skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Få ner klossen i hålet

I måndags återstartade MFF Allsvenskan med en 1-0-seger över Örebro SK.

Efter det har Kari Arnason kommit tillbaka från den välförtjänta semestern efter sitt EM-äventyr med Island Oscar Lewicki blivit frisk i sina ljumskar och andremålvakten Fredrik Andersson stukat foten.

Det ger tre ändringar i truppen mot AIK. In går Lewicki, Arnason och 17-årige tredjemålvakten Marko Johansson. Ut går Fredrik Andersson, Teddy Bergqvist och Vladimir Rodic.

I startelvan tror jag dock att det bara blir en ändring: Kari Arnason spelar bredvid Rasmus Bengtsson istället för Felipe Carvalho.

Ibland känns MFF:s bekymmer med mittbacksparet Kari Arnason/Rasmus Bengtsson som att försöka peta ner en fyrkantig kloss i ett runt hål. Det ska gå!. Typ. Men gör det inte!

I konkurrens med Felipe Carvalho och Franz Brosson är Bengtsson och Arnason:

…de etablerade spelarna.

…de bästa spelarna.

…det naturliga valet.

Men tillsammans blir de åtminstone ibland den fyrkantiga klossen i det runda hålet. De hittar inte kemin, gör varandra sämre och plötsligt duggar de individuella misstagen i MFF-försvaret alldeles för tätt.

MFF har vunnit nio av de tio senaste allsvenska matcherna och har totalt tio segrar och tre förluster på 13 omgångar. Det är en uppvisning i form och ger ett poängsnitt (2,3) som ligger en bra bit över det som normalt brukar ge SM-guld. I alla tre förlustmatcherna har MFF startat med Kari Arnason och Rasmus Bengtsson.

Men två av de matcherna kom tidigt, innan Malmö FF prioriterade om lite i fokus på defensiven. Observera ordet lite. Den taktiska förändringen har inte alls varit lika stor som många tjatat om. Den senaste förlusten, mot HIF, kom också när MFF precis åkt på en av de bittraste förlusterna  i klubbens moderna historia – cupfinalen mot BK Häcken – och med mycket kortare vila än motståndarlaget. Den näst senast, mot GIF Sundsvall, var dessutom egentligen rätt okej spelmässigt. Återstår insatsen borta mot Jönköping Södra. Den var sämre än usel. Men borde kanske vara glömd nu. Eller åtminstone förträngd och förlåten.

Därför köper jag fullt ut om det skulle bli – vilket jag alltså tror – Kari Arnason och Rasmus Bengtsson från start. För mig var Bengtsson matchens store spelare mot Örebro SK. Och hittar han och Arnason kemin och blir den runda klossen i det runda hålet kommer MFF att bli ett ännu vassare lag än det som nu leder Allsvenskan.

Därför är det – förutom de tre  poängen givetvis – det viktigaste beskedet MFF kan få av matchen.

På mitten förutsätter jag att Allsvenskans bästa innermittfältspar Anders ”AC” Christiansen och Enock Kofi Adu får fortsätta

Både Oscar Lewicki och Kari Arnason började träna med MFF i torsdags. Men det finns ingen som helst motsägelse i att plocka in den ena (Arnason), men inte den andre (Lewicki). För det första har Lewicki varit skadad, det har inte Arnason. För det andra är det centrala mittfältet den position i MFF där det är i särklass tuffast konkurrens. AC och Adu har en helt annan status än Brorsson och Carvalho.

Med Oscar Lewicki och Erdal Rakip på bänken får MFF också extrema möjligheter att påverka matchen med byten. Rakip kan gå in och röra runt och hittills är han bättre som inhoppare än startspelare. Lewicki kan gå in och stänga och om det skulle behövas vara backup på den annars tunna högerbackspositionen.

Det ger följande MFF-lag mot AIK:

Johan Wiland – Anton Tinnerholm, Kari Arnason, Rasmus Bengtsson, Pa Konate – Jo Inge Berget, Enock Kofi Adu, Anders Christiansen, Magnus Wolff Eikrem – Vidar Örn Kjartansson, Markus Rosenberg.

……………………………………………………………

Pa Konate kom med i den slutgiltiga OS-truppen.

Jag har en känsla av det egentligen varit klart hela tiden, liksom beslutet av MFF att släppa honom.

I vilket fall som helst är det bra!

Pa Konate var ett rätt självklart val av förbundskaptenen Håkan Ericson. Varje gång jag pratat med Pa Konate har jag dessutom märkt hur mycket han brinner för att få vara med om ett OS!

Därför hade det varit fel om MFF gjort som så många andra klubbar och vägrat släppa honom. Konate är ordinarie och efter att ha varit med mot AIK och i nästa omgång mot Kalmar FF kommer han att missa åtskilliga matcher i Allsvenskan. Men OS är enormt stort och en unik upplevelse för en idrottare. Pa Konate ser, som flera andra också borde göra, utanför det snäva perspektivet att just fotbollsturneringen saknar så många av de bästa. Ett OS är nämligen så väldigt mycket större än de enskilda idrotterna. Han vill vara på plats på samma invigning och delta i samma OS som Usain Bolt och NBA-spelarna han brukar se på tv. När MFF har en Copa America-spelare i Yoshimar Yotún och ett hett nyförvärv i Behrang Safari, som bör vara redo för spel i början av augusti, i truppen är det givet att Pa ska få vara det.

………………………………………………………

Tack vare Europacupfinalen 1979 har Notttingham Forest för alltid en stor plats i MFF:s historia.

Nu har dessutom en MFF-spelare debuterat i Forest A-lag.

För ett tag sedan nappade 17-årige mittbacken Anel Ahmedhodzic, som fanns med i MFF-truppen i Uefa Youth League, på ett bud från Nottingham. När Championship-laget för ett par dagar sedan spelade en träningsmatch mot Braga från Portugal och vann med 3-0 fick Anel hoppa in och spela.

Anel tillhör varken A- eller U21-truppen. Han är i U18.

Nottingham Forest gjorde dessutom elva byten i matchen.

Så det var lite som när Mattias Andersson och Hugo Andersson från U19 fick speltid med MFF i sommarens träningsmatcher.

Men oavsett vilket är det givetvis ett stort kliv för Anel Ahmedhodzic att så snabbt få göra sin första A-lagsmatch med sin nya klubb.. Och kul!

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close