FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Gräset måste kollas

Jag skulle kunna skriva att nu är det semifinal i cupen och uppgiften för MFF snäppet svårare än i kvartsfinalen

Men det är den ju inte.

Kalmar FF är sämre än IFK Norrköping.

Därmed inte sagt att Kalmar FF inte är bra och värt att tas på fullaste allvar. Men Norrköping är vassare, troligen lika starkt som förra året då laget blev svenska mästare och till skillnad från en hel del andra tycker jag att MFF gjorde en bra insats i 1-0-segern hemma på Malmö IP.

MFF är inte färdigt och ännu rätt ojämnt, men redan tillräckligt bra för att vinna Svenska cupen. Spelare för spelare har MFF dessutom ett bättre material än Kalmar FF. Motivationen bör det heller inte vara några som helst problem med.

Jag är mer orolig för underlaget.

Låt oss vara stenklara.

Gräs är härligt. Att så många lag i Allsvenskan spelar på plast och att fler matcher än någonsin i år kommer att avgöras på det underlaget är en skandal.

Men just nu hade det nog varit bäst för MFF att spela på konstgräs.

Malmö FF gjorde därför helt rätt när laget redan på fredagseftermiddagen, kort efter träningen, satte sig på bussen och åkte upp till Kalmar. Åka dagen före gjorde man många gånger ifjor också, men vid det här tillfället är det viktigare än någonsin.

Nu kan Allan Kuhn, den övriga ledningen och spelarna utnyttja möjligheten att själva gå in på planen på fredagskvällen och kolla vilket skick den håller. Är den hyfsad? Eller är den mjuk, ojämn och som en typisk februariplan i mars. Så sent som förra helgen när Kalmar FF slog ut Helsingborgs IF på straffar gick den ju inte att spela på.

Malmö FF satsar hårt på possession och passningsspel, att med stort tålamod spela sig fram till chanserna samt trötta ut motståndet. Det är lättare att göra på en bra plan. En självklarhet givetvis. Men det förtjänar att påpekas att om planen är dålig måste det påverka upplägget av spelet. Och ju tidigare MFF vet det desto bättre!

Hittills har alla årets fyra tävlingsmatcher vunnits. Men samtliga har spelats på konstgräset på Malmö IP. Om två-tre veckor hade det känts perfekt att åka till första tävlingsmatchen på bortaplan på gräs. Nu hade jag faktiskt varit mindre orolig om det varit en plastmatch.

Kasst gräs och Rasmus Elm talar för Kalmar FF.

Nästan allt annat talar för MFF.

Det ska räcka.

Rasmus Bengtsson fick lämna återbud. Att spela så kort efter problemen i lårbaksidan bedömdes vara en för stor risk och han är inte ens med i truppen. Att Franz Brorsson går in bredvid Kari Arnason i backlinjen är jag dock inte ett dugg orolig för. Franz klarar det.

När jag skriver det här hade 570 biljetter sålts på bortasektionen på Guldfågeln Arena. Att jämföra med den totala förköpsförsäljningen på 1 723. Hittills har alltså en tredjedel av biljetterna sålts till MFF-supportrar. Tycker att det är ett gott mått på skillnaden på hur man ser på matchens betydelse i Kalmar och Malmö.

Redan innan kvartsfinalerna spelades sa jag att det skulle bli MFF-Häcken i final. Det står jag fast vid.

 

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close