HandbollHandbollsbloggen

Fler damlag i högsta serien

I helgen spelas den sista omgången i damernas elitserie.

Det är en märklig serie.
Fyra vädligt jämna lag slåss om en två slutspelsplatser. De två som går bom tvingas kvala sig kvar. Inget vakumland, som i herrarnas elitserie, här inte.
Samtidigt har herrarna sex omgångar kvar innan de påbörjar sitt slutspel. Sex omgångar! Det är mycket med tanke på att det under samma tid ska vaskas fram två finallag från båda kategorierna.
Damerna behöver spela fler seriematcher under en säsong. Det råder inget tvivel om saken,
Frågan är om det finns täckning för att plocka upp ytterligare två lag i Elitserien? Tidigare har det knappast varit rättfärdigat, men med tanke på hur de senaste årens allsvenska nykomlingar har klarat sig så kanske det är läge att tänka om?
De allsvenska serieledarna Skara är ett häftigt publikgäng som säkert skulle kunna lyfta svensk damhandboll bara genom att gå upp. Lagen där bakom är inte speciellt långt efter. Boden är ett annat kul publiklag och bara tanken på elitseriematcher strax söder om nordpolen känns ju kittlande. När Boden och Skara spelade oavgjort nyligen räknades det in drygt 1000 personer på läktaren. På lördag förväntas Skara säkra elitseriebiljetten inför en fyrsiffrig publik.
Ett annat argument som talar för en utökning av andelen lag i högsta serien, från tolv till fjorton, är att lagen numera är jämnare. BK Heid tvålar dit både H65 och Sävehof. Nykomlingen Kristianstad har också flera fina skalper och Hellton håller verkligen på att växa in i kostymen. Sävehof må vinna serien igen, men det är min bestämda uppfattning att tolv lag skulle göra damhandbollen gott.
Ett annat alternativ kan ju vara att starta en nationel Cup. Det är ju vanligt förekommande i alla andra handbollsländer av rang.
***
Efter att ha sett en del internationella cupmatcher, live och på webbsändningar, så reagerar jag såklart på väldigt ojämn bedömning. I en kampsport som handboll ska det vara fingertoppskänsla, men kring “fasta situationer” förvånar det mig att man inte kan bli mer enhetlig.
Som när det blir straff.
I Sverige ger domarna sekretariatet order att frysa tiden när det blir straff under den senare delen av matchen. I fösta halvlek kan det gå 30 sekunder från det att straffdomslutet tas tills att den verkställs. Åtminstone när båda lagen är fulltaliga.
Vid nästa domarkonferens hoppas jag att frågan tas upp på allvar. Är det straff, oavsett när i matchen, så frys tiden direkt när domslutet tas. Hur svårt ska det vara?
***
På tal om damernas slutspel. Troligen slutar Lugi trea och H65 Höör sexa. Jag skulle bli MYCKET besviken på Dragan Brljevic och hans damer om de väljer att möta Skövde istället för H65 Höör. En skånsk kvartsfinalserie borde kunna gå till fem matcher och skapa ett jätteintresse för båda föreningarna. Vem som sedan går segrande ur bataljen är hopplöst att sia om. H65:s toppar är höga, men laget har minst sagt presterat ojämnt i år. Att det INTE har EHF-cupen kvar att spilla energi på kan bli avgörande.
Eslöv har Kristianstad hemma i sin match och därmed allt i egna händer. Jag är övertygad om att du gule med systrarna Bardis i spetsen grejar det. Syrrorna kan ni för övrigt läsa om i fredagens nummer.
***
Fan va GÖTT att Lugi tvålade dit Kristianstad. Där fick vi återigen ett kvitto på vilken stor faktor inställning är i all idrott. Vilja kan om inte flytta berg så åtminstone seriesuveräner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close