Nyheter

I huvudet på Kågeröds succécoach

Idag spelar Kågeröd en ny viktig match borta mot Snöstorp Nyhem. Division tre-statusen står på spel. Ur arkivet hämtar vi därför “tränarprofilen” på Johan Isgren.

Ole Gunnar Solskjaer gjorde rätt som kapade tog ett rött kort för att säkra tre poäng.
Åtminstone om man frågar Johan Isgren, succétränare i division tre-gänget Kågeröd.
Artikelserien med skånska tränarprofiler fortsätter.
Den här veckan dyker vi ner ett hack i seriesystemet. Till division tre där Johan Isgren lyckats göra lilla Kågeröd till ett division tre-lag.
Välkommen in i skallen på en av mellanskånes succétränare.

När bestämde du dig för att bli tränare och varför?
– Inför säsongen 2013 fick jag ett erbjudande från Kågeröds Boif att bli spelande tränare. Samtidigt hade jag velat om en fortsättning som spelare. Men jag tände till på denna nya utmaning och har varit i klubben sedan dess.
Vilka utbildningar har du gått och hur mycket tid har det tagit?
– Jag har inga utbildningar alls ännu…
Hur tror du att dina spelare uppfattar dig som tränare?
– Jag vill tro dom tycker jag är rak och med en tydlig kravbild men som även kan vara lättsam när det finns utrymme för det.
Hur privat är du med dina spelare och hur viktigt är det att hålla ett avstånd?
– Som med alla människor funkar man bättre med vissa personligheter men jag umgås inte med några privat. Jag tycker man ska hålla lite distans som ledare.

[ad_dropper zone_id=”1234″] Vad är mest effektivt på elitnivå? Att anpassa en tränare efter laget – eller anpassa laget efter en tränares bestämda spel- och träningsfilosofi?
– Svår fråga. Jag tror att ju högre man kommer i seriesystemet desto större chans har du att värva spelare efter ett spelsystem. Tränare har väll ofta en idé hur dom vill spela men en bra tränare bör vara tillräckligt öppen för att göra det som får truppen han/hon har att tillgå att prestera som bäst
Vad är viktigast för att vinna respekt hos dina spelare?
– Att vara konsekvent, rak och ärlig.
Hur hanterar du en situation där en spelare ”kört fast” och tydligt underpresterar för att denne har det jobbigt i privatlivet?
– Jag har en dialog med spelaren hur vi kommer ur det. Behöver spelaren fokusera på att lösa det privata så är fokus på det i första hand. Jag har hand om spelare som gör detta på sin fritid och deras välmående går alltid först. Samtidigt tror jag att för många individer mår man bra av idrott och lagsammanhållning så man är nog tillbaka i träning så fort man bara kan.
Hur hanterar du, på och utanför planen, en spelare som är väldigt ung, säg 16 år, men är extremt mogen i sin roll. Spelaren gör snabb succé på planen och kanske rentav blir styv i korken?
– Jag har inte upplevt det som tränare än men som spelare. I första hand hade jag sett om äldre spelare i truppen hade plockat ner honom på jorden igen annars hade jag tagit honom åt sidan för en dialog. Samtidigt ska man inte dra ner självförtroendet hos spelaren men hur man agerar gentemot sina lagkamrater.

Vad kräver du av en lagkapten och hur viktigt är det att ha en ledare på planen och inte bara dig utanför sidlinjen?
– Att ha ledare på plan är så klart viktigt men du kan ha ledare som inte är lagkapten också. En lagkapten för mig är någon som alla lyssnar på och tar efter. Som man har respekt för. Som sätter laget först

 

[ad_dropper zone_id=”1246″]

Efter fem raka förluster, hård kritik i media och från läktaren samt viss oro i gruppen. Hur agerar du som tränare och ledare för ditt lag på träningarna? Många brukar i det läget prata om att ”jobba med grunderna”.
– Det gäller först och främst att spelarna tror på det vi gör. I så fall är det detaljer. Du kan ha förlorat på så många olika vis. Kan bero på avstängningar, skador med mera. Samtidigt har jag inga problem att ställa min plats till förfogande ifall ett missnöje finns.
Efter fem raka segrar. Flyt med marginaler och imponerande spel. Hur behåller du skärpan och aggressiviteten i laget?
– Med en fortsatt hög kravbild men också nya målsättningar som driver truppen vidare mot nya mål. Bibehålla självförtroendet som finns i gruppen.
Hur mycket försöker du att kommunicera med domaren och varför?
– Domaren lägger jag sällan allt för stor vikt på. I slutändan gör han som han vill ändå. Men om nått är väldigt illa kan jag inte vara tyst.
Med jämna mellanrum läser man i media om besvikna spelare som petats och kommenterar det med ”jag har inte fått någon förklaring. Hur mycket pratar du med vederbörande innan du kännbart minskar speltid för en spelare?
– Jag försöker hålla en bra nivå men kan säkert bli bättre. Men det är också en väldig stor skillnad från spelare till spelare hur mycket dialog dom vill ha. Vissa har ett stort behov för kommunikation medans andra har en större förståelse för besluten.
När Ole Gunnar Solskjaer i slutet av en match för Manchester United gjorde en 70-meterslöpning för att i sista språnget fälla en fri motståndare utanför straffområdet blev han utvisad, men säkrade segern för sitt lag. Publiken hyllade honom – men tränaren Alex Furgeson skällde ut honom och bötfällde (!) honom för att inte ville att klubben skulle bli förknippad med den typen av insatser. Så vad är viktigast? Att vinna fult eller att förlora med ”värdighet”?
– Dessa tre poäng som målas upp i frågan hade jag köpt. För mig är detta en del av spelet. Sen finns det andra saker som inte hör hemma på en fotbollsplan men dom hör inte hemma i samhället över huvud taget som bland annat personangrepp på grund av hudfärg, religion eller sexuell läggning.
Till sist. Vad gör dig lycklig som tränare?
– Att få tillhöra en förening och vara delaktig i träning och match.
Christoffer Ekmark

FAKTA
Namn: Johan Isgren
Ålder: 35
Familj: Fru och två barn
Bor: Rydebäck
Tränar nu: Kågeröds Boif
Tränare som inspirerat mig: Flera stycken men främst Staffan Tapper
Favoritmusik: Blandat
Paradrätt i köket: Ingen enligt min fru
Blir arg: Ofta för småsaker
Blir glad när: Barnen är dom största glädjespridarna

Johan Isgren.
Johan Isgren.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close