skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Plan B funkade

Förra säsongen kändes det som om Allsvenskan vände för MFF i Borås mot Elfsborg. Åt fel håll. Än är det tidigt. Men kanske vände det igen på Borås Arena. Uppåt och åt rätt håll den här gången?

Tre poäng var i alla fall oerhört viktiga. Infostrada var inför matchen snabba med att ta fram statistik på att inget lag vunnit Allsvenskan efter att bara ha tagit tre poäng på de inledande fyra omgångarna. Någonsin.

Nu är det statistiska underlaget på en 16-lagsserie rätt skralt. Men en fingervisning ger det i alla fall. En ny förlust för MFF hade satt igång krissnacket. Nu är DET INTE KRIS.

[ad_dropper zone_id=”16″]

För Elfsborg är det annorlunda. Boråslaget hade hemmaplan, kom till spel efter att ha misslyckats med att hålla nollan de senaste 15 gångerna, gjorde det igen efter ett svårt försvarsmisstag och har just det; tre poäng efter fyra omgångar.

Undrar ni hur många lag som tagit guld efter att ha fixat fyra-sex poäng på de fyra första omgångarna? Rätt svar – åter enligt Infostrada – är 22. Bland dem IFK Norrköping som startade mästarsäsongen 2015 med fyra poäng.

MFF har alltså två fler.

Men än viktigare var sättet MFF vann på. Allan Kuhn och MFF-ledningen visade att det finns en plan B. Laget kan vinna med försvarsspel också. Hålla nollan och utnyttja motståndarlagens misstag. Kan man inte det också är man sällan ett guldlag.

Gillade också att man vågade spela fysiskt ibland när det behövdes. Det kostade fem varningar där två innebär att spelaren är avstängd nästa match. Mot Djurgården på Swedbank stadion får MFF klara sig utan Anders ”AC” Christiansen och Kari Arnason.

Kari Arnason har fått mycket skit hittills i år eftersom han inte spelat bra och baserat på det kan man säga att avstängningen inte gör så mycket. Men inte efter matchen på Borås Arena, för när MFF fick en balans och stabilitet i försvaret blev Arnason mycket bättre. Mot Elfsborg gjorde han en bra match när han fick rätt förutsättningar. Men han måste fortfarande klara att göra det även när MFF lyfter på handbromsen och kör plan A.

AC-avstängningen tycker jag öppnar för Magnus Wolff Eikrem. Han gjorde årets i särklass bästa inhopp och på den dryga kvarten han hann vara med på planen gjorde han i stort sett allt rätt. Jag tycker att det är givet att han ska starta mot Djurgården.

På kanten med Enock Kofi Adu och Oscar Lewicki i mitten eller i mitten återstår att se. Det känns som om veckans träningar får avgöra och Erdal Rakip är inte ute ur bilden. Precis som Pa Konate är nämligen Rakip väldigt bra att ha när tränarna behöver ha en uppgift utförd. Då går de in och gör just det de ska.

MFF startade för övrigt matchen med två egna produkter i varje lagdel:

Rasmus Bengtsson och Pa Konate i backlinjen.

Oscar Lewicki och Erdal Rakip på mitten

Markus Rosenberg och Guillermo Molins (kom rätt tidigt från Kävlinge) där framme.

Kanske inte precis det folk trodde när bankkontot rasslade upp mot halvmiljarden. Men kul!

I försvarssnacket måste det dessutom plockas fram att Johan Wiland gjorde sin hittills mest stabila insats i årets allsvenska.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close