Nyheter

Skånska talanger till U19-VM

Sverige besegrade Ryssland med klara 30-22 efter 14-9 i paus när första matchen i placeringsgruppen 9-12 avgjordes i Zagreb i Kroatien på fredagen. De elva främsta lagen i U 18-EM blir direktkvalificerade till nästa års U 19-VM i Georgien. Och den svenska segern innebär att Blågult sämst kan bli tia, och alltså är klara för nästa års VM.

I morgon, lördag får Sverige avsluta U 18-EM genom att spela om niondeplatsen kl. 20.00 i Zagreb. Motståndare blir segraren Portugal-Norge som möts senare i kväll.

Mot Ryssland gjorde U 18-landslaget en ny homogen insats och säkrade en plats i nästa års VM. Länderna följdes åt i en kvar och då ledde Sverige med 9-8, lade in en växel till och ttio minter senare stod det 13-9 som blev 14-9 i paus och 16-9 några minuter in i andra halvlek. Sverige fortsatte att trycka på och fick ledningen med 19-10, 21-11 och 23-14 och sedan hölls den ledningen in till slutsignalens 30-22.

Ett bra svenskt försvarsspel framför en utmärkt Måns Landgren (Ystads IF) som vaktade målet i 45 minuter innan han avlöstes av Gustaf Banke (Kristianstad) sista kvarten. Och ett anfall som hela tiden tryckte på, dock räknade vi till 21 missade skott, en del av dem till och långt bredvid eller högt över målställningen. Men som helhet en bra svensk insats.
En som var på hugget i dag var vänstersexan Andreas Windahl som for fram på bland annat sin kant och dunkade in två straffar och dessutom gjorde sju spelmål, och han fick helt välförtjänt priset som lagets bästa spelare.

– Det här var skönt, fy f-n vad skönt! utbrast förbundskaptenen Jerry Hallbäck per telefon från Zagreb.
– Det var riktigt bra, vi har läst på dem förbannat bra, och killarna klarade av att hantera de saker de saker som vi gått igenom på matchgenomgången och vi får stopp på dem.
– Vi har gått runt med spelare på kanterna, och de har fått starta lite olika. I dag fick (vänstersexan) Andreas Windahl startmöjlighet, och jag blev väldigt glad att han tog den chansen. Han är riktigt, riktigt bra i sina lägen.
– I övrigt vill jag plocka fram vårt försvarsspel i första halvlek. Vi har pratat väldigt mycket om vad det är för skyttar, och vad skyttarna gör och hur vi skall få stopp på dem på ett bra sätt.
– Det vill jag verkligen lyfta fram i dag. Anfallet kom ju till bra lägen. De spelade ju lite annorlunda försvarsspel, en 4-2 variant. Men vi klarade av det, och jag är också glad för att vi fick målen, och var noggranna i anfallsspelet.
– Men jag tycker vi lade grunden till segern med vårt försvarsspel.
– Det var ju VM-platsen nästa år som vi fightades för i dag. Och att slippa hålla på och fundera på det i sista matchen (i morgon).
– Nu kan vi spela helt avslappnat och fokusera på matchen och avsluta turneringen på ett fint sätt.
– Killarna känner sig oerhört stolta över att ha löst uppgiften att ta oss till VM. I det här läget blev det just detta som det handlade om idag.

Matchfakta Ryssland-Sverige 22-30 (9-14)
Målgörare: Andreas Windahl (Silwing/Troja 9 (2), Gzim Sahili (Sävehof) 4, Jonathan Svensson (Ystads IF) 3, Markus Thorbjörn (Redbergslid) 3, Oskar Sunnefeldt (Sävehof) 3, Marcus Ekman (Eskilstuna Guif) 2, Alfred Jönsson (Lugi) 2, Freddy Andersson (Ystads IF) 1, Erik Persson (Eskilstuna Guif) 1, Erik Westergren Malmberg (Sävehof) 1, Mårten Nilsson (Kristianstad) 1.
Priset till lagets bästa spelare: Andreas Windahl.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close