Det stora lyftet för MFF-shopen – arkivkollen/MFF
På sju år har MFF dubblat souvenirförsäljningen sju gånger.
2008 hade klubben affären i den nu rivna klubbstugan Kulan och omsatte 2,7 miljoner.
Förra säsongen var omsättningen 18,6 miljoner och sedan september 2009 finns affären i en nästan 500 kvadratmeter stor lokal i Swedbank stadion.
– När jag fick frågan om jobbet och blev anställd av Hasse Borg 2008 berättade man direkt som det var. MFF satt på ett stort varulager med mycket som inte gick att sälja. Dessutom var butiken trångbodd. När folk stod i kö hade vi inget utrymme över till att exponera våra varor, säger Magnus Frank, butikschef i MFF-shopen.
[ad_dropper zone_id=”1234″]
Samtidigt visste MFF-ledningen att det snart var dags att flytta till nybygget Swedbank stadion och att man där skulle få bättre förutsättningar. Det gällde bara att skaffa rätt ytor och varor så fanns intresset. Redan det första året fördubblades omsättningen trots att flytten skedde steg för steg. MFF började spela direkt på den nya arenan, men shopen flyttade in först på hösten.
10-miljoners-vallen sprängde Malmö FF i samband med 100-årsfirandet och SM-guldet 2010.
– Efter att ha väntat sedan 2004 på ett guld fanns det stora uppbyggda förväntningar. Guld säljer alltid, men effekten blir inte lika stor när vi till exempel vinner två gånger på kort tid, som 2013 och 2014.
Men det stora lyftet stavas Champions League!
Magnus Frank hymlar inte om att 2016 kommer att ge en dipp i omsättningen. 18,6-miljonerstoppen var delvis resultatet av två raka Champions League-år.
– Men det har vi räknat in i budgeten och just nu ligger vi lite över den.
– Sedan får vi se var vi hamnar. Champions League ger en enorm boost. Första året nådde vi 16,5 miljoner och andra alltså 18,7. Vi ser omedelbart att vi får köp från hela Sverige och från utlandet. Plötsligt har vi beställningar på Rosenberg-tröjor från Tyskland och säljer till Skottland och överallt där vi annars aldrig syns.
[ad_dropper zone_id=”1246″]
Även hemma i Malmö ökade intresset. Ett exempel är timmarna när bilderna från Panini släpptes i shopen. Då ringlade köerna långt utanför dörren och dagskassan hamnade på 150 000 kronor. Och sedan köpte samlare i bland annat Danmark hela kartonger med bilder.
– När vi gjorde eventet med Panini hoppades vi på bra med folk. Men intresset var gigantiskt.
På sikt är därför regelbundet Europa-spel nödvändigt för att hålla nivån. Cupfinalförlusten mot BK Häcken sved dubbelt. Cupseger-souvenirer fanns i pipelinen. Nu blir det inga. Heller inte något spel i Europa League.
– Men vi vet nu att Europa League inte alls ger samma höga effekt som Champions League.
– Däremot hoppas vi ju fortfarande få sälja SM-guld-tröjor och andra saker i höst, säger Magnus Frank.
Vilken är den stora säljaren i sortimentet?
– Volymmässigt att det halsdukar. Vi har också satsat på att erbjuda ett brett urval med allt från det stilrena med bara färgerna till stort tryck med Malmö FF, Skåneflagga med mera. Så halsdukar säljer alltid.
Vad funkar utomlands, men inte i Sverige?
– Kulturen är lite annorlunda i de stora ligorna. Där är ju matchtröje-försäljningen enormt stor och drar in massvis med pengar till klubbarna. Vi har också en hyfsat stor del av försäljningen där, men det kan inte jämföras. Där ligger Sverige långt efter.
Hur mycket påverkar kritik och beröm av tröjorna försäljningen. Många har ju till exempel sågat att man satte rövlapp på tröjorna och hela den rödvitrandiga bortatröjan?
– Rövlappströjan är faktiskt den tröja som sålt mest!
– Sedan tycker jag personligen att det var fel att lappen var vit och inte blå och nu är den borta. Men många supportrar som inte märktes så mycket på twitter och andra ställen uppskattade tröjorna och de sålde som sagt.
– Den enda tröja jag inte sett någon kritik mot överhuvudtaget är det mörkblå bortastället William Ferngard tog fram. Därför är det extra glädjande att just den är en bortatröja som sålt bra. Men volymmässigt är det trots allt rätt få som köper bortatröjor.
Något nytt på gång du kan berätta om?
– Jag har faktiskt precis suttit i möte med Ferngard för att se om vi kan vidareutveckla samarbetet så att vi kan utnyttja hans kunskaper. Jag jobbar även lite med att få in några exklusivare produkter i sortimentet, som skinnväskor för 2000-3000 kronor. Vi jobbar hela tiden med att ha ett så brett urval att det finns något för alla.
– Bara för någon timme sedan satt jag och kollade ett champagne-kit inför studenten med möjlighet att gravera in namn och sätta en MFF-prägel på ett historiskt ögonblick i livet.
Champions League-äventyret innebar inte bara ökad försäljning. Det gav även MFF möjligheten att på nära håll studera och jämföra hur de riktigt stora klubbarna jobbar med souvenirer och försäljning.
– Vi vill bli bättre och större på allt. Därför blickar vi inte mot klubbarna i Sverige eller Norden utan på att åtminstone kunna mäta oss i sortiment och försäljning med mittenklubbarna i de stora ligorna,
– Celtic har till exempel ett enormt utbud och säljer över hela världen tack vare sin historia och tradition. Men Paris Saint Germain jobbar lite annorlunda. Där har Nike byggt butiken till dem och står för kanske 80 procent av sortimentet.
Magnus Frank betonar även att MFF-shopen på sätt och vis är klubbens mötesplats för medlemmarna.
– Vi säljer inte bara souvenirer. Utöver det har vi biljettförsäljning, årskortshantering, medlemsbetalningar, inskrivning i fotbollsskolan och så är vi med och utrustar ungdomslagen. Det händer alltid något i shopen.
Ole Törner
