skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Wiland i särklass bäst

Troligen sågade MFF av AIK från guldstriden nu.

Då ska det läggas till att jag fortfarande tror att AIK slutar tvåa i tabellen. Efter MFF.

Tyckte faktiskt inte att något av lagen nådde sin toppnivå. Men MFF var bättre än AIK en större del av matchen än AIK var bättre än MFF. Någonstans har sådant givetvis betydelse.

MFF startade illa och avslutade matchen lite för nertryckt, mest beroende av att man inte tog chansen att avgöra mellan minut 20 och 80 när man var riktigt bra.

När 2-0 inte kom förrän på tilläggstiden i den andra halvleken blev MFF beroende av att Johan Wiland spelade så starkt i målet. För mig var han matchens i särklass bäste spelare. Extra kul naturligtvis med tanke på hans insats när lagen möttes i Solna då det var hans fel att AIK kunde kvittera till 1-1 och rädda en poäng. Nu gjorde han inte ett enda misstag och 5-6 riktigt kvalificerade räddningar. Patrik Carlgren var inte dålig i AIK-målet, men hade bara en på samma höga nivå.

Eftersom jag tjatat hela året – känns det som – att Oscar Lewicki presterat under sin normala klass och att Enock Kofi Ádu och Anders ”AC” Christiansen är det givna centrala mittfältsparet måste jag den här gången passa på att lyfta Lewicki. Oscar gjorde den klart bästa mittfältsinsatsen jag sett honom göra i år. Det kan låta som en paradox, men han är faktiskt som bäst ju mindre man ser honom i matcherna. I den här söndagsmatchen tänkte ni knappt på honom. Det innebar att han gjorde allt det där jobbet som han ska för att göra livet svårt för motståndarna.

En positiv sak till var Jo Inge Bergets arbetsinsats, inte minst i den andra halvleken. Han har haft en period med sämre form. Jag tror att det här mycket väl kan ha varit vändningen. Och på tal om arbetsinsats gjorde nog Vidar Örn Kjartansson en av de allra bästa matcherna hittills i MFF i själva spelet. Han kunde eller snarare borde gjort ett eller två mål, men det kan faktiskt inte vara det enda måttet som bestämmer en anfallares betyg. Han kan mer än göra mål.

Att det gäller Markus Rosenberg vet alla redan. Mackan var som han brukar i de stora matcherna, briljant och retfull i exakt den där kombinationen som så många i Malmö älskar honom för.

Rikard Norling pratade en del om att hans AIK var slitet och inte nådde nivån som hade behövts. Tyckte att han låg lite väl lågt där. Det ska faktiskt rätt mycket klass till för att skapa så många chanser som AIK gjorde på Swedbank stadion. Och AIK spelade smart och visade både att man har en bra och klok grundtaktik och att man kan ändra den under de 90 minuterna. Värvat smart har man gjort också för sjuan Chinedu Obasi gjorde en närmast sensationellt stark debut.

Efter matchen blev det mycket snack om straffsituationen där Sauli Väisänen träffades i huvudet av en hög spark från Rasmus Bengtsson. När sådant händer blir det alltid svårdömt.

Min spontana reaktion som jag står fast vid efter att ha sett ett antal repriser är att det inte är straff. Bengtsson ät först in i situationen, går på boll och gör en rensning. Väisänen kastar sig framåt för att nicka och blir träffad. Det räcker inte. Det är nämligen inte i sig förbjudet att ha foten högt i fotboll.

 

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close