HandbollHandbollsbloggen

Träningsmatchssäsongen kan nyttjas bättre

Handbollssäsongen är igång här hemma. Med träningsmatcher, träningsmatcher och ibland någon enstaka träningsturnering.

Varje lag spelar väl 10-15 träningsmatcher som varken drar någon publik eller har någon sportslig betydelse – Mer än det interna välmåendet. Det är ett evigt nötande där det viktiga inte är resultatet utan hur spelstrategin successivt bankas in i huvudet på spelargruppen som alltid har ett par nya namn att fasa in.

Det är så förbannat tråkigt att se på.

Inom herrfotbollen har man efter många år av experimenterande hittat ett intressant och attraktivt upplägg, för både publik och föreningar, under försäsongen. Där har den förlorade Svenska Cupen fått ett nytt liv – och en funktion. Speciellt spelarna hyllar upplägget. ”Jag var så trött på att bara spela träningsmatcher. Cupen gav hela säsongen ett nytt ansikte”.

Jag är inte den ende som skulle vilja se någonting liknande på svensk mark. SVT:s handbollsexpert Ola Bränholm arbetade till och med fram ett mycket seriöst och intressant upplägg i detalj – som går att läsa här. Det slår mig verkligen att det är något som skulle kunna utveckla handbollen. Många av de skånska elittränarna jag pratat med inom damhandbollen menar att de spelar för lite matcher under en säsong (22 I grundserien) och att det blir konstigt långa pauser under vissa landslagsuppehåll. Herrarna spelar 32 omgångar (bara Kristianstad och Alingsås) spelar ute i Europa den här säsongen.

Det är en stor skillnad. Och kanske skulle det vara lämpligt att testa ett cupupplägg med damerna först. Spontant känner jag att de föreningarna som är involverade där skulle välkomna en förändring. Hur detta upplägg skulle kunna utformas kan man säkert diskutera i två evigheter.

Att ha lokala ”gruppspel” där lag från Elitserien, Allsvenskan och division ett kan mötas – och sedan spela nationella kvartsfinaler, semifinaler och final – kan ju även skapa en boost för sporten i sig. Jag ser generellt sett väldigt många fördelar med det här och i många andra handbollnationer är ju den inhemska cupen redan väldigt stor.

Handbollsdamerna behöver spela fler ”riktiga” matcher på en säsong. 22 stycken på sex månader är för fjuttigt – och att ta in fler lag i SHE verkar tydligen inte aktuellt (ännu). Svenska Cupen (som man såklart kan sälja namnet på) borde vara ett sätt få ordning på det.

***

Jag har förresten inlett en rejäl djupdykning i de skånska elitlagens trupper inför den här säsongen. Först ut är Team Eslöv – som verkligen står inför en utmaning säsongen 2016/2017. Systrarna Bardis är tack och lov kvar, men i övrigt har väldigt många i grunduppställningen lämnat och på målvaktssidan står just nu hoppet till en 17-åring. En till målvakt är på väg in, men det är bara en knapp månad kvar till premiären…

Team Eslöv-rapporten kommer under fredagen.

Anna och Julia Bardis. Foto: Christoffer Ekmark
Anna och Julia Bardis. Foto: Christoffer Ekmark

***

Vi ska naturligtvis även behandla klubbarna i de lägre serierna, men det får vänta till september. Att Bjärnum (division två)  lade ner på grund av spelarbrist var trist att höra för det blir en blind punkt i norra Skåne utan dem, men det puttrar rejält i grytan på andra håll – där verksamheten växer.

***

Några har frågat om podden – Hutteboll.

Och ja, den är på gång. Nu har jag börjat lära mig hur man snyter ihop en produktion. Nästa vecka är det skarpt läge.

***

Har DIN klubb något nytt att komma med eller något skvaller i allmänhet? Hit me!

christoffer.ekmark@skanesport.se – 076-3966052

Relaterade artiklar

Back to top button
Close