FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Vänta med ödes-snacket

Det finns inga ödesmatcher i den fjärde omgången.

Särskilt inte i en 16-lagsserie som Allsvenskan.

Men det finns väldigt viktiga matcher. Elfsborg-MFF är en sådan.. För båda lagen!

Det är lätt för oss som analyserar saker ur ett Malmöperspektiv att glömma bort att det inte är ett utan två tippade topplag som bara tagit tre poäng av nio möjliga som möts.

[ad_dropper zone_id=”16″]

Eftersom matchen spelas i Borås kanske det till och med är hemmalaget som har en aning mer tryck på sig att inte lämna arenan med tre förluster på fyra omgångar? Det är inte Elfsborg som ändrat sitt spel och behöver lite mer tid på sig. Det är heller inte Elfsborg som är klart för cupfinal den 5 maj och kan vinna en tidig titel oavsett hur det går i inledningen av Allsvenskan.

Men allt det där är tröstnappar.

MFF ska inte ens fundera på sådant utan ta kampen som en guld-favorit ska ta den. Genom att se möjligheten att skaffa arbetsro, lugn och hopp. Tror också att Guillermo Molins återkomst i elvan – och i något som börjar likna gammal god form – ökar chanserna. MFF har haft för få ledargestalter på planen. Han är en sådan.

Det blir två ändringar i startelvan. Erdal Rakip går in istället för Vladimir Rodic på högerkanten på mittfältet och Pa Konate tar Yoshimar Yotúns plats.

Yotún har varit som ifjor, bra offensivt. Ännu mer så i Allan Kuhns lyfta honom högt-taktik. Men nu ska man öka stabiliteten bakåt Det behövs och inte bara där, försvarsinsatsen är trots allt ett kollektivt problem. Men kommunikationen, förståelsen och insatsen bakåt ska bli bättre med Konate istället för Yotún. Man ska helt enkelt vinna mer bakåt än man förlorar framåt. Och mot Elfsborg borta behövs det. För Pa Konate är det här dessutom en ny stor chans att visa att han är bra på att prestera när han utan att fundera ett enda dugg på hur starkt motståndet är går in som en tillfällig lösning. Han har gjort det mot betydligt bättre lag än Elfsborg. Pas problem är snarare att övertyga om att han kan göra det stabilt i match efter match tio omgångar i rad.

När det gäller Erdal Rakip är det enklare. Visserligen har Vladimir Rodic varit ohyggligt ojämn och pendlat mellan det geniala och köra huvudet i väggen-insatser inom ramen för samma match. Men jag ser ändå det bytet som framtvingat av en helt annan sak. Erdal Rakips styrka. Han har den senaste månaden varit så bra att det just nu inte går att hålla honom utanför laget. Rakip ska spela. Frågan är bara var? Döm heller inte honom efter insatsen mot Jönköping Södra då alla i MFF var usla. Rakip är den som ska hängas minst eftersom han började känna av en skada långt innan han blev utbytt i halvtid.

Jönköping Södra-matchen ställde överhuvudtaget till det för MFF.

Spel- och chansskaparmässigt var egentligen GIF Sundsvalls-matchen helt okej. Men den framstod som så oerhört mycket sämre eftersom den kom efter det monumentala magplasket i Jönköping.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close