skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Törners tips

MFF vinner SM-guld 2016.

Dags för allsvensk start. Då finns det ingen återvändo. Serien ska tippas.

Och det gör jag så gärna.

Mitt tips är att seriesegraren blir den samma som 2013 och 2014, det vill säga MFF. Fjorårssäsongen var inget misslyckande, det kan inte ett år med Champions League-avancemang vara. Men femteplatsen i Allsvenskan var det. Fiasko är rätt ord. Med den truppen ska det bara vara topp tre och en säkrad Europa-plats. Nu kommer upprättelsen.

MFF har i år en helt annan kontinuitet i truppen. Alla stjärnorna är kvar och startelvan är intakt. I praktiken har MFF bara tappat två inhoppare i Agon Mehmeti och Pawel Cibicki. Parallellt med det har Daniel Andersson plockat in två riktigt starka nyförvärv i Anders ”AC” Christiansen och Vidar Örn Kjartansson och när sommaren närmar sig kommer även Behrang Safari att vara på plats. Det kan – som alltid – lämna spelare i sommarfönstret, men det känns som om MFF redan gjort garderingarna och fått ersättarna på plats.

Tror till exempel att MFF aldrig i föreningens över 100 år långa historia haft en så tuff konkurrens på det centrala mittfältet som laget har nu. I den kommer Sveriges nästa stora stjärna Mattias Svanberg snart att blanda sig på allvar. Han är född i januari 1999, men riktigt stora spelare slår igenom tidigt!

I år har MFF en bättre trupp än både 2013 och 2014. Det ska man ha också, med tanke på alla Champions League-miljonerna. Mycket kan alltid gå fel, men det vore fegt att inte tippa Malmö FF som guldfavorit.

Så det gör jag.

[ad_dropper zone_id=”16″]

Egentligen kan jag bara hitta två saker som talar emot.

För det första är konkurrenterna bra. Den som tror att det är enkelt att vinna Allsvenskan har inte förstått mycket, eller hängt med och sett hur klassen på serien har lyfts.

För det andra har MFF en ny tränare. Det är bara i undantagsfall som ett lag vinner guld under en tränares första år i klubben.

Åge Hareide gjorde det 2014.

När MFF vann guld 2004, 2010 och 2013 hade däremot Tom Prahl, Roland Nilsson respektive Rikard Norling fått bygga ett eller ett par år innan det var dags för guldglimmer.

I förra säsongens guldlag IFK Norrköping hade Janne Anderssons jobbat sedan 2011. Jörgen Lennartsson gjorde sitt andra år när Elfsborg vann guld 2012, Conny Karlsson var inte ny när HIF blev svenska mästare 2011 och Mikael Stahre var det inte när AIK vann 2009. Jag kan fortsätta ett tag till, men det skulle bli tjatigt.

Normalt hade Allan Kuhn behövt finslipa ett eller två år först, inte minst som han taktiskt bygger rätt mycket nytt. Men jag tror inte bara att han är bra och fylld av energi. Han är nog rätt snabb också. Hittills har det ju inte blivit en enda förlust i årets tävlingsmatcher. Och truppen är som sagt sylvass.

Närmast bakom MFF blir det ett getingbo. Inte enbart för att getingarna från BK Häcken är med sticker upp utan mer för att det är väldigt svårt att säga vilket av lagen IFK Norrköping, BK Häcken, AIK, IFK Göteborg och IF Elfsborg som ska komma närmast MFF. Eller om ni så vill bli  femma-sexa och bränna Europa-chansen.

Jag har sett alla lagen – tack CMore! – och imponerats mest av IFK Norrköping och Häcken.

De andra tre är mer etablerade och naturligare att tippa högt, men jag tror att de får svårt. Mästarlaget Peking är ännu vassare än förra året och förr eller senare kommer Häcken att vinna Allsvenskan. Men först när man i klubben själva kan se sig som mästarmaterial. Ett bra exempel är att Häcken som alla vet har lätt för MFF. Men när lokale storebror IFK Göteborg ska besegras blir det plötsligt väldigt, väldigt svårt. Där måste man jobba med självbilden.

I år tar i alla fall Häcken ett första kliv och kommer före IFK Göteborg i tabellen.

Nedflyttningsstriden kommer att bli tuff. Med en slagsida åt norr. GIF Sundsvall, Östersunds FK och Gefle IF kommer alla att vara indragna. Falkenbergs FF och Östersunds nykomlingskollega Jönköping Södra också och passar sig inte Hammarby IF är det också ett bottenlag. Hypen till trots.

På upptaktsträffen trodde mer än hälften att Östersunds FK skulle klara att etablera sig i Allsvenskan och tittar man runt i många experttips verkar betydligt fler tro på Östersund än J Södra. Det tror jag har att göra med att Östersund är ett lag som är lätt att gilla. Men när jag tippar är jag mer realistisk, eller cynisk, och påpekar lite försynt att det faktiskt var Jönköping som vann Superettan.

I mitten finns en kvartett med Helsingborgs IF, Örebro SK, Djurgårdens IF och Kalmar FF som jag varken kan se som topp- eller bottenlag. De blir därför 2016 års de fyras gäng i mittens rike.

Skytteligan vinner MFF:s Markus Rosenberg.

Jo Inge Berget eller Emir Kujovic hade kunnat göra det, men lämnar nog i sommarfönstret. Paulinho från Häcken utmanar.

Publikmässigt fortsätter succén. Över 2,3 miljoner såg allsvensk fotboll förra året, det var fler än någonsin. I den sista omgången saknades dock några tusen för att passera dröm-snittet 10 000. Det stannade vid 9 967. I år blir det fler…

Malmö FF nådde 17 732, det högsta snittet någonsin på Swedbank stadion och 3 242 högre än 2014. Nu kan det bli 18 000. Första steget är redan taget. Det kommer att bli utsålt i premiären mot IFK Norrköping den 2 april.

Bara en sådan sak. Allsvenskan rivstartar!

Törners tips

1 Malmö FF

2 IFK Norrköping

3 BK Häcken

4 IF Elfsborg

5 AIK

6 IFK Göteborg

7 Örebro SK

8 Kalmar FF

9 Helsingborgs IF

10 Djurgårdens IF

11 Hammarby IF

12 Gefle IF

13 GIF Sundsvall

14 Jönköping Södra

15 Östersunds FK

16 Falkenbergs FF

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close