Nyheter

Arkivkollen: Redhawks nye tränare

Idag gick Redhawks på is för första gången.

Vi minns tillbaka två månader när vi träffade Peter Andersson som helt nyrekryterad tränare.

 

Tränarprofilen:

När bestämde du dig för att bli tränare och varför?
– I slutet av min spelarkarriär kände jag instinktivt att ledarskap och coachning borde passa mig. Så beslutet att satsa på en tränarkarriär växte fram efterhand och när jag sedan slutade att spela hade jag redan tagit beslutet.

 

Peter Andersson har både full utbildning och egen erfarenhet: ”Jag kan sätta mig in i de flesta roller och vet vad mina spelare går igenom och drivs utav”. Foto: Bildbyrån
Peter Andersson har både full utbildning och egen erfarenhet: ”Jag kan sätta mig in i de flesta roller och vet vad mina spelare går igenom och drivs utav”.
Foto: Bildbyrån

 

Vilka utbildningar har du gått och hur mycket tid har det tagit?
– Alla som går att gå. Det har tagit sin lilla tid…

Hur tror du att dina spelare uppfattar dig som tränare?
–Rak, tydlig och kunnig.

Hur privat är du med dina spelare och hur viktigt är det att hålla ett avstånd?
– Under mina år som aktiv har man stött på tränare som varit väldigt noga med avståndet till spelarna och när jag nyss var i USA så är det fortfarande en väldigt tydlig skiljelinje mellan vissa tränare och spelarna. Personligen så tycker jag om att sitta och snacka skit med spelarna någon timme efter och innan match, men när det väl gäller har jag inga problem att skilja på rollerna.
– Det finns en av-och-på-knapp som är lätt att trycka på. Det här med tränare som använder ”managment by fear” tror jag inte på.

 

Vad är mest effektivt på elitnivå? Att anpassa en tränare efter laget – eller anpassa laget efter en tränares bestämda spel- och träningsfilosofi?
– Det är en jätteintressant fråga. Ibland kan en klubb ta in en viss tränare som ansvarar för laget i säg två år och den tränaren har ett helt eget sätt att tänka hockey på. Sedan kommer nästa tränare och har helt andra idéer. Då får laget börja om från noll och då kommer man ju ingenvart.
– Det jag gillar med Malmö Redhawks är att klubben byggt upp någonting med tidigare tränare som jag kan bygga vidare på. En slags egen identitet. Målsättningen är att utifrån det spetsa till resultatet jämfört med den gånga säsongen.

Vad är viktigast för att vinna respekt hos dina spelare?
– Kunskap. Jag har själv spelat hockey större delen av mitt liv och vet hur det är att vara lagets stjärna, lagets petade spelare, lagets skadade spelare och så vidare. Jag kan sätta mig in i de flesta roller och vet vad mina spelare går igenom och drivs utav.

Hur hanterar du en situation där en spelare ”kört fast” och tydligt underpresterar för att denne har det jobbigt i privatlivet?
– Sådant händer varje lag varje säsong. Det är alltid någon som har problem med tjejen, familjen, språket eller det sociala livet. Det kan vara vad som helst. Jag är väldigt tydlig att dörren till mitt kontor alltid står öppen och i slutändan är det väldigt enkelt. Mitt uppdrag är att göra hockeyspelare så bra som möjligt och då måste de få redskap till det.
– Ett inledande samtal med mig är början på något större − men för att komma dit måste man bygga upp ett förtroende. Sedan får man se vad som behövs göras, de stora klubbarna har oftast någon form av mental coach eller rådgivare. Sådana detaljer är jätteviktigt att ha ordning på kring ett lag.

Hur hanterar du, på och utanför planen, en spelare som är väldigt ung, säg 16 år, men är extremt mogen i sin roll. Spelaren gör snabb succé på planen och kanske rentav blir styv i korken?
– Inom hockeyn tror jag nog att jag aldrig varit med om det. Men är det en spelare som ägnar sig åt divalater får man naturligtvis ta ett snack med honom omgående. Det har kanske hänt att man frågar en spelare som varit kaxig i en intervju om man tycker att det var så smart agerat…
– Det handlar om en LAGsport och om någon visar tendens att börja bli för individuell på banan får man påminna dem om vad hockey handlar om. Jag upplever att de bästa spelarna i världen alltid har varit väldigt ödmjuka.

