Travbloggen

Tunnare än tunt

Normalt sett brukar vardags V5:or himma på Jägers vara en höjdpunkt. Men den här veckan är det nedslående tomt i startlistorna. I nuläget gör 42 hästar upp i fem lopp och det är ett deprimerande kvitto på hur svensk travsport mår just nu.

Samtidigt vet jag att det står en hel del travare i ladorna och väntar på bättre banor. Och då är det plötsligt kö till en del lopp. Trots att det är lika mycket pengar att köra om nu som då..

En liten V5-vinkel ska vi såklart ändå få ihop och den som läst dessa rader förut vet om att jag har en liten kärleksaffär med Smaragd. Startsnabb, travsäker och i strålande form. Insatsen senast i V75 var fullt godkänd och nu kliver hon ner inte bara en utan två eller tre klasser! I V5-3 bär det av till ledningen om kusken vill och oavsett balans och typ av sulky ska det här vara toppchans. Utav flera tänkbara spikbud väljer jag Smaragd. Delvis på grund av ren envishet.

Men vi tar det från början.

Crazy Year Ås blir favorit i V5-1 och med tanke på formbeskeden på sistone kan väl det vara berättigat, men här är det tveklöst garderingsläge. Ernst Hugo har en seger på 72 starter och en hemsk resultatrad. Å andra sidan har han läget, två lopp i kroppen och en tränare som vinner med det mesta för dagen. Felfri kan hästen, som visserligen inte är huggen ur granit men heller inte är något kalkslott, mycket väl överraska. Distans och startmetod är också små plus och som fyraprocentare är det inget att tveka om.

 

I V5-2 är Made In Italy veckans mest streckade pålle. Lars I Nilsson är en försiktig general i sin matchning och det verkar onekligen vara en klok fyrbent krabat. Nu handlar det om autostartsdebut och i fältet finns ett par krabater som visat sig vara riktigt snabba i benen. Det är ingen lek att trava en låg 1.15-tid och kanske rentav tvingas göra en del jobb på vägen – så här ska det garderas. Per Nordström är säkert sugen på att kasta loss med Fransesco Boko från start, liksom Lugauer med Esteban Boko. Fyra och fem procent på de båda herrarna – ja tack.

 

V5-3 har vi gått igenom. Smaragd hela vägen. Gääääsp. Nästa lopp.

 

V5-4. Samtliga sju hästar i loppet har inlett karriären på lovande sätt och det skiljer inte många meter mellan dem. Att plocka bort någon känns bara girigt. Jan Henriksson har skrällt på Jägersro hela vintern och det skulle inte förvåna om Eros Hornline kan speeda ner dessa med en ryggresa i främre träffen – som Jan är expert på att servera sina hästar. Hästen har visat fin inställning och fyra procent är ju bara löjligt lite. Mitos Gold må gynnas av att det är ett litet fält, men frågan är vad hans tidiga stångande i tuffa gäng har resulterat i. Hårdhet eller slitna påkar?

 

Nämen har man sett! Vivo Per Lei är tillbaka på den enda bana han vunnit på och kliver ner betydligt i klass i V5-5. Stenklart är det ändå inte eftersom det är fler som kommer just från rikstoton. Beverly Boulevard blir ett tuff nöt att knäcka och glöm för guds skull inte bort Rocky Egedal som fått tid att slicka såren efter misslyckandet senast. Dansken har visat hög kapacitet för klassen och är kanske den med högst spelvärde av alla – 15%.

 

Systemet: 630 rader

V5-1: 1,2,3,4,6,8 (9,7)

V5-2: 3,4,5,7,8 (2,6)

V5-3: 6 Smaragd (3,1)

V5-4: Alla 7 (7,3)

V5-5: 3,7,8 (4,10)

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close