den egna talangfabriken att kunna mäta sig halvmiljardbyget och lirarproduktionen i Ystad, med NK i nordöst och Kuwait-stålarna i söder? Jag hoppas verkligen det. Men oroas samtidigt för hur Lugi ska behålla sin position utan gamla klassiska storsponsorer och utan sportchefs-Emme.

 

***

 

Samtidigt kom nyheten att Malmö Arena får arrangera den OS-kvalturnering som man ansökt om.

För fyra år sedan tog de svenska handbollsherrarna en sensationell silvermedalj i OS i London, en turnering man tog sig till via OS-kvalspel inför storpublik i Göteborg.
I sommar spelas OS i Brasilien och Sverige får, tack vare sin åttondeplacering på EM i Polen som avslutades förra veckan, chansen att kvala in. I dag beslutade det Internationella Handbollförbundet (IHF) att OS-kvalgruppen som består av VM-finalisten Spanien, Slovenien, Sverige och Iran ska spelas på svensk mark.
Matcherna, där alla möter alla och där de två bästa lagen sedan kvalificerar sig för OS, kommer att spelas i Malmö Arena 8–10 april.
– Vi, Malmö Arena och Malmö Stad har arbetat hårt för att få kvalet till Sverige och är otroligt glada att så nu blir fallet. Vi har organisation, arena och publik för att skapa en häftig handbollsfest, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

Timingen kunde inte ha varit bättre för Malmöitisk handboll. Kvalturneringen borde kunna locka fullt hus och ge sporten en spark i arslet i Malmö. Det räcker nämligen inte med blanka checkar från Kuwait för att boosta upp intresse. Det krävs kärlek och engagemang för sporten. Blågula framgångar brukar vara en garant för det.

 

***

 

Nu ska jag närmast njuta av Skånederbyt i Ystad Arena. Jag förväntar mig att hemmaspelarna presterar utöver det vanliga. Antingen blir de överladdade och så låser det sig. Eller så släpper man alla spärrar och skapar magi. Jag hoppas, och tror, på det senare.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close