FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Resultaten ger MFF en fyra

Låt oss för en kort stund bortse från spelet.

Mycket fokus har legat på hur MFF spelat i inledningen av säsongen. Annorlunda än tidigare och tycker i alla fall jag stundtals riktigt bra. Trögt också ibland, men så måste det vara när något nytt och förhoppningsvis stort ska växa fram.

Men just nu är det inte viktigast.

Det är resultaten!

Svenska cupen ska vinnas, första titeln i den turneringen sedan 1989 bärgas och en Europaplats säkras.

Och där sätter jag hittills betyget fyra, med snudd på fem.

[ad_dropper zone_id=”16″]

Prio ett är att vinna gruppen och avancera till kvartsfinal. Efter två segrar räcker det med oavgjort i lördagens hemmamatch mot GIF Sundsvall för att säkra förstaplatsen. Det kan gå vid förlust också, MFF har fyra plusmål och de två lagen som kan nå ifatt plus minus noll. GIF Sundsvall kan knappast vinna med tre mål mot MFF, men däremot med uddamålet samtidigt som Sirius slår Ängelholms FF med en fyramålsmarginal. I vilket fall som helst är utgångsläget bra!

[ad_dropper zone_id=”452″]

Prio två är att bli en av de fyra bästa gruppsegrarna och säkra hemmaplansfördelen i kvartsfinalen den 12-13 mars. Just nu har sex av ledarlagen i de åtta grupperna sex poäng, tre av dem har en bättre målskillnad än MFF och det är väl den bristen som gör att MFF-betyget fyra inte blir en femma.

Så här ser det ut:

AIK, plus 7

IFK Norrköping och Halmstads BK, plus 5

Malmö FF, plus 4

Helsingborgs IF och Kalmar FF, plus 3

Det enda laget som säkrat avancemanget är faktiskt Halmstads BK, mycket på grund av att försvarade cupmästarlaget IFK Göteborg underpresterat så grovt i den gruppen. Men lagen möts i den sista omgången och där vill nog Blåvitt efter en säsong som hittills mest kantats av skämt om hur fattig klubben blivit nog stå upp och visa att man kan vinna. Går HBK fullt är det en riktigt vass prestation.

AIK avslutar hemma mot Falkenbergs FF, IFK Norrköping hemma mot Jönköping Södra. Helsingborgs IF hemma mot Örebro SK och Kalmar FF borta mot IF Elfsborg. IFK Norrköping har tre poängs försprång och en överlägsen målskillnad, HIF och AIK har bra utgångslägen och Kalmar FF ett svårt.

Jag tror att det räcker för MFF att vinna över GIF Sundsvall för att bli en av de fyra bästa ettorna.

Att ha skaffat sig det utgångsläget efter säsongens två första tävlingsmatcher är starkt.

Att göra det genom att två gånger vända ett 0-1-underläge och därmed klara det laget hade så förtvivlat svårt med hela den förra säsongen gör prestationen ännu vassare. Nio gånger kom MFF under med 0-1 ifjor, noll gånger vände man till seger.

När MFF körde igång säsongen var det:

a) nödvändigt att ställa tidiga krav på resultat.

b) lika nödvändigt att ha tålamod i det spelmässiga och taktiska fintrimmandet.

Det är ingen lätt kombination, men MFF har löst det på ett alldeles utmärkt vis.

Därför förstår jag inte gnället som på många håll redan börjat sprida sig. För mig är faktiskt frågan om MFF just nu har ett spel som räcker för att vinna SM-guld i höst en icke-fråga. Fokus ska ligga på att vinna cupen. Kvartsfinalerna spelas den 12-13 mars semifinalerna den 19-20 mars och finalen den 5 maj. Samma dag som Bryan Ferry spelar i Malmö Live. Kan ju vara bra att veta om ni tänkt boka in ett besök.

Själv tänker jag se Ferry den 13 maj i Köpenhamn.

Allsvenskan startar för MFF:s del den 2 april. Det är en dålig idé att komma efter från start, men serien är ett maratonlopp som inte avgörs förrän på upploppet.

Därför är frågan, som sagt, inte om MFF just nu har ett spel som räcker i höst utan snarare om MFF har ett spelarmaterial som räcker för att skapa ett sådant spel. Det tror jag. Sedan är det upp till Allan Kuhn att fixa det.

_ _ _

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close