FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

En lovande MFF-uppryckning

Tålamod är fortfarande det som gäller.

Men insatsen i den andra halvleken mot FC Midtjylland visade rätt bestämt att det kan komma att löna sig.

Första 45, särskilt de avslutande 20-25 minuterna, var Midtjylland bättre än FC Köpenhamn. Sista 45 tog MFF över.

Det var lovande, på flera olika sätt.

För det första ska FC Midtjylland om en knapp vecka spela åttondelsfinal mot Manchester United i Europa League och bör därför vara betydligt längre framme i förberedelserna än MFF. Ett MFF som dessutom håller på att lägga om sitt spel och behöver just det där tålamodet.

Då borde matchutvecklingen egentligen varit tvärtom med ett Midtjylland som orkat och avslutat bäst.

För det andra så antydde uppryckningen att Allan Kuhn är en bra matchcoach, en tränare som ser problemen och rättar till dem. Laget blev bättre balanserat efter pausen, spelarna klarade på ett helt annat vis att spela sig ur pressen och spelet liknade mer det MFF ska ha.

[ad_dropper zone_id=”16″]

Egentligen ska man se matcher på plats för att upptäcka helheten i spelet.

Men jag tycker ändå att Jo Inge Bergets förvandling var ett tecken på att något hänt. I den första halvleken gjorde han väldigt många bra saker med bollen och syntes verkligen. Samtidigt bröt han alldeles för sällan in i planen som han ska göra och öppna för ytterbacken. I den andra halvleken gjorde han det, öppnade för det väldigt offensiva ytterbacksspelet MFF ska ha, men försvann samtidigt själv mer ur matchbilden. Summan blev dock bättre!

Bara ett exempel. Det fanns fler.

Bäst i Malmö FF var Markus Rosenberg. Han gjorde ett suveränt enkelt och stabilt mål sedan Piotr Johansson och Vidar Örn Kjartansson pressat sönder Midtjyllandförsvaret. Än bättre var han dock i spelet. Om han slipper vara target på långbollar kan han vara med och både sätta fart på anfallen och själv avsluta.

Vidar Örn Kjartansson fick inte sitt offsidemål godkänt. Strunt samma. Där visade han att han är en riktig avslutare. Tycker också att beslutet att underkänna målet var korrekt. Kjartansson var inte offside, men Oscar Lewicki var det och med den kollektiva löpningen mot målet påverkade han också spelet.

Än finns det mycket kvar att jobba med i försvaret. Kari Arnason var bättre än mot både Fremad Amager och FC Köpenhamn. Kan han vässa prestationen en bit till tar jag tillbaka det jag skrev efter FCK-matchen om att han inte skulle platsa. Gillar dock inte att för många – inte bara backarna  slentrianpassar till Johan Wiland istället för att själva lösa problemen. Och försvarsspelet på fasta situationer ser inte bra ut.

Att det inte blev någon straffläggning efter matchen var en slump, Midtjylland ville iväg till ett plan och inte ödsla bort tid. Det var lika bra. Straffavgöranden som inte betyder något är inget att ha. Den enda anledningen skulle i så fall vara att MFF behöver träna på straffar. Men det finns det massvis med träningar till.

Till sist två frågor:

1.) Det har pratats mycket om MFF:s nya sätt att spela fotboll under Allan Kuhn. Ofta med hänvisning till hans gamla klubb Aalborg. Men finns det inte en hel del i det offensiva tänket och upplägget som påminner om det Janne Andersson körde med i IFK Norrköping förra året och vann Allsvenskan med?

2.) 5-1, 0-6, 1-1, 1-3, 0-0, 0-2, 3-2. Vad är det? Jo, MFF:s försäsongsmatcher 2010 när ett offensivt balanserat lag vann SM-guld. Bara som en liten påminnelse om det där med tålamod och att sitta och dra slutsatser från träningsmatcher.

Vinna är alltid bra, men det är inte alltid nödvändigt…

Skillnaden mot nu och 2010 är att den 20 februari möter MFF Sirius i Svenska cupen. Då är bygget inte klart, men det måste vara tillräckligt starkt och stabilt för att besegra ett lag som föll på mållinjen till Allsvenskan.

 

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close