Nyheter

Arkivkollen: BoIS hetast i derbyt

Skånederby vankas idag på Landskrona IP.

Då minns vi tillbaka på ett annat derby.

Fotbollsälskarna i Landskrona har varit plågade länge.
Men nu…
Nu vänder det.

Landskrona IP, div 1 södra
Landskrona BoIS-Prespa Birlik 3-0

Det luktar Superettan om Landskrona BoIS.
Om laget, om supportrarna, om gräsmattan och om korven. Och i samma omgång som serieledaren Öster förlorade tog BoIS en säker trepoängare hemma mot Prespa Birlik – och har därmed rejält grepp på minst kvalplats.

Matchen började småtrevligt och blev sedan bara bättre och bättre. Båda lagen bjöd verkligen till och skapade en hel del chanser.

Främst var det BoIS-spelare som satte sin prägel på matchen. Dels Filip Pivkovski i hemmalaget som ordnade straff (hyfsat billigt, men ändå) efter drygt 20 minuter och kort innan pausvilan satte han 2-0 sedan Jonathan Levi snurrat upp försvaret.

Undertecknad föll dock främst för högerbacken och lagkaptenen Micke Dahlberg. Dels för att han bombade in 1-0-straffen i nättaket, dels för att han minuten senare räddade ett kvitteringsläge med en distinkt glidare och dels för att han var totalt skoningslös på alla andra sätt.

I den andra halvleken försökte Prespa få till en reducering, men BoIS var betydligt vassare när de väl kom till avslut och Robin Armandt svarade för ett par räddningar