HandbollHandbollsbloggen

Där rök SM-gulddrömmen

Dessa förbannade korsbandsskador.

En oskyldig stegisättning med en gnutta fel balans i kroppen så säger det ”klick” i knät. Korsbandsskadorna inom handbollen, speciellt damhandbollen, är ett gissel. I nummer ett av Skånesport pratade sjukgymnasten och knäspecialisten Anette Von Porat om att det görs för lite, om ens något, i föreningarna för att förebygga sådana skador. Det borde inte dröja speciellt mycket längre innan forskningen på det området ger henne tillräcklig uppbackning för att klubbarna ska vakna.

Senast i raden att få sin säsong och lite till förstörd är Mikaela Mässing. Den kanske mest hårdskjutande niometersspelaren i Elitserien. Utvecklingen hon visat på efter ett år i H65, sedan hon kom från BK Heid, har varit häftig. Numera skjuter hon vid rätt tillfällen och under ribban, för det mesta. Hon leder H65:s interna skytteliga och väldigt mycket av Höör-lagets grundspel har kretsat kring att sätta henne i läge 10-15 gånger per match.

Men i bortamatchen mot Västerås vek sig plötsligt knät och alla som sett reprisen, och andra som dragit sina korsband, tänkte garanterat att det rörde sig om just en sådan skada. ”Allt annat än en korsbandsskada är en bonus” sa tränare Niklas Harris bedrövat och räknar nu inte med Mässing resten av säsongen. Inget SM-slutspel och inget EHF-kvartsfinalspel för ”La Bomba” alltså. Dessutom kom beskedet att lagkaptenen Jonna Linnéll måste operera sin brutna arm igen och därmed inte alls är tillbaka till slutspelet som hon hoppats. Ännu ett bakslag. Och som bonus: U-landslagskaptenen Anna Johansson, som drog hälsenan någon vecka innan seriepremiären, kan vara tillbaka senare än man först trott. Hon blir borta ytterligare någon månad, inte ”efter jul” som man först trott. Kanske kanske blir det slutspel för Anna. Nu kommer Anna Olsson och Cassandra Tollbring, två riktiga handbollsbroderare, att släppas lös samtidigt i större utsträckning och jag räknar därmed med fler mittsex-mål.

Främsta målskytten och två givna startspelare i försvaret är alltså out. Då blir det oerhört svårt att först gå vidare mot Randers i EHF-cupen. Och en SM-kvart, högst troligt mot just Västerås som man nu spelade 26-26 mot, kan bli nog svårt det. Västmanländskorna slog ju ut H65 i just det sammanhanget i fjor…

Nu kommer å andra sidan fler spelare att få chansen i H65. Pandora-förvärvet Tilda Winqvist är en junior som jag är otroligt nyfiken på, jag tror att hon med mer speltid än några minuter varje match kan bli en häftig joker. Och just förmågan att kliva fram när andra korsbandsstupar på vägen är tjejerna i Lugis damlag praktexempel kring.

***

Under lördagen tar sig Eslöv an Skuru.

Omöjlig uppgift? Inte alls. Minns att di gule knep en poäng upp i Nacka i höstas och laget brukar göra bäst insatser mot topplagen.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close