FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Blandning av betong och briljans

MFF dominerade i 65 minuter och hade 22 avslut, tolv på mål.

Ändå krävdes det ett briljant mål och ett stabilt försvarsspel för att besegra Örebro SK och vinna toppmatchen – och återstarten – hemma mot Örebro SK med 1-0.

För att ta inledningen först. De första 20-25 minuterna var lika tempostarka som ett betongblock och lika underhållande som en näve grus. Semesterfotboll kallade Allan Kuhn det och då var han snäll. Kändes också som om ÖSK försökte få bort MFF:s mittfält ur uppspelen och lyckades.

Men sedan svängde det. MFF tog över den sista kvarten före paus och sista 45 var det ingen tvekan om vilket lag som var bäst. Problemet var bara att MFF inte dödade matchen med 2-0. ÖSK hade färre chanser, men de var farliga och även om ÖSK-tränaren Alexander Axén öste beröm över MFF, konstaterade att segern var hur rättvis som helst och erkände att ÖSK var underlägset i 70 minuter kunde hans lag fått med sig en poäng hem. Det påpekade han också och han hade rätt.

En stor anledning var Örebromålvakten Oscar Jansson. Juryn som utsåg bortalagets bäste spelare hittade en annan att belöna. Det var en rejäl miss.

En ännu större anledning till att det bara blev 1-0 var MFF:s chansmissar.

Därför är jag faktiskt kluven till Jo Inge Bergets insats.

Ja, han satte dit målet hur snyggt som helst och ja han nickade i ribban och hade en boll inne där det kanske var offside, kanske inte. Dessutom jobbade han som vanligt hårt och hade ett rejält driv när han satte fart mot ÖSK-målet. Men det var även för många passningsmissar och chanser han borde ha skapat och chanser han borde gjort mål på. På sätt och vis symboliserade han MFF:s insats. Visst var han bra, men det var också en match han borde gjort hat-trick i.

Bästa beskedet tyckte jag istället gavs av Rasmus Bengtsson. Han hade inte spelat 90 minuter sedan bortamatchen mot HIF tidigt i maj. Nu gjorde han det igen och gjorde det riktigt bra. Felipe Carvalho stod också för en helt okej insats bredvid honom och Pa Konate och Anton Tinnerholm var bättre än godkända.

Åge Hareide trodde inte på Konate. Nu var han på besök på sin gamla hemmaborg Swedbank stadion och fick se Pa prestera på en nivå han nog inte hade väntat sig.

MFF höll nollan i båda träningsmatcherna under uppehållet och gjorde det alltså igen när det blev allvar. Det var ingen slump. De sex-sju senaste matcherna har Malmö FF verkligen hittat försvarsspelet. Ett lag som har den stabiliteten och nu klarade att hålla nollan utan att ens behöva använda Kari Arnason och Franz Brorsson och dessutom i lugn och ro kan vänta till augusti innan man börjar slussa in det spektakulära, men småskadade, nyförvärvet Behrang Safari i laget blir givetvis svårslaget resten av Allsvenskan.

Efter den här segern är förresten poängsnittet uppe i 2,3 Mästarlag brukar ligga någon eller några tiondelar lägre.

Mer positivt:

…Planen höll hög klass. Bättre gräs än i våras kommer också att gynna MFF.

…Båda lagen såg ut att ha problem med orken och tempot mot slutet. Inget konstigt eftersom det långa uppehållet från tävlingsmatcher ger den effekten hos alla de 16 lagen i Allsvenskan. Men jag tyckte att det var rätt tydligt att MFF trots allt orkade mer än ÖSK. Ibland har träningen varit rätt tuff under uppehållet. Det har gett resultat.

…Enock Kof Adus suveräna passning till Bergets mål. Den var hemskt – eller snarare Eikremskt – bra.

…Publiksiffran! 17 526 är bra i mitten av sommaren. Antalet sålda biljetter passerade 20 000-strecket.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close