skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En unik chans för MFF

Det känns allt mer som om MFF snart kommer att ha både herr och damfotboll i föreningen.
MFF håller sitt årsmöte fredagen den 4 mars. Då kommer frågan upp igen. Tiden för motioner har gått ut, men före deadline kom det in en motion som på nytt lyfter frågan.
Diskussionen är inte ny, önskemålet har tvärtom framförts på många möten den senaste tiden. Skillnaden är att nu är tiden mogen. Det känns som om allt fler av dem som styr i Malmö FF insett att det både är bra och nödvändigt.

[ad_dropper zone_id=”16″] Egentligen är det självklart. En MFF:are ska givetvis ha chansen att se sina barn spela fotboll i den himmelsblå matchtröjan oavsett om det är en flicka eller pojke. En modern förening ska erbjuda den möjligheten.
Flickfotboll blir det.
Ett seniorlag också, direkt eller på några års sikt.
Frågan är bara om MFF ska låta den nystartade flickverksamheten generera ett sådant eller ta tillbaka det man hade, det vill säga ta över FC Rosengårds verksamhet?
MFF dam, som vann fem SM-guld, blev LDB FC Malmö som blev FC Rosengård. MFF:s två Champions League-klubbar i fotboll har alltså gemensamma rötter och jag tror att vi är ganska många som tycker att det är en bra idé att på nytt samla allt i samma förening.
Vill FC Rosengård? Ja, jag är säker på att majoriteten av dem som är verksamma där skulle välkomna ett sådant beslut.
Vill MFF? Det är jag inte alls lika säker på.
Att herr- och damfotbollen gick skilda vägar berodde på ekonomin. Sektionerna kostade för mycket att driva i en då ansträngd MFF-ekonomi. Kom ihåg att den mycket framgångsrika bordtennissektionen, med både herr- och damlag, också ”tvingades” stå på egna ben. Pingisen dog medan damfotbollen överlevde. Nu är ekonomin väsentligt bättre och förutsättningarna att locka egna sponsorer till damlaget helt andra. Det bör gå att i Malmö FF-regi tillföra damlaget mer resurser än det har i FC Rosengård utan att det blir en förlustaffär.
Men oron från de som var med vid skilsmässan finns kvar och då är det lätt att tycka att det är enklare och tryggare att bygga på den egna nystartade flickfotbollen
Ett feltänk. Då missar man en unik chans. Om fem år kommer det att vara mycket svårare att nå kvartsfinal i Champions League för ett svenskt damlag. När de stora klubbarna ute i Europa satsar ännu mer blir det i praktiken omöjligt.
Publik- och intressemässigt ger ett övertagande dessutom ett lyft. Allt annat än en publikökning om det blir MFF istället för FC Rosengård i damallsvenskan vore en gigantisk skräll.
Däremot tror jag inte på en flytt av matcherna från Malmö IP till Swedbank stadion.
Senaste gången MFF vann SM-guld på damsidan var 1994 med Therese Bergkvist, Anika Bozicevic, Elisabeth Leidinge, Annika Nessvold, Malin Lundgren, Sofia Johansson, Sara Lindberg, Lena Videkull, Maria Ivarsson, Angelica Persson, Monica Gäfvert, Anna Wällersten, Annelie Carjemo, Sofie Sjöholm, Eva Zeikfalvy, Veronica Persson, Anette Palm och Jenny Engwall med speltid i Allsvenskan. I truppen ingick även Malin Göransson, Tina Lindqvist, Helena Olsson, Emma Tapper och Sara Nordqvist. Låt inte dem bli de sista SM-guldvinnarna i MFF på damsidan.
Samma år vann för övrigt MFF:s herrar SM-guld i bordtennis medan damlaget avancerade till elitserien. Med Håkan Jeppsson som ordförande!


 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close