skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Att vara bra på det förhatliga

MFF har förlorat och tappat poäng. Men så här långt in på sommaren och med halva Allsvenskan avverkad har laget fortfarande inte gjort det på konstgräs.

Hittills i år har MFF spelat sju tävlingsmatcher på plasten, fyra i cupen och tre i Allsvenskan. Det har blivit sju segrar!

Rätt bra att veta när MFF-truppen idag sätter sig på planet för att resa till morgondagens bortamatch mot Örebro SK.

Det är en både tacksam och konstig situation.

MFF är mot konstgräs, klubben har efter års- och medlemsmöten till och med medlemmarnas uppdrag att vara en ledande aktör i kampen mot det underlaget. Samtidigt kan det mycket väl vara så att MFF är Sveriges bästa lag på konstgräs!

Så länge man inte tappar poäng är det åtminstone svårt att hävda motsatsen.

Om man inte räknar BK Häcken den 22 augusti – mot Hisingslaget går det ju nästan alltid illa för MFF – är det dessutom exakt ett år sedan MFF senast tappade poäng på konstgräs (2-2 mot Åtvidabergs FF den 1 augusti 2015). Så det är ingen ny tendens.

Alla segrarna på konstgräs förändrar dock inget i sak.

Det är fortfarande lika viktigt att göra motstånd mot tendensen att fotbollens naturliga underlag trängs bort i svensk fotboll och MFF ska göra allt för att delta i den kampen. Medlemmarna bestämmer. Spelarna vill dessutom också helst spela på gräs. Det gäller även nyförvärvet Alex Jeremejeff som kommer direkt från plasten i Häcken. När vi journalister pratade med honom om just det efter söndagens träning var han hur klar och tydlig som helst med den åsikten. Och jag tror inte att det var för att han inte vågade säga något annat…

Jeremejeff tar för för resten plats direkt i truppen där även Teddy Bergqvist går in. Från att ha haft noll forwards på bänken senast mot Kalmar FF har MFF därmed plötsligt två.

Startelvan bloggade jag om igår (de tankarna kan ni läsa här).

Jag tror alltså att det blir följande lag:

Johan Wiland – Anton Tinnerholm, Rasmus Bengtsson, Kari Arnason, Yoshimar Yotún – Magnus Wolff Eikrem, Oscar Lewicki, Anders Christiansen, Jo Inge Berget – Markus Rosenberg, Vidar Örn Kjartansson.

MFF och Örebro SK är två av klubbarna som inte obstruerat utan släppt en spelare till OS. MFF har Pa Konate i Brasilien och ÖSK har Astrit Ajdarevic. Konate satte Yoshimar Yotún på bänken av en anledning, men krasst ska det inte behöva betyda så mycket. Däremot kan man undra hur Örebro SK ska ersätta Ajdarevics ”Jag vill ha bollen hela tiden och slå de avgörande passningarna”-roll? Dessutom har man sålt Kalle Holmberg, som jag tyckte borde fått spela betydligt mer, till IFK Norrköping och på lördagsträningen bröt Michael Almebäck handen. Det är osäkert om han kan spela, i så fall blir det med specialförband.

ÖSK är bättre hemma än borta, men jag tycker deras lag ser lite svagare ut än när MFF den 11 juli vann med 1-0 i Malmö. Och MFF:s konstgräsfacit är som sagt grymt.

Att det blir tre poäng är viktigt!

Både för att ett sargat IFK Norrköping fortsätter att imponera och för att oavgjort-sjukan behöver bekämpas. Allan Kuhn har visserligen rätt när han säger att kryss borta mot AIK var okej och att den sena kvitteringen hemma mot Kalmar FF gjorde att man i alla fall fick en det kunde gått värre-känsla efter matchen.

Men MFF:s suveräna start i årets allsvenska och att man kunde skaka av sig de tre förlusterna mot Jönköping Södra, GIF Sundsvall och HIF berodde ju på att laget vägrade spela oavgjort. Tre förluster går att smälta om det även blir tio segrar. Två raka 1-1-matcher blir dock som att trampa vatten. Det är en ytterst trivialt och klyschigt påpekande att det varit bättre att torska mot AIK och vinna mot Kalmar FF. Eller tvärtom. Men så är det ju. Tre poäng är bättre än två. För många oavgjorda matcher dödar sakta men säkert de riktiga toppambitionerna.

Titta bara på IF Elfsborg som nu är obesegrat i sju raka matcher i Allsvenskan.

Låter ju kanon. Till dess att man inser att fyra av matcherna slutat oavgjort och att Elfsborg därför fortfarande mest försöker få luft en bra bra bakom de bästa.

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close