HandbollHandbollsbloggen

Pinsamt av medierna

När Kristianstad tog en väldigt oväntad poäng mot Kielce i Champions League var det inte bara en fantastisk insats av Sveriges i särklass bästa lag. Det var också en enormt stor överraskning, eller som man säger i media – “nyhetsvärde”.

SVT:s handbollsexpert Ola Bränholm went bananas på twitter och menade att IFK Kristianstads prestationer i Champions League överträffade Malmö FF:s prestationer i CL. En jämförelse som får mig att omvärdera SVT-Ola:s värderingsförmåga. Det är naturligtvis en helt bisarr jämförelse för att inte säga direkt felaktig – även om jag förstår hur han tänkt på vägen. Att nå ett slutspel i Champions League i fotboll är naturligtvis otroligt svårare än i handboll.

Det absurda i det hela är att SVT tydligen inte redovisade en sekund från matchen. Inte en resultatskylt. Ingenting. Det kunde lika gärna ha varit en division fyramatch i krocket.

Det var inte Olas fel, ska sägas, men det orimliga/odugliga med SVT:s bevakning blir ju ännu tydligare i och med Olas tweet. “Handbollskanalen” TV4 var tydligen lika odugliga dem. Ålahue-klass minst sagt. Jag vet inte om sportredaktionerna helt missat i planeringen eller vad det handlar om. Men även om Kristianstad torskat med 12 bollar borde det ha redovisats.

Istället fick tittarna en fullständigt meningslös träningsmatch i hockey att grotta ner sig i.

Jag kan bara rekommendera fler att sälja eller ge bort TV:n och att avanmäla er hos radiotjänst. Inte bara sparar ni en slant. Tänk på hur fantastiskt mycket mer livskvalitet ni får istället och hur vardagsrummet kan få nytt liv. Och sport/matcher/serier/nyheter kan man ju ändå se digitalt utan att radiotjänst lägger sig i ens liv. TV4-sport-kontot är en livsnödvändighet exempelvis och för padda eller dator betalar man inga avgifter.

Det är för övrigt inte första gången som SVT och TV4 gör bort sig fullständigt när svenska handbollslag spelar cupmatcher i Europa. När H65 Höör blev första svenska damlag att vinna en internationell turnering hakade tidningarna på, men i TV nämndes det som en bisak.

Skulle någon av de medelmåttiga landslagsskidåkarna lyckas bli förkyld eller få nageltrång kan vi få fem minuters livskrisrapportering. Men att rapportera hur det går för Sveriges bästa lag i Champions League, då görs ingenting.

Vem avgår? Vem pudlar? Vem kan ställa sig upp och säga “Fan, det här blev ju helt tossigt. Vi måste börja planera bättre, kanske rentav köpa in rörliga bilder”. Ingen såklart. För så är det i media. Förmågan att kunna erkänna att något blev fel finns sällan.

 

Det får mig att tänka på Tomas Axnér. Han profileras nämligen i nästa nummer av Skånesport. På frågan “Vad krävs för att vinna respekt hos dina spelare” svarar han snabbt: “Att kunna erkänna när man har fel”.

Så. Vem blir först att erbjuda Tomas jobbet som redaktionschef?

Relaterade artiklar

Back to top button
Close