FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Valet alla hyllar

Tror aldrig jag varit med om en MFF-värvning som så oreserverat hyllats av alla.

Just nu svämmar twitter och andra sociala medier över av kommenterar som egentligen kan sammanfattas med fyra ord:

Välkommen hem Jens Fjellström.

Inte så konstigt och lätt att förstå.

Han har i många år varit den bäste tv-experten, med de djupaste och vassaste samt bästa taktiska analyserna. I MFF ska han som en av två assisterande tränare få just den rollen. Han ska som huvuduppgift analysera det egna laget och motståndarna. Gott tänkt.

Att han sedan är förbaskat trevlig, har en gedigen MFF-bakgrund och inte gjort någon hemlighet av att han en dag gärna skulle vilja bli tränare i MFF hjälper givetvis till. Den dagen är nu.

MFF ar dessutom haft den här tanken ett tag. Det är därför det dröjt med anställningen av den assisterande tränare som varit tänkt att komplettera Olof Persson och huvudtränaren Allan Kuhn. Under tiden har Daniel Andersson vikarierat. När jag pratade med Daniel idag berättade han att det hela tiden funnits alternativ, men att Jens Fjellström varit huvudspåret.

Anställningen som nu är gjord – jobbet börjar på måndag den 1 augusti – är ett bevis på att det lönade sig att vänta. Att Daniel Andersson får mer tid till att koncentrera sig på sin huvudsyssla som sportchef är ju heller inte fel.

Själv skulle jag vilja lägga till två saker ytterligare som talar för att det är ett bra beslut att anställa Fjellström: att Tom Prahl en gång ville ha honom som sin assistent och att han hyllar Tommy Söderberg. Om Prahl tycker att någon klarar de teoretiska krav ett uppdrag som assisterande tränare kräver räcker det för mig och att hylla Söderbergs sätt att jobba med människor är ett gott tecken.

Det finns en modern och rätt tjatig tendens att hitta press överallt. Är det inte pressande och kravfyllt att komma till en klubb där alla tar för givet att det ska gå bra? Om man vill hitta problem, kanske. Men egentligen är det väl tvärtom, tänk vad skönt att komma till ett jobb där alla hälsar dig välkommen och utgår från att det ska fungera?

Ska man problematisera och hitta saker att sätta frågetecken efter tycker jag istället att det finns två andra grejer att lyfta fram:

1.) Erfarenheten. Frånsett lite ungdomsjobb med barnens lag i division 2-klubben Kvarnby IK har Jens Fjellström inte arbetat som tränare och har enbart grundutbildningen. Går det med automatik att flytta över analysjobb i en CMore-sändning till att göra det praktiska och vardagliga jobbet ute på fältet? Svaret är nej. Fast egentligen gäller samma sak utbildning.

Utbildning är bra, men det är trots allt ute på arbetsplatsen man lär sig jobbet. Jens Fjellström har “bagaget” och klokskapen som krävs. Och det viktigaste av allt: det är ett uppdrag som assisterande tränare han fått! Om Malmö FF anställt honom som huvudtränare hade jag tyckt det varit fel. Det här, däremot, är helt rätt.

2.) Att man på sätt och vis omringar Allan Kuhn. När Jens Fjellström startar sitt uppdrag får MFF en stab där sportchefen och de två assisterande tränarna spelat tillsammans i MFF, har ett utpräglat vänskapsförhållande och ungefär samma erfarenheter från den miljö som präglat och fortfarande präglar MFF. Daniel kommer dessutom att fortsätta att ibland vara ute på träningarna. I den omgivningen ska Allan Kuhn i sin roll som huvudtränare sätta ner foten om det behövs.

Jag tror inte att det är något problem. Kuhn är en stark person med en närmast löjlig energi. Förutsätter också att man redan snackat sig samman. Men tycker ändå att man bör vara medveten om de processer som eventuellt kan sätta igång om resultaten uteblir och huvudtränaren kommer utifrån och den övriga staben alla är MFF:are och känner varandra sedan gammalt.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close