Wilners stora register – arkivkollen MFF-profiler
Råkar ni befinna er i någon av Malmös stora parker vid sex-tiden på morgonen är chansen hyfsat stor att ni får se MFF:s naprapat Wilner Registre. Det är då han själv tränar.
– Jag är morgonpigg och stiger upp redan klockan 05.00 och förbereder dagen, berättar han när Skånesport träffar honom efter ett av Malmö FF:s många förmiddagspass.
Så vid en tidpunkt på morgonen som får många, bland andra författaren av den här artikeln, att rysa planerar Wilner Registre rehab och prehab i MFF och passar på att hålla sig själv i trim.
– Morgonpigg har jag alltid varit och jag lägger mig tidigt. Det är sällan jag tittar på tv efter 21. Eftersom jag lever själv kan jag göra som jag vill. När jag var sammanboende var det en annan sak.
[ad_dropper zone_id=”1234″]
Wilner Registre blev anställd i MFF guldåret 2010 och det kan klubben indirekt tacka Erik Hamrén för. Det var nämligen när förbundskaptenen ringde till Registres företrädare Rickard Dahan och erbjöd honom uppdraget som sjukgymnast i landslaget som platsen blev ledig.
– Rickard och jag spelade ihop i MFF som juniorer. Vi kände varandra väl och jag hade hjälpt till lite grann i MFF redan tidigare. Klart att jag gärna ville efterträda honom när han fick för mycket att göra med Kulan, landslaget och MFF.
Dahan har fortfarande en hel del kontakter med MFF eftersom klubben har ett visst samarbete med hans idrottsskadecentrum Kulan på Stadionområdet. Nyligen blev det dessutom klart att sjukgymnasten Jesper Robertsson från Kulan, som jobbat med MFF:s U19 och U17, även ska hjälpa Wilner Registre med A-laget.
– Han blir en extra resurs och kommer att vara här hela säsongen.
I jobbet med att hålla MFF-truppen skadefri och behandla det som ändå dyker upp har Wilner Registre stor nytta av att han spelat i föreningen och att han som spelare själv drabbades av en lång skadeperiod.
– Jag vet vad det innebär att ha på mig den himmelsblå tröjan, att det ställer stora krav på hur man ska uppträda både på och utanför planen och att det gäller att vara ödmjuk.
– Min tid som spelare lärde mig också hur det är att leva en stor del av tiden i ett omklädningsrum och min egen skadeperiod gav mig nyttig erfarenhet. Jag fick en ful fraktur med enorma komplikationer med senor och nervtrådar och det tog tre år att komma tillbaka, berättar han.
När den allvarliga skadan kom spelade Wilner Registre i IFK Trelleborg. Comebacken gjorde han i Höllvikens GIF, men den varade bara i två säsonger. Sedan flyttade han till Stockholm för att studera till naprapat och slutade spela.
– Det var inte meningen. Egentligen skulle jag spelat i Vasalunds IF, men jag insåg att det skulle bli för mycket träning och för lite tentaläsning. Då var det meningen att jag skulle spelat i Gröndal istället. Fast det blev inte så mycket med det heller. Lika bra för studierna var viktiga och lade grunden till det jag gör nu.
Förutom i de nämnda klubbarna har Wllner Registre spelat i Västra Klagstorp och Arlövs BI.
Västra Klagstorps BoIK – numera VVK BK – spelade på Kroksbäcks IP i närheten av Holma där han växte upp och i den klubben stannade han till dess att han som tolvåring började spela för MFF.
Arlövs BI blev adressen när han skulle fylla 19 och inte fick kontrakt med MFF, utkonkurrerad på mittbackspositionen av bland andra Patrik Andersson. Förre MFF-ungdomsbasen Stefan Rask var ny tränare i ABI och lockade till sig massvis med spelare som blev över i hans gamla klubb. Med ett lyckat resultat. Arlövs BI har aldrig varit bättre och gick bland annat till kvartsfinal i Svenska cupen.
– Vi åkte ut på straffar. Mot vem har jag glömt.
Vad är det svåraste med ditt jobb?
– Det är att ta den snabba bedömningen när det inträffar något på träningar eller match. Om man ska låta spelaren fortsätta och hur man ska agera direkt. Den vanliga rehaben är faktiskt inte så himla svår.
Har de medicinska teamen blivit försiktigare än för tio eller 30 år sedan?
– Mycket försiktigare. För tio år sedan chansade man mer och för 30 var det en hel del spel med skador. Men det är spelarnas framtid man måste ta hänsyn till och det är rätt att undvika att chansa och numera samtalar man mycket mer om vad som känns bäst. Sedan är det ju alltid individuellt. Vissa spelare måste man hålla tillbaka och det finns motsatsen också. Några måste man driva på så att de inte blir för försiktiga.
Vad blir nästa steg för att göra MFF-truppen ännu friskare?
– Vi har ju redan fått in Jesper Robertsson från Kulan som en extra resurs. Sedan kan vi screena spelarna oftare och stärka de svaga delarna på just den spelaren. Ben Rosen gör ett jättebra jobb med att följa upp våra GPS-mätningar och vill jag ha information om det kan jag får den av honom.
– Snart kommer vi även att bygga ut gymmet inne i Swedbank stadion med en 20 meter lång sprint-del.
Isbad är tydligen något ni använder mycket. Gör det verkligen nytta?
– Studier har visat att det är bra för cirkulationen efter ansträngning. Man får bort restprodukter. Sedan finns det ju en viss placebo-effekt. Tycker man att det känns bra är det ju inte fel. Men om någon spelare absolut inte vill och tycker att det är jobbigt går det givetvis att avstå.
Det blev liv när fystränaren Greger Andrijevski gick ut och sa att spelarna åt för dåligt. Hade han rätt?
– Helt taget ur luften var det ju inte. Men folk trodde ju att vi åt hamburgarna och revbensspjällen på O´Learys. Vi äter där, men det är en specialmeny. Maten är dock mycket viktig för en elitidrottare och jag tror att spelarna är väl medvetna om det- Vi har obligatorisk frukost och likadant är det med den näringsriktiga lunchen efter matcherna. Vissa kan ha svårt att äta timmen efter match. Då ser vi till att de i alla fall dricker rätt.
När ni spelade i Champions League och vann SM-guld, kunde du då tänka; fan vad häftigt, det här är jag en del av?
– Visst kunde jag det, i alla fall en liten del. Champions League var en fantastisk upplevelse och det gäller att aldrig bli blasé och tycka något annat. Det var fan i mig en ynnest att få uppleva och något att vara tacksam för.
Extremt morgonpigga invånare i Madrid, Turin, Paris, Pireus och de övriga städerna MFF reste till kunde också få chansen att se Wilner Registre bekanta sig med omgivningarna runt hotellen långt innan de övriga i truppen var vakna.
– Visst utnyttjade jag möjligheten att ge mig ut och upptäcka saker på egen hand på mornarna. Jag gillar att upptäcka nya platser, berättar han.
Fotnot. Det var mot IFK Eskilstuna Arlövs BI åkte ur i kvartsfinal i Svenska cupen. 1992.
Ole Törner