skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Axel Härstedts hårda satsning – arkivkollen

Imorgon fredag kör friidrotten igång i OS. En av svenskarna som tävlar redan den första dagen är Malmö AI:s diskuskastare Axel Härstedt. Tidigare under året gjorde Skånesport ett stort reportage på Axel och hans jakt på en OS-plats. Läs om honom här i vår serie Arkivkollen:

 

MAI:s Axel Härstedt är nära OS i Rio.

Hans personliga rekord är 64,72. Kvalgränsen är satt till 65 meter jämnt.

Men framförallt har säsongen startat bra. Det började med att han i en tävling i Växjö satte ett inofficiellt svenskt rekord inomhus med 63,60 och fortsatte veckan efter med att han vann Europacupen i kast i rumänska Arad. Då blev segerresultatet 62,73 i rätt risiga förhållanden och 29-årige Axel rankar det som sin hittills största framgång i karriären.

Större än fjärdeplatsen i Diamond League förra säsongen.

– Jag slog flera duktiga kastare i Rumänien och var stabil i det regniga och småkalla vädret, berättar Axel Härstedt och påpekar att säsongen egentligen inte startat på allvar än.

– I maj är det allvar och jag ska bland annat vara med i Diamond League i Doha i Qatar. Det blir min första Diamond League-start utomlands. Tidigare har jag bara varit med två gånger i Stockholm och det var där jag kom fyra förra året.

[ad_dropper zone_id=”1234″]

i juli avgörs EM i Amsterdam. Dit är han redan inkvalad. Sedan är det dags för OS i Rio de Janeiro i Brasilien och större än så blir det inte.

Formellt finns det en chans att det kan räcka med under 65 meter för att komma med till OS. Om inte tillräckligt många når upp till den nivån får man gå nedåt i längderna för att fylla kvoten av startande. Men det tror Axel Härstedt inte är någon möjlig väg.

– Kanske 64,90 i så fall. Jag siktar på att göra över 65.

Det finns även ett motsatt scenario. Sveriges olympiska kommitté, SOK, gör en egen prövning och uttagning och det är inte säkert att de tycker att det räcker med att ”bara” ha klarat det internationella kvalet. De som tas ut ska ha möjlighet att klara en topp 8-placering.

Men den risken tror Axel Härstedt inte heller på.

– En fjärdeplats i Diamond League är ett rätt bra argument. Dessutom är jag rankad tolva i världen och det är en hög och svår kvalgräns. Klarar jag den blir jag uttagen.

Från och med den här säsongen är han även med i SOK:s elitsatsning.

– Det gör att jag kan satsa hårdare och med mindre bekymmer om ekonomin. Riktigt bra.

Att 63,60-kastet i Växjö var det hittills längsta av en svensk inomhus visste Axel Härstedt direkt. Precis som förre höjdhoppsstjärnan Stefan Holm har han järnkoll på all statistik, alla rekord, alla motståndare och all fakta som kan vara en hjälp eller bara allmänt intressant att veta. Och han delar gärna med sig.

– Exaktheten är en av de stora tjusningarna med friidrotten.

I en individuell sport är han dessutom i hög grad en lagspelare. Som äldst och bäst av de internationellt satsande kastarna i MAI ser och tar han sitt ansvar. Det innebär bland annat att han tagit på sig rollen att kämpa för att behålla de fina träningsförhållandena på Stadionområdet i Malmö.

Ett tag var den klassiska kastplanen bredvid konstgräsplanerna hotad av Malmö FF:s projekt att resa ett stort tält för inomhusträning. Tältprojektet har skjutits upp, men kan bli aktuellt igen och Axel vill därför betona hur viktig den ofta ensamma träningsvardagen på kastplanen är.

– Vi har flera aktiva av internationell toppklass i Malmö som har den som hemmaplan och har rätt att ställa krav på att det ska fungera. De övriga är yngre och därför talar jag för dem också. Vi har ju en trend i samhället att bara tänka på sig själv. Men det gillar inte jag och gör gärna tvärtom.

