skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Från Mackans bollkalle till OS – arkivkollen

Egna produkter som slår sig in i seniorlaget är speciellt.

Pa Konate som just nu spelar för Sverige i OS är ännu mer än så. Hittills har han i princip levt hela sitt liv på Stadionområdet.

När han var liten flyttade hans familj in i en lägenhet på Lorensborg, på Vendelsfridgatan bara ett par 100 meter från träningsplanerna som då låg där Swedbank stadion senare byggdes.

MFF var hans kvartersklubb!

Därför var det inte så konstigt att han gick ner till just de där planerna och började i MFF:s fotbollsskola. Frånsett en kort utlåningsperiod i Östers IF i Superettan har 22-årige Pa sedan blivit kvar i MFF och sakta men säkert kommit allt närmare en startplats i A-laget. Den senaste tiden har han till och med placerat etablerade Yoshimar Yotún mer permanent på bänken.

Men det stannar inte där Det är inte bara hemmet och fotbollen Pa Konate haft vid Stadion. Han har även gått i skolan där, först på Lorensborgsskolan och sedan på idrottsgymnasiet inne i Swedbank stadion. Det var där han satt och skrev det nationella provet i svenska innan han tillsammans med Pawel Cibicki och Alexander Blomqvist i november 2012 i samma byggnad fick skriva på kontrakten som innebar att de blev lärlingar i MFF:s A-trupp.

Så när Pa Konate säger att MFF är hans klubb och Stadionområdet är hans andra hem – tro honom!

[ad_dropper zone_id=”1234″]

– Fast nu har jag flyttat till en egen lägenhet inne i centrum, på Gamla Väster heter det väl. Det var dags för mamma att slänga ut mig, säger Pa och skrattar.

Han har dessutom fixat skjuts till träningarna.

– Tobias Sana bor i närheten. Han kör. Det är ju han som har bil.

Att han fått spela mycket den senaste tiden sporrar honom. Men han slår sig inte till ro. Tvärtom lovar han att kämpa ännu hårdare för att motivera en plats i laget.

– Jag vågar inte känna mig som en startspelare än, men jag är med och konkurrerar och att spela i MFF är jättestort för mig. Det var ju det jag drömde om när jag växte upp och var bollkalle till Markus Rosenberg och de andra på gamla Stadion.

Var Mackan snäll mot bollkallarna?

– Det minns jag inte riktigt. Men jag kommer ihåg hur han hyllades och slängde upp sina kläder till publiken när han spelade sin avskedsmatch innan han skulle sticka iväg till Ajax.

2005 i juni var det. Pa Konate var elva år. Markus Rosenberg var lika gammal som Pa är nu, 22. MFF besegrade BK Häcken med 2-1 inför över 15 000 jublande åskådare. Markus, som precis som Pa började spela i MFF som femåring, gjorde 1-0 och spelade fram Afonso Alves till 2-0. Nu spelar båda i samma allsvenska startelva.

När MFF skulle möta Red Bull Salzburg i Champions League-kvalet 2014 saknades Ricardinho. Då sa tränaren Åge Hareide att det är bara att ”kasta ut Pa på djupt vatten och se om han kan simma”. Det gick bra. Samma sak hände när MFF skulle möta Sjachtar Donetsk året efter och Yoshimar Yotún var avstängd. Det gick också bra, MFF vann hemma med 1-0 mot det ukrainska laget som nu gör det så bra i Europa League.

Totalt har har Pa Konate tre 90-minutersmatcher i Champions League. Hemma mot Sjachtar och Paris Saint Germain och borta mot Juventus. Men han betonar att för honom är det egentligen ingen skillnad att spela sådana matcher mot att möta vilket motstånd som helst.

– Jag tänker mest på att gå in och prestera. Om det sedan är Juventus eller Gefle vi möter har ingen betydelse. Jag gör samma sak, spelar likadant och är nog rätt bra på att inte låta allting annat runtomkring påverka mig. Jag vet vad jag ska göra och koncentrerar mig på det, säger Pa Konate och får det att låta enkelt.

Vilken match är du mest nöjd med, Juventus borta gick det väl rätt bra?

– Vi förlorade ju, då är det svårare att vara nöjd. Överhuvudtaget är jag sällan helt nöjd, det finns alltid något att förbättra. Vi tittar rätt mycket på video och jag ser om matcherna själv också. Varje gång finns det något jag kunde gjort bättre.

Tittar du mycket på fotboll?

– Ja, det gör jag. Spelar mycket FIFA också.

Vem är bäst i laget på FIFA?

– Det är jag.

Näst bäst då?

– Erdal Rakip, tror jag.

Utanför fotbollen går det också åt en hel del tid till kläder och musik, två stora intressen för Pa Konate.

– Jag lyssnar mest på r´n´b och hiphop. Leslie Tay från Malmö gillar jag. Konserter går jag inte så mycket på. Det är lite för mycket folk och trångt. Jag gillar mer att lyssna i lugn och ro.

Lagkamraterna i MFF berättar gärna om att Pa Konate är rejält tankspridd. Det går massvis med historier om skor som glömts, tider som missats och saker som behövts fixas i sista minuten. Pa förnekar det inte.

– Jag är rätt bra på att glömma nycklar och sånt och när vi skulle åka iväg till en Champions League-match hade jag missat att passet gått ut. Vi upptäckte det dagen före, men det löste sig.

Vilken match var det?

– Det har jag också glömt.

I alla fall räddade sportchefsassistenten Anne-Maj Jansson resan för Pa Konate. MFF-ledningen ordnade fram ett nytt provisoriskt pass till honom på flygplatsen.

Ole Törner

Pa Konate har gått hela vägen från bollkalle till A-lagsspelare i Malmö FF. Foto: Bildbyrån
Pa Konate har gått hela vägen från bollkalle till A-lagsspelare i Malmö FF och OS-deltagare för Sverige.
Foto: Bildbyrån

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close