HandbollHandbollsbloggen

Satsning på skånsk handboll

Det blev inte riktigt som vi tänkt oss från start.

Livet, och speciellt tidningsbranschen, kan vara nyckfullt på det sättet. Papperstidningen är nu bortschasad och fokus ligger på att göra en liknande produkt där folk faktiskt läser nyheter. På nätet.

Vi var naiva papperstidningsromantiker – en kärlek det vilar en dödsförbannelse över. Passionen för vårat uppdrag har dock inte minskat. Tvärtom…

Nåväl. Vi på Skånesport kommer istället fokusera mer på vissa specifika saker och då i digitalt format. Bland annat betyder det en rejäl satsning på handboll. Skånsk handboll.

Därför sparkar vi bland annat liv i den här bloggen igen – och redaktionsledningen har inga tyglar på mig över huvud taget. Inom kort startar vi den ambulerande podden ”Hutteboll”, där den skånska damhandbollen lär komma i första rummet – och så blir det många av de uppskattade nedslagen i såväl stora som små handbollshallar. Och webb-tv – redan på måndag. Och… Ja, ni lär snart märka.

Något annat som inte blev som tänkt var handbollsförbundets TV-satsning. Man har provat sig fram på olika sätt och när man via TV4 Play kunde se alla herrmatcher för ynkliga 99 spänn i månaden kändes det som både jackpot för egen del – och som ett bakslag för sporten. Uppenbarligen var det en för billig peng vilket knappast gynnade klubbar eller förbund ekonomiskt. Första året sjönk publiksiffrorna i hallarna och jag misstänker en koppling, men glädjande nog återhämtade sig klubbarna något i fjor.

Spontant kände jag att ett sådant abonnemang borde kosta minst det dubbla. Så om nu C More, som ska sända handbollen, tar betydligt mer betalt så tycker jag egentligen bara att det är rimligt. Det är lite som med Spotify. All musik för 99 spänn? Vad är det?

199 skulle kännas snudd på mer rimligt och om den ”nya” hundringen skulle tillfalla musikskaparna direkt istället så kanske det skulle finnas mer hopp för den branschen också?

Hur damhandbollen ska sändas återstår att se. Produkten har varit svårsåld. Förbundet har tagit in offerter från de båda webbsändingsföretagen Solidtango och Sportsground och de offerterna har klubbarna fått tycka till om.

Min känsla är att Sportsground vinner den ”upphandlingen” (främst beroende på att klubbarna via deras förslag inte riskerar några större ekonomiska produktionsutgifter) och sänder två säsonger med option på en tredje. Då skulle samtliga matcher, grundserie och slutspel, gå att ses via pay-per-wiev eller månadsabonnemang. Främst handlar det om service och en boostning av intresset för sporten. Ekonomiskt är det relativt små risker för webbsändningsföretagen och även om klubbarna får lite ersättning så är det mest kaffepengar. Cirka 8 spänn per sändning till klubbarna – samt möjligheten att själva sälja sponsorplats till sändningarna.

Förbundet får cirka 10 000 kronor om matchen säljs till ett TV-bolag och får även en garantiersättning på några hundra tusen varje år.

Tidigare har de flesta matcher inte gått att se alls medan vissa matcher kostat 99 spänn och då serverats med extremt ojämn kvalitet på allt från bild, ljud och stabilitet.

 

Men nu när SHE (damernas Elitserie) fått in starka publiklag som Boden och Skara (tänk derbyt mot Skövde), samtidigt som jag tror att Kristianstad och Hellton kommer att hålla fortsatt hög publiknivå, så är förutsättningarna för att tjäna pengar plötsligt bättre. Boden förresten. Deras fyra första seriematcher är redan slutsålda. Snacka om intresse!

 

Mer damhandboll till folket-
Mer damhandboll till folket.

 

Med den här lösningen fungerar det även att se matcher i efterhand vilket verkligen skulle uppskattas. Med tanke på hur många skånska handbollslag som är i farten så sker det ideliga krockar när man ska välja match att se. Det lyxproblemet försvinner då. Besked om exakt hur det blir kommer förhoppningsvis innan premiären i mitten av september.

 

Det var allt för nu. Skvaller, tips och idiotförklaringar av mig eller annat löst folk mailar ni som vanligt till christoffer.ekmark@skanesport.se

cleardot.gif

Relaterade artiklar

Back to top button
Close