– Kastplanen på Stadion är också en historisk tradition att vårda. Det var där Ricky Bruch satte flera av sina rekord och jag tycker att den är vacker. Nu är det också på gång att bygga en ny kastring. Då kan man välja vilket håll man vill kasta åt.

De som följde Ricky Bruchs febrila letande efter lämpliga väder- och vindförhållanden vet att det kan spela stor roll för längden på kasten.

– Jag tror att vi som tränar i regn och kyla på Stadion har en fördel om det blir dåligt väder i de stora tävlingarna. Men visst har även jag önskeväder. Det får gärna blåsa cirka 15 sekundmeter från höger i hyfsad värme. Då blir det längst.

Totalt blir det cirka 8 000 kast om året på Stadionplanen för Axel. Många med videokameran uppsatt så att han kan analysera dem efteråt. Eftersom mängden kast och träning har stor betydelse är de flesta som når världseliten i diskus närmare 30 år gamla.

– Det krävs så mycket. Man måste ha tid och tålamod. Men är man i världseliten vid 30 väntar åtskilliga säsonger till på den nivån.

Vilket är viktigast, fysik eller teknik?

– Tekniken är det som till slut avgör bland de allra bästa. När du nått den nivån är alla starka och då blir det tekniken som gör skillnad.

Hur stark är du själv?

– Jag gör väl 255 kilo i marklyft och 240 i benböj. Bänkpress var det ett tag sedan jag gjorde på det klassiska sättet. Då låg jag på 170 kilo. Det är nog mer nu.

Hinner du med något mer än att träna, tävla, äta och sova nu när OS närmar sig?

– Jag försöker följa med i samhällsdebatten, spelar lite schack och lyssnar på musik. Jag är gärna DJ i gymmet.

Fast kanske inte någon låt av Jimmy Nordin, eller?

– Jag har all respekt för Jimmys friidrottskarriär och resultat. Hans musik är däremot inte precis den jag väljer.

Du som har järnkoll på alla konkurrenterna. Vem vinner EM och OS?

– Piotr Małachowski från Polen vann VM. Sedan har vi Robert Harting från Tyskland som är riktigt, riktigt bra. Han har varit skadad ganska länge, men nu när han är tillbaka bör det vara han och Piotr som gör upp om det.

– Men det finns säkert tolv man, däribland jag, som kan vara med däruppe. Det är en rolig sak med diskus. Eliten kommer verkligen från hela världen så man får träffa och umgås med folk från så många olika länder på tävlingarna.

Hur är det med din egen skadehistorik?

– Väldigt god. Jag är utbildad sjukgymnast och rätt bra på att ta hand om mig. En fotstukning för ett par år sedan är det enda jag kommer ihåg.

Hur viktigt är det att bli klar tidigt för OS och kunna koncentrera sig på det?

– Klart att det är en fördel. Fast det är skillnad i olika grenar. I diskus är vi vana vid att tävla ofta på ett helt annat sätt än till exempel en maratonlöpare.

Innan OS är det dock dags för EM och då väntar en speciell upplevelse i Amsterdam, som Axel Härstedt ser mycket fram emot.

– Kvaltävlingen i diskus och, tror jag. även spjut ska avgöras på Museitorget som en egen tävling mitt uppe i stan med massvis med publik. Det ska bli hur kul som helst.

– Givetvis kan det bi extra nerver och kval är alltid svårt med bara tre kast. Men jag tycker att jag visat att jag är bra på att hantera den pressen och när kvalet väl är avklarat har alltid ett par riktigt starka konkurrenter åkt ut som man slipper att möta i finalen, påpekar Axel Härstedt.

Ole Törner

Axel Härstedt, MAI, har haft en fantastisk vår och siktar mot OS. Foto: Bildbyrån
Axel Härstedt, MAI, har haft en fantastisk vår och siktar mot OS.
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close