Nyheter

Tränarprofilen: Allan Kuhn

Hallojsa hallojsa.

Idag rotar vi fram “tränarprofilen” med Allan Kuhn. En intervju som gjordes strax innan den allsvenska seriepremiären.

 

Allan Kuhn svarar på frågor om sin filosofi som tränare. Foto: Bildbyrån
Allan Kuhn svarar på frågor om sin filosofi som tränare. Foto: Bildbyrån

 

Allan Kuhn har på kort tid blivit både populär och vunnit framgång som ny MFF-tränare. I dag är han veckans skånska tränarprofil i Skånesports serie.

När Allan Kuhn presenterades som tränare för Malmö FF den 8 januari var det inte många i fotbollssverige som kunde resa sig upp och rabbla hans CV.

Allan vem?

Som spelare inledde han karriären på Bornholm, han är faktiskt prisad som öns främsta fotbollsspelare någonsin, i Rönne.

Därefter blev det spel i bland annat Lyngby, Örgryte och Hvidovre. Som tränare inledde han i Bornholm 2001, kom till Ålborg 2004 och har även varit i Midtjylland och Randers. I Ålborg var han de flesta åren assisterande tränare, bland annat bakom Erik Hamrén och Magnus Pehrsson

I Malmö FF har han snabbt blivit en uppskattad och populär ledare som dessutom satt sin prägel på laget med högt presspel.

 

[ad_dropper zone_id=”1234″]

 

När bestämde du dig för att bli tränare och varför?

– 1991 när jag blev korsbandsskadad i Lyngby. Jag fick chansen ett halvår att utbilda mig och tog den direkt.

Vilka utbildningar har du gått och hur mycket tid har det tagit?
– Jag har gått alla fotbollsutbildningar man kunnat gå i Danmark, inklusive ”Masterutbildningen” Pro License.

Hur tror du att dina spelare uppfattar dig som tränare?
– Jag tror att det tänker ”han är en fantastiskt duktig tränare”… Men mina karaktärsdrag? Kanske att jag är utåtriktad, rak och ärlig.

Hur privat är du med dina spelare och hur viktigt är det att hålla ett avstånd?
– Jag är ”friendly men inte friends”. Det är så jag delar upp det och jag är inte den som går hem och grillar korv med dem. Men det är klart att man måste intressera sig för vad det är för människor man har att göra med också. Det är hur viktigt som helst att känna de människor som man coachar – känner man dem inte kan man inte coacha.

Vad är mest effektivt på elitnivå? Att anpassa en tränare efter laget – eller anpassa laget efter en tränares bestämda spel- och träningsfilosofi?
– Man måste ha en kombination av båda delar. Hög press tror jag stenhårt på, men hur vi ”spelar upp” bakifrån har jag många flexibla lösningar på. Jag tror att det är viktigt att se till vad individerna kan och är bra på, men också att man har en klar och tydlig spelfilosofi kring hur man vill spela boll. Allt är tillåtet, det finns ju inga regler kring hur man ska lägga upp spelet… I Malmö har jag kanske jobbat lite extra med två-tre spelare kring den fotbollsfilosofi som jag tror på – allt för att få ut det bästa av spelarna.

Vad är viktigast för att vinna respekt hos dina spelare?
– Att vara en fin människa. Att vara ärlig, rak och glad. Det är min personlighet åtminstone och den ska jag stå kvar vid även när vi förlorar matcher.

Hur hanterar du en situation där en spelare ”kört fast” och tydligt underpresterar för att denne har det jobbigt i privatlivet?
– Först har jag ett långt snack personligen med spelaren. I Malmö har vi dessutom medarbetare som jobbar professionellt med det mentala. Spelaren reagerar väldigt olika från person till person om de mår dåligt mentalt. Vissa vill bara ut på planen för att spela, andra vill vara hemma.
– Men jag tror att när spelare mår dåligt så är det viktigt för alla att ta reda på varför och i MFF har vi som sagt personal som är expertutbildad på de bitarna och som tillsammans med mig går igenom sådana situationer.

Hur hanterar du, på och utanför planen, en spelare som är väldigt ung, säg 16 år, men är extremt mogen i sin roll. Spelaren gör snabb succé på planen och kanske rentav blir styv i korken?
– Då ska han ha stryk…. Jag tror på en kombination där jag som tränare tillsammans med gruppen, spelarrådet och lagkaptenen hanterar situationen. Spelaren ifråga kommer jag att vara mycket rak mot och kanske rentav ha andra regler för honom. Fotbollsspelare ska vara ödmjuka och stolta över sitt jobb, det tror jag är viktigt.