Vad kräver du av en lagkapten och hur viktigt är det att ha en ledare på planen och inte bara dig utanför sidlinjen?
– Min lagkapten, som för övrigt inte är utsedd i Redhawks, ska vara min förlängda arm i omklädningsrummet. Men han ska även vara en av lagets bärande spelare kapacitetsmässigt.

Efter fem raka förluster, hård kritik i media och från läktaren samt viss oro i gruppen. Hur agerar du som tränare och ledare för ditt lag på träningarna? Många brukar i det läget prata om att ”jobba med grunderna”.
– Det beror lite på vilka typer av förluster det handlar om. Fem 0-10-torskar så får man ju sparken. Handlar det om uddamålsförluster trots hyfsat spel är det annorlunda såklart.
– Jag tror inte på att ändra för mycket, det skapar mest oro. Jag är mån om att hålla fast vid det spelsystem som man har i grunden och sedan hålla sig till det.
– Hockey är ett enkelt spel och mina träningar brukar vara rätt okomplicerade från början.

Efter fem raka segrar. Flyt med marginaler och imponerande spel. Hur behåller du skärpan och aggressiviteten i laget?
– Genom att vara väldigt tydlig med att jobbet fortfarande behöver göras. Det är viktigt att ha lite ”poäng på banken” för sämre tider och man får inte tumma för mycket på marginalerna.
– Samtidigt måste man ha lite fingertoppskänsla med det där, det handlar ju om att njuta av framgångar också.

Hur mycket försöker du att kommunicera med domaren och varför?
– Väldigt lite. Det tog mig några år, men jag har lärt mig att domare inte ändrar på sina domslut.

Med jämna mellanrum läser man i media om besvikna spelare som petats och kommenterar det med ”jag har inte fått någon förklaring”. Hur mycket pratar du med vederbörande innan du kännbart minskar speltid för en spelare?
– När det sker under en match finns det ingen tid att förklara. Och om jag petar en spelare över bara en match brukar jag heller inte säga något − jag vill att spelare tänker efter själv och oftast brukar sådant kunna ge resultat. Om man petar en spelare under flera matcher är en förklaring på sin plats.
– Det där är annars en intressant fråga. Dagens 90-talister undrar alltid varför de inte får spela. 60-talisterna ifrågasatte aldrig ett sådant tränarbeslut, de bet ihop i det tysta och inväntade nästa chans.

När Ole Gunnar Solskjaer i slutet av en match för Manchester United gjorde en 70-meterslöpning för att i sista språnget fälla en fri motståndare utanför straffområdet blev han utvisad, men säkrade segern för sitt lag. Publiken hyllade honom – men tränaren Alex Furgeson skällde ut honom och bötfällde (!) honom för att inte ville att klubben skulle bli förknippad med den typen av insatser. Så vad är viktigast? Att vinna fult eller att förlora med ”värdighet”?
– Hahaha. Lätt. Att vinna fult. Mitt jobb utvärderas utifrån segrar eller förluster. Ingenting annat

Till sist. Vad gör dig lycklig som tränare?
– När vi gjort en riktigt bra laginsats och vunnit genom att alla bidragit med sitt.
– Sådant går inte att jämföra med en seger där det fungerat sisådär och att man avgör via powerplay-spel.

Chistoffer Ekmark

FAKTA

Namn: Peter Andersson
Ålder: 51
Familj: 3 barn
Bor: Arboga. Tittar just nu på boendealternativ i Malmö.
Tränar nu: Malmö Redhawks från och med kommande säsong. Senast verksam i Lugano.
Tränare som inspirerat mig: Conny Evensson.
Favoritmusik: Schlager.
Favoritbortamatch: I Lugano blev vi mästare borta mot Ambri. Det var ungefär som att Malmö skulle säkra SM-guldet borta mot Rögle. Fast större. Annars är det ett fullsatt Globen eller Scandinavium som triggar en mest.
Paradrätt i köket: Allt på grillen.
Blir arg: När vi inom en grupp kommit överens om at göra en viss sak och så blir det inte så.
Blir glad när: När jag får fiska eller gå en runda på golfbanan.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close