skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Vilka dussinspelare!

MFF:s 3-0-seger över Örebro SK var exakt vad som behövdes efter de två oavgjorda matcherna mot AIK och Kalmar FF.

Framförallt för segern och de tre poängen, givetvis. Men även för sättet den togs. Första kvarten efter pausvilan var suverän, precis som den varit så många gånger förr i år. Vi har pratat alldeles för lite om hur piggt och lyft MFF ofta kommit ut till de andra halvlekarna. Det är en styrka.

Sedan är ju kraven i Malmö som de är. Helst ska MFF spela så hela tiden! Men nu avfärdade man ett starkt ÖSK med en stabil seger där MFF frånsett sista kvarten i den första halvleken pendlade mellan att vara överlägset och bara lite bättre.

Det räckte rätt bra.

Och det var två dussinspelare som egentligen är raka motsatsen till det som blev huvudpersoner. Vidar Örn Kjartansson gjorde 1-0 och 2-0 och båda gångerna assisterade Magnus Wolff Eikrem. Därmed toppar Kjartansson skytteligan på tolv mål och Eikrem är långt före alla andra i assistligan. Gissa hur många målgivande passningar han är uppe i nu? Jo, tolv! Rekordet på 30 omgångar lär ligga på 14. Det kommer den norske finliraren att krossa om allt fortsätter som det börjat.

Mitt i allt beröm till Eikrem om hans passningar och ”serve” på fasta situationer och hans spelsinne tycker jag heller inte man ska glömma bort hur mycket han i år lyft sitt duellspel. Från att ha undvikit närkamper och förlorat alla dem han inte kunnat ducka för har han börjat vinna en hel del dueller. Plus ökat arbetsinsatsen. Egentligen tycker jag det är extra roligt, att se spelare utveckla saker som de inte redan var duktiga på.

Straffen som Markus Rosenberg kunde sätta 3-0 på var solklar. Skottet mitt i målet var antingen fräckt eller lite tursamt, men alla straffar som går i mål är okej. Precis som alla matcher som vinns är det.

Oscar Lewicki ersatte Enock Kofi Adu på mitten. Enligt mig är Adu fortfarande en bättre spelare. Men Lewicki gjorde en stabil match. Den bästa på länge från honom på mitten och nästan lika vass som när han ”vickade” som högerback.

Yoshimar Yotún ersatte Pa Konate och med tanke på hur lite matchtid han har i koppen gjorde han det minst så bra man kan begära. MFF släppte en ordinarie spelare till OS (Konate) och Örebro SK en (Astrit Ajdarevic). Viket lag som tappat mest på den välvilligheten är rätt enkelt att slå fast. Yotún kan ersätta Konate. Örebro SK får ändra sitt spel. Men trots Yotúns insats tror jag att det snart är Behrang Safaris plats. När jag pratade med Allan Kuhn innan avresan till Örebro bekräftade han att Safari kommer att spela 45 minuter redan på torsdag mot Wolfsburg.

Det kommer troligen hela truppen utom skadade Fredrik Andersson och Andreas Vindheim att göra. Safari är som sagt redo och det tror jag att Tobias Sana också är. Lägg till ett par U19-spelare och MFF får en mix som gör att Allan Kuhn, Olof Persson och Jens Fjellström kan byta runt så att ingen spelare får mer än 45 minuter.

Nästan allt positivt alltså. Men vi ska väl ha lite gnäll på slutet också.

Med 3-0 i ryggen och matchen avgjord förstår jag inte varför MFF inte tog chansen att ge framförallt Erdal Rakip och Mattias Svanberg, men även Alex Jeremejeff, mer speltid. Nu kom bytena i 81, 87 och 90 minuterna. För sent.

Dessutom slår varningssystemet konstigt. Två ÖSK-spelare drog på sig varningar som gör att de kommer att bli avstängda i nästa match. Som är mot IFK Norrköping. Det innebär att ÖSK blir försvagat mot MFF:s toppkonkurrent på grund av förseelser som begicks mot MFF. Varningssystemet är i sak bra och de här effekterna går inte att undvika. Men de finns.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close