Vad kräver du av en lagkapten och hur viktigt är det att ha en ledare på planen och inte bara dig utanför sidlinjen?
– Jag kräver ett ärligt förtroende för varandra och en kapten som alltid går först. Det finns några saker som vi pratar ihop oss med, men man anpassar sig lite utefter vilken personlighetstyp som kaptenen är. Emellanåt, och speciellt i pauser, så använder jag kaptenen i matchmoment.
– I MFF har jag stort förtroende för Markus Rosenberg både som straffskytt och som människa. När vi fick straff i cupmatchen mot Kalmar vad det hans beslut att välja straffläggare. Han har en stor erfarenhet som jag vill dra nytta av och jag tror inte tt det spelar så stor roll i vilken lagdel en lagkapten befinner sig.

Efter fem raka förluster, hård kritik i media och från läktaren samt viss oro i gruppen. Hur agerar du som tränare och ledare för ditt lag på träningarna? Många brukar i det läget prata om att ”jobba med grunderna”.
– Det beror på vilket sätt de fem förlusterna kommit till. Om vi varit dåliga eller trots allt gjort bra prestationer. På ett eller annat sätt gäller det att förbättra självförtroende. Kanske ska man ut och bowla istället för att spela fotboll…

Efter fem raka segrar. Flyt med marginaler och imponerande spel. Hur behåller du skärpan och aggressiviteten i laget?
– Då pratar jag om deras stolthet till yrket som fotbollsspelare. Det händer inte ofta, men det är viktigt att man känner så som spelare. När jag märker att skärpan inte finns där är jag noga med att säga till direkt. ”Killar, vi har vunnit de senaste fem matcherna, men vi ska fantamaj också vinna den sjätte.”

Hur mycket försöker du att kommunicera med domaren och varför?
– Jag har lärt mig att domaren är satt på planen för att få spelarna att fungera. Jag var mycket hetsig när jag var yngre, men jag har lärt mig att visa respekt och ödmjukhet inför domarna. De gör en jätteinsats. Har jag något att säga så säger jag det och rinner det över kan jag be om ursäkt med en gång. Det var när jag slutade som spelare och blev tränare som jag förändrades på den punkten.

Med jämna mellanrum läser man i media om besvikna spelare som petats och kommenterar det med ”jag har inte fått någon förklaring. Hur mycket pratar du med vederbörande innan du kännbart minskar speltid för en spelare?
– Jag är hur rak som helst. De förtjänar ett tydligt besked varför de inte spelar. Fotbollen är det viktigaste som finns i spelarnas liv. Tar man en spelare från planen till bänken eller ut från truppen så är de i behov och förtjänta av ett svar.

När Ole Gunnar Solskjaer i slutet av en match för Manchester United gjorde en 70-meterslöpning för att i sista språnget fälla en fri motståndare utanför straffområdet blev han utvisad, men säkrade segern för sitt lag. Publiken hyllade honom – men tränaren Alex Furgeson skällde ut honom och bötfällde (!) honom för att inte ville att klubben skulle bli förknippad med den typen av insatser. Så vad är viktigast? Att vinna fult eller att förlora med ”värdighet”?
– Det är en helt osannolik fråga. Fotboll är ett cyniskt spel och det handlar om att vinna – även om det finns gränser. I det här fallet tycker jag inte att Alex gjorde rätt.

Till sist. Vad gör dig lycklig som tränare?
– När jag kommer in på träningen på morgonen och ser att alla gillar sitt jobb.

Christoffer Ekmark

FAKTA:

Namn: Allan Kuhn

Ålder: 48

Familj: Gift och tre barn.

Bor: Malmö

Tränar nu: Malmö FF.

Tränare som inspirerat mig: Erik Hamrén.

Favoritmusik: Mew och Bo Kaspers Orkester.

Favoritbortamatch: Manchester United away. När jag var huvudtränare i Ålborg 2008 spelade vi 2-2 på Old Trafford.

Paradrätt i köket: Ingen, om du frågar min fru.

Blir arg: När folk inte är ärliga.

Blir glad när: När folk visar kärlek.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close