FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Rodic fick inte plats i truppen

Mot AIK var Vladimir Rodic inte ens med i matchtruppen.

Formmässigt var det inte så mycket att diskutera. Det fanns 18 andra som var mer naturliga att ta ut.

Mindre än en vecka senare är han inte med i MFF-truppen överhuvudtaget. Han befinner sig i Turkiet för att göra klart med en övergång till Karabukspor. Att det är långt gånget bekräftade han själv i ett sms till Sydsvenskan. Han är där för att skriva på.

Lån eller försäljning vet vi när MFF gör övergången officiell.

Egentligen är det ingen konstig utveckling.

Formsvackan har varit djup – och lång!

Oavsett vad som händer kommer Valdimir Rodic alltid att vara inskriven i MFF:s historia som spelaren som gjorde det avgörande målet när laget den 5 augusti 2015 slog ut Red Bull Salzburg och bäddade för det andra raka avancemanget till Champions League.

Prestationen var hela lagets och publikens och det var en härlig kväll för alla med MFF-hjärta. Men MFF behövde göra 3-0 och det var Rodic som redan i den 42:a minuten satte just det målet assisterad av Jo Inge Berget. Efter pausen kämpade MFF både mot klockan och Rödbullarnas forcering, men då var Rodic utbytt.

I play off mot Celtic spelade Vladimir Rodic igen och det gjorde han frekvent hela hösten och det kändes som att 2016, då kommer det stora genombrottet. Det blev tvärtom. Utan Åge Hareide och kompisen Nikola Djurdjic blev det inga stora insatser längre utan mest antydningar om den potential han visat året före.

Egentligen är det rätt naturligt att MFF släpper honom.

Under våren var truppen för stor, det var ledningen med Daniel Andersson i spetsen tydlig om. Samma budskap har kommit från styrelsen. Efter hårt jobb har MFF minskat truppen, men i praktiken är den fortfarande något för stor.

Då ryker Rodic.

Och det är svårt att snacka bort en nio månader lång formsvacka.

Jag är för tålamod när det gäller att bygga en trupp och ge enskilda spelare förtroende så länge man är övertygad om att det finns en utvecklingspotential. Men det innebär inte att man i alla lägen alltid ska fullfölja kontrakten med varje enskild spelare.

Där har MFF tidigare varit lite fega. Ibland har man väntat alldeles för länge med att göra sig av med spelare som mest tagit en plats i truppen och alldeles för ofta valt utlåningsmöjligheten inte för att som mantrat heter ge speltid utan för att bli av med spelaren. En klubb som satsar på att etablera sig som bäst i Norden måste lära sig att göra plats i truppen. Både till nyförvärv och inskolningen av egna talanger!

Plus låna ut av rätt skäl och till rätt nivå, som med Pawel Cibicki till Jönköping Södra.

MFF ska nu ha in ett par nyförvärv och ändå klara att minska truppen.

MFF måste parallellt ge egna talanger som Erdal Rakip och Mattias Svanberg chansen att spela in sig på allvar, plus på sikt göra utrymme till att lyfta in ytterligare ett par lärlingar. Sett ur det perspektivet har Vladimir Rodic gått på tomgång för länge. Den dynamiken i truppen måste MFF ha.

Sedan är det en helt annan sak att Malmö FF samtidigt också måste analysera varför Rodic inte blev den spelare man trodde och hade potential att bli. Fick han för lite stöd som ung talang i en ny klubb och ny stad, särskilt efter det att Nikola Djurdjic lämnade? Om platsen i truppen Rodic hade dessutom gjorde det svårare att behålla Guillermo Molins och man sedan ändå släppte Rodic borde man kanske ta en diskussion om det också.

Men om man accepterar analysen att MFF ska ha 20-21 utespelare och 2-3 målvakter i truppen var det nödvändigt att släppa Vladimir Rodic. Om MFF efter det här köper in lika många spelare som man säljer är den faktiskt fortfarande lite för stor…

………………………………………………………………………………

På dagens träning saknades Magnus Wolff Eikrem.

Jag frågade Vilner Registre varför och fick ett lugnande besked. Torsdagsträningen var lugn och lätt och det var ett bra tillfälle att låta Eikrem vila.

Tobias Sana och Behrang Safari körde förresten med boll. Andreas Vindheim joggade bredvid den ordinarie träningen.

……………………………………………………

Eftermiddagen gick åt till att spela in en ny podd i serien Blått Snack.

Gäst den här gången var Markus Rosenberg.

Det innebär att vi de följande veckorna kan släppa poddar med Andreas Georgson från u-sektionen, Jonnie Fedel och Janne Möller i ett gemensamt avsnitt och Markus Rosenberg.

Ett litet smakprov.

Janne Möller berättade plötsligt något jag efter att ha sett och analyserat Europacupfinalen mot Nottingham Forest åtskilliga gånger inte ens ägnat en tanke.

_ Jag stod utan handskar!

1979 fanns det fortfarande målvakter som tyckte att de tappade känslan för bollen om de körde med handskar. Otänkbart idag.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close