Nyheter

Tunga tapp för nysatsande Team Eslöv

Den 17 september drar SHE (Svensk HandbollsElit) igång.

Det som i fjor hette damernas Elitserie har nu fått ett namn som ska passa bättre in på marknaden. Vi grottar ner oss i samtliga lag nu under försäsongen och i Eslöv hittar vi spillrorna av ett lag – eller är det månne början på någonting nytt?

Att Team Eslöv står inför en svår uppgift är det hur som helst inget tvivel om. Elitseriens skytteligavinnaren förra året, Anna Bardis, stannar kvar. Det gör även hennes syster, spelfördelaren Julia Bardis. Det är nyckelspelarna mer än någonsin som får svårt att upprepa fjorårets sjundeplats och slutspelplats.

Mycket talar för att säsongen 2016/2017 blir ett år då klubben får fokusera på att hålla sig kvar.

– Vi vet om att det blir ett tufft år, säger Juvall Jungman som är en drivande kraft i Team Eslövs Elitgrupp.

[ad_dropper zone_id=”1234″]

Så. För att ta alla spelartappen.

– Målvakten Nathalie Wingemo fortsätter inte. Hon slutar helt med handbollen, verkar det som. Jag tror hon är lite ambivalent och ingenting är helt uttalat, men hon kommer knappast att fortsätta.

– Ida Kellokoski Adamsson på vänsterkanten har också slutat. Nu tränar hon tynglyftning istället – helt och hållet. Jag tror att hon är topp-tio i Sverige. Dock har hon inga planer på att tävla just nu.

– Sedan har vi Sofie Ericson (försvarsspelare) som slutat. Ett tungt tapp och det skulle inte göra ont om hon ändrade sig, säger Jungman.

– Märtha Hedenqvist (mittsexa) har flyttat till Danmark tillsammans med sambon Emma Friberg (målvakt i Lugi i flera år), hon är klar för Horsens i danska andraligan.

– Emma Berndtsson lägger handbollen åt sidan för att resa till Australien.

Det är väldigt många startspelare?

– Ja, det är spelare som fick väldigt mycket speltid förra säsongen. Albana och Lina är kvar på högerkanten. Sarah Strand har tagit stora kliv framåt till den här säsongen, så hon kommer att dra ett tyngre lass.

På sexmeterslinjen hade vi en övertalighet ifjor så där är vi inte oroliga efter tappet på Märtha. Den största uppförsbacken just nu är att spela in våra nya treor i försvaret.

Var det problem att behålla systrarna Bardis?

– Nej. De har ju kontrakt och vi har inte fått några anbud från andra klubbar. Julia fick sitt genombrott förröfrra säsongen, Anna förra säsongen. Så där finns fortfarande stor utvecklingspotential, menar Juvall Jungman.

[ad_dropper zone_id=”1246″]

På in-sidan är det främst ett tvillingpar från Lundagård som sticker ut; Betty och Inez Svensson.

Betty vann skytteligan i Allsvenskan förra säsongen och är en reslig pjäs på vänsternian. Inez (som spelat i Eslöv tidigare) spelar strax intill på vänstersexan.

– På vänsterkanten har vi fått in Andrea Johansson från Spårvägen. Hon är spännande.

– Emma Olsson kommer från vårat eget ungdomsled, också en vänsternia. Tess Jönsson är en annan från våra egna ungdomsled. Moa Sandell är också en egen talang, en 17-åring som just nu är vår enda målvakt.

Vad händer på målvaktssidan?

– Sandra Mittet är en cliffhanger. Den danska målvakten vet vi inte vad som händer med. Vi får se. Nyligen hade vi en annan dansk målvakt på besök, men när allt skulle sys ihop så dök hon inte upp. Vi hade en lägenhetsvisning planerad, men hon kom helt enkelt inte, trots att vi hade allt klart med hennes agent. Senare fick jag reda på att en dansk toppklubb, oklart vilken, hade knutit sig an henne. Det var inte så länge sedan, så vi har nyss startat om.

– Med utespelarna känner vi oss trygga just nu, men en ny målvakt ska in.

Under torsdagen provtränade Evelina Sjöström, 19, tredjemålvakt i H65 Höör, med Eslöv och mycket talar för att det blir ett lån därifrån som löser situationen tillfälligt. Snacka om ungt målvaktspar om det nu blir så…

Två spelare står på skadelistan just nu och är knappat aktuella för spel innan jul. Rebecca Isaksson, högernia och försvarsklippa, återhämtar sig från en korsbandsskada. Julia Sandell, den ruskiga skytten från H65 som spelat i det framgångsrika 96-landslaget, har lidit av samma skada. Två gånger. När hennes skada var läkt för ett knappt år sedan slog hon upp densamma på träning.

– Förhoppningsvis kan vi ha med båda i laget under 2017. Man vet inte exakt när.

En större förändring sker även på ledarfronten. Tomas Westerlund är kvar som huvudtränare. Therese Bengtsson går in som målvaktstränare och Joel Tulldahl, ett bekant ansikte från bland annat OV Helsingborg och juniorlandslaget där han är assisterande till Niklas Harris, kliver in som assisterande tränare.

– Rollerna är mer renodlade nu. Förra året var det inte lika tydligt som nu och det var något som efterfrågades från spelargruppen. Vi har även fått in Balint Gabos som jobbar individuellt med tjejerna. Vi har en ung och talangfull grupp och är trots allt förhoppningsfulla, avslutar Jungman.

/Christoffer Ekmark

image

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close