Arkivkollen – Tränarprofilen med Bagarn
I vår tränarserie i 23 delar plockar vi idag fram Nils-Erik Bagarn Persson.
Tränaren med en lagkapten i varje lagdel.
I Skånesports tränarserie har turen kommit till Nils Erik Persson. Mest känd som Nisse Bagare. Han fick sitt stora genombrott som tränare när hans Veberöds AIF slog ut ett ordinarie IFK Göteborg ur svenska cupen en magisk sommar, 1993, när 4000 åskådare besökte Romelevallen i Veberöd.
Med Ystads IF var han några år senare nära en ny stor cupsensation när man tvingade Malmö FF till förlängning.
Sedan dess har Nisse Bagare varit i en rad olika skånska klubbar. Just nu styr han över Kvarnby.
När bestämde du dig för att bli tränare och varför?
– Jag var 26 när jag avslutade min karriär som spelare. Jag var innermittfältare och playmaker innan jag tog över Janstorp i division sex. Men redan som 20-åring började jag träna ungdomslag. Ledarskapet tilltalade mig och eftersom jag jobbade som konditor hade jag mycket tid över på dagarna.
Vilka utbildningar har du gått och hur mycket tid har det tagit?
– Steg tre och det föreberedande för steg fyra. Jag misstänker dock att det blir svårt att gå vidare eftersom man måste befinna sig i högre serier då.
Hur tror du att dina spelare uppfattar dig som tränare?
– Som väldigt bestämd.
Hur privat är du med dina spelare och hur viktigt är det att hålla ett avstånd?
– Jag tycker det är viktigt att hålla det där avståndet. Samtidigt vill jag inte att mina spelare ska veta var de har mig. Ibland kan jag hitta på bus med dem också…
Vad är mest effektivt på elitnivå? Att anpassa en tränare efter laget – eller anpassa laget efter en tränares bestämda spel- och träningsfilosofi?
– Jag har en grundläggande strategi i min ledarskap och hur jag vill spela fotboll, men det är viktigare att anpassa sig efter sitt spelarmaterial. Går man helt på sin egen linje som tränare blir det lätt obalans och frustration i gruppen.
[ad_dropper zone_id=”1234″]
Vad är viktigast för att vinna respekt hos dina spelare?
– Att vara ärlig och tydlig.
Hur hanterar du en situation där en spelare ”kört fast” och tydligt underpresterar för att denne har det jobbigt i privatlivet?
– Inom gruppen försöker jag att ska ett förtroende för mig så att jag vid sådana här situationer kan ta spelaren åt sidan och få dem att öppna upp sig för mig. Det är viktigt att tänka på spelaren och inte bara på laget.
Hur hanterar du, på och utanför planen, en spelare som är väldigt ung, säg 16 år, men är extremt mogen i sin roll. Spelaren gör snabb succé på planen och kanske rentav blir styv i korken?
– Visst försöker man att snacka ner dem på jorden då, men det effektivaste tycker jag är att de äldre spelarna i gruppen själva sköter det snacket. Det brukar ge bäst resultat.
Vad kräver du av en lagkapten och hur viktigt är det att ha en ledare på planen och inte bara dig utanför sidlinjen?
– Inom svensk fotboll är vi förbannat dåliga på att snacka tillräckligt mycket med varandra på planen. Därför är min lagkapten som bär bindeln någon som är väldigt kommunikativ och en person som alltid har hög arbetsmoral. I många har har jag dessutom haft en speciell strategi där en person i varje lagdel är kapten. Det har fungerat bra och förbättrar kommunikationen mellan exempelvis balansspelare i försvaret och mittfältet.
Efter fem raka förluster, hård kritik i media och från läktaren samt viss oro i gruppen. Hur agerar du som tränare och ledare för ditt lag på träningarna? Många brukar i det läget prata om att ”jobba med grunderna”.
– Då tar jag fram övningar som bygger på mycket spel. Övningar där de kan göra mycket mål. Det gäller att sprida glädje och få fram många skratt.
Efter fem raka segrar. Flyt med marginaler och imponerande spel. Hur behåller du skärpan och aggressiviteten i laget?
– Då försöker jag öka intensiteten. Smålagsspel och högt tempo. Man behöver jaga på dem för att de ska vänja sig vid att vara bäst.
Hur mycket försöker du att kommunicera med domaren och varför?
– Innan matcher kan jag ta dem åt sidan och förklara “att om du bara gör som jag säger kommer det att bli bra”. Under matcherna försöker jag att hålla en låg profil.
Med jämna mellanrum läser man i media om besvikna spelare som petats och kommenterar det med ”jag har inte fått någon förklaring. Hur mycket pratar du med vederbörande innan du kännbart minskar speltid för en spelare?
– Det är viktigt att våga prata med spelarna. Även när man inte gör några ändringar för att inte ändra på ett vinnande lag. Det är inte alltid det enklaste, men man måste se dem i ögonen och förklara varför de inte får spela.
När Ole Gunnar Solkjaer i slutet av en match för Manchester United gjorde en 70-meterslöpning för att i sista språnget fälla en fri motståndare utanför straffområdet blev han utvisad, men säkrade segern för sitt lag. Publiken hyllade honom – men tränaren Alex Furgeson skällde ut honom och bötfällde (!) honom för att inte ville att klubben skulle bli förknippad med den typer av insatser. Så vad är viktigast? Att vinna fult eller att förlora med ”värdighet”?
– Att förlora med värdighet. Man vill ju alltid vinna genom fair play. Även i avgörande stunder. Jag minns än idag en match för cirka 40 år sedan där vi i Janstorp ledde med 2-1 och motståndarna kontrade med en lång boll i slutminuten. Då hoppade en av lagets spelare upp och klistrade den med nävarna. Och jag kunde ju inte säga åt honom heller, killen var ju min brorsa…
Till sist. Vad gör dig lycklig som tränare?
– Nu när jag går in på min 39:e tränarsäsong så är det så enkla saker som att åka hem från en träning där samtliga i truppen gett precis allt de haft. När man fått alla att göra jobbet.
Fakta:
Namn: Nils Erik Persson.
Ålder: 64.
Familj: Frun Elisabet, sonen Andreas och tre bonusbarn.
Bor: Skurup.
Tränar nu: Kvarnby IK, division två.
Tränare som inspirerat mig: Bob Houghton och Roy Hodgson.
Bil: BMW.
Favoritmusik: Klassiskt, rock, dansband, pop. Jag är allätare.
Favoritbortamatch: På Kristianstads IP har jag vunnit många matcher med bland annat Veberöd, Ystads IF, Mabi, Rosengård och Lunds BK.
Paradrätt i köket: Kalops. Det vet ju alla!
Blir arg: När folk inte gör sitt bästa.
Blir glad när: Jag får träffa vänner och familj.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se