skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Ett rätt givet lag

Först och främst:

Välkommen tillbaka Allsvenskan.

Vi är många om saknat dig. Innerligt.

För MFF:s del startar det dessutom med ett toppmöte, hemma mot Örebro SK. När det här skrivs har 17 552 biljetter sålts. Semestertider gör att det säkert finns en del luft i den siffran, inte minst på sponsorsplatserna, men det skulle vara en stor besvikelse om inte åtminstone 16 000 är på plats imorgon.

I så fall ett lyft mot förra året. Då kom 13 073 mot ÖSK.

Jo Inge Berget har tränat för fullt ett tag nu. Efter söndagens stängda pass bekräftade han också att ryggen känns helt okej och att han är redo både för spel från start och i 90 minuter. Därmed blir laget rätt givet.

MFF kan ställa upp med ett extremt spelskickligt mittfält med Jo Inge Berget, Enock Kofi Adu, Anders Christiansen och Magnus Wolff Eikrem bakom anfallarna Vidar Örn Kjartansson och Markus Rosenberg, med Johan Wiland i mål och Anton Tinnerholm respektive Pa Konate som ytterbackar.

Det enda osäkerhetsmomentet är mittbacksparet. Jag utgår från att det blir Rasmus Bengtsson och Felipe Carvalho, som Allan Kuhn konsekvent körde med i spelet på lördagsträningen. Kari Arnason har semester efter att ha spelat en stor roll i Islands framgångsrika EM-turnering och då står valet mellan Bengtsson, Carvalho och Franz Brorsson.

Att Allan Kuhn väljer Felipe Carvalho tycker säkert många är en skräll. I de hittills spelade tolv matcherna i Allsvenskan har han inte startat en enda och bara hoppat in i en (hemma mot Djurgårdens IF när han avgjorde matchen med 1-0-målet). Men det finns ett par goda anledningar att välja honom:

1.) Den uppenbara att både Rasmus Bengtsson och Franz Brorsson varit skadade. Senast Bengtsson spelade från start var på Olympia mot HIF i början på maj och i de två träningsmatcherna under uppehållet spelade de totalt 45 minuter var som test efter att ha kommit tillbaka efter skador. Felipe Carvalho spelade i 180 minuter och gjorde det helt okej. Att starta med en mittback som nyligen varit skadad är ett litet riskmoment, att göra det med två är ett stort. Att starta med Bengtsson och Brorsson innebär helt enkelt en för stor risk för ett tidigt framtvingat onödigt byte. Inte minst när bytena kan behövas mot slutet av matchen. Då kan orken tryta efter ett mer än månadslångt uppehåll hos båda lagen och MFF:s goda bänk göra skillnad!

2.) Den lika uppenbara att Kari Arnason har semester fram den 14 juli. Med honom tillgänglig hade chansen att få se Carvalho från start minskat.

3.) Ett mer strategiskt skäl är att MFF måste få veta om Felipe Carvalho duger på toppnivå i Allsvenskan, och gör det nu! MFF-ledningen är garanterat övertygad om att han har en enorm potential. Tidigare har planen varit att eventuellt låna ut honom till någon allsvensk konkurrent för att få loss alla kvaliteterna och skola in honom. Men efter Kari Arnasons insats i gruppspelet i EM finns risken att han bli såld. Innan man vet hur det går är det mer läge att avvakta med utlåningsplanerna och helst få ett besked att Carvalho räcker till redan nu. I MFF! Det finns bara ett sätt att få reda på det.

MFF har alltså valt att ge Kari Arnason semester över ÖSK-matchen och efter bara ett par träningspass är det knappast troligt att han spela mot AIK i helgen heller. När Hammarby IF körde igång efter uppehållet igår valde man en annan väg. Birkir Sævarsson som hade samma belastning som Arnason i EM spelade från start i Bajen. Direkt. Utan semester.

Är det MFF eller Hammarby som gör rätt?

Jag ska vara extremt tråkig och svara båda.

MFF har en så bred och bra trupp att man givetvis ska utnyttja den. Eftersom jag själv åtminstone är distriktsmästare på att låta bli att ta ledigt är jag egentligen fel person att säga det, men människor mår bra av att få lite vila, ibland. Om man till skillnad från mig har huvet rätt påskruvat.

Hammarby behöver sina bästa spelare, hela tiden.

……………………………………………..

Det borde bli en bra match mot ÖSK på måndagskvällen.

Örebro SK är bättre än många – inte minst i Malmö – tror. Dagens ÖSK har inte ett dugg gemensamt med årgångarna på 60-, 70-, 80- och 90-talet som spelade så tråkigt att Stadion-klockan stannade.

Dessutom var MFF:s genrep riktigt vasst. Nästan allt var lyckat i 2-0-segern mot AGF och ett av målen med Pa Konate, Magnus Wolff Eikrem och Vidar Örn Kjartansson i huvudrollerna var så snyggt att det bara är Guillermo Molins klackmål som kan konkurrera om titeln årets vackraste på Swedbank stadion. Är ni bittra över att ni missade det så ska ni vara det.

Förhoppningsvis var det också ett tecken på att förutsättningarna att göra sådana mål med flera distinkta och perfekta markpassningar blivit bättre eftersom planen numera håller en helt annan kvalitet än tidigare.

_ Planen har inte varit bättre än den är nu, betonade Allan Kuhn också efter dagens träning.

Den är jämnare, tätare, mindre hård och faktiskt riktigt bra. Från läktaren märks det inte eftersom man låtit bli att måla den! Därför syns det fortfarande fläckar här och där, men de berättar inte sanningen. MFF har fått en bra plan igen! Och det ska ett lag i Malmö ha.

På vägen dit har dock både stadion-chefen Anders Lindsjö och planskötaren Pelle Jaensson slutat. Jag tror inte att det var deras fel, men det har blåst en del…

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close