Nyheter

Arkivkollen: Johan Wilands falafelbekännelse

Dagligen plockar vi fram en och annan godbit från vårat arkiv.

Idag hittar vi Johan Wiland som fick stå till svars för ett och annat i artikelserien “Ärligt talat”.

 

Johan Wiland tycker att Gische skulle klara sig bra som målvakt. Foto: Bildbyrån
Johan Wiland tycker att Gische skulle klara sig bra som målvakt. Foto: Bildbyrån

 

Ärligt talat, hur kunde du godkänna årets målvaktströja?
– Du tänker på den gröna? Jag känner mig som Kermit… Vi hade ett antal tröjor att välja på, tyvärr var det inte många som var fina. Vi fick ta det som fanns. Det var bara att blunda och peka på en. Färgmässigt är det inget som rankas högt i min karriär…
Har du blivit Malmöit ännu?
– Ja, det tycker jag väl. Jag bor på Ribersborg.
Hur mycket lyssnar på du på klacken och förstår du ens vad de sjunger?
– Det är svårt att lägga fokus på klacken, man lyssnar när man kan. Förstår gör jag definitivt, jag har bott i Köpenhamn i drygt sex år.
När fick du SMS från Erik Hamrén senast? 
– Det var länge sedan. Det var dessutom mest telefonsamtal. Efter det misslyckade VM-kvalet frågade han om jag ville fortsätta iblågult. Då sa jag nej.
Om Rosenberg slår en straff på träning, vilket håll går du åt?
– Alltid åt rätt håll! Han slår dock inte straffar på mig så ofta på träningarna.
Vad är det sämsta med att stå i mål på konstgräs?
– Att man river upp hela kroppen. Jag försöker ändå att spela som om det vore på gräs och har inga extra skydd eller så, jag vill inte ha en massa bökigt på mig. Det är ändå inte så hårt som man kan tro att landa på. Däremot är vissa konstgräs väldigt riviga och sträva. I en bortamatch mot Djurgården rev jag upp hela armbågen och den blev inte bra på tre månader efteråt. Det hade inte hänt på vanligt gräs.
[ad_dropper zone_id=”1234″]
Vad har du på favoritpizzan?
– Jag är så sjukt tråkig så när det väl blir pizza, vilket var länge sedan nu, tar jag Capricciosa. Någon gång när jag ska lyxa till det blir det kycklingpizza med isbergssallad och kebabsås.
Kebab eller falafel?
– Falafel är skitgott. Jag hade aldrig käkat det innan jag flyttade till Malmö. Min tjej bor i Stockholm men kommer från Malmö. När hon hälsar på säger hon “Jag ska ta med dig till ett faaaantastiskt ställe” och så hamnar vi på något falafelhak. Jag fattar inte att jag inte käkat falafel tidigare i livet.
Ok. Du är väl Malmöit då.
– Tackarrrr….
Vad tycker du om målvakter i långbyxor, som Mattias Asper?
– Jag skulle aldrig kunna spela i långbyxor i matcher och har sällan haft det på träning heller. Jag tror att de målvakter som spelar så har det som en vana efter att i någon match har varit riktigt bra i sådana och sedan fortsatt bara därför.
Alla målvakter har tics och tvångstankar. Vad gör du för knäppt?
– Det är inga tics, intalar man sig själv. Men det är ju trots allt precis vad det är. Vänster sko, handske och benskydd åker alltid på först. Dessutom måste jag göra två upphopp precis när matchen startar. Jag måste. Det är helt sjukt.
Vad gör du en ledig dag?
– Är det fint väder en sommardag åker jag och spelar golf med ett par grabbar i laget. De mest inbitna är Kari, Fredrik A, Anton och AC. Helst spöar jag Anton, det är viktigt. Han blir sjukt irriterad när han torskat.
Ditt favoritord på skånska?
– När man säger “fantamaj”. Jonnie Fedel brukar stryka omkring och säga saker som “Det är fantamaj okaj”. Jag älskar det och har börjat använda uttrycket själv.
Om du vore utespelare, vilken position skulle du spela i?
– Forward. Tveklöst.
Vem av utespelarna skulle passat bäst i mål?
– Gische! Han är faktiskt rätt duktig och har stått i mål på några träningar.
Husguden i CD-hyllan?
– Toto! Innan matcher blir det mer ACDC.
Förra veckan hyllade Rosenberg hur Franz Brorsson sköter musiken i omklädningsrummet. Håller du med?
– Neej. Det är helt otroligt dåligt… Det är så mycket hiphop och annat som jag inte förstår mig på. Jag har aldrig hört ACDC i vårat omklädningsrum mer än vid ett tillfälle och det var när jag själv tog ett initiativ. Då vände folk på sig och frågade vem i helvete som satt på den skitmusiken.
Småglina har ingen smak alls va? Vilket kulturlöst omklädningsrum.
– Ja, fy…
När du var i frysboxen i Köpenhamn och MFF ringde. Vad var det första som for genom ditt huvud då?
– Fan va kul! Jag ville spela fotboll igen och kände bara glädje.
Ärligt talat, Johan. Du blir 35 år i år – hur länge kommer du att fortsätta spela fotboll?
– Jag hoppas att kroppen håller och att jag får den inspirationen som behövs. Då har jag… fem år kvar kanske.
Vart avslutar du karriären då? Din tjej bor ju i Stockholm.
– Ja, men nu har hon fått bo där ett bra tag. Jag trivs djäkligt bra här nere alltså. Vi får väl se…
/Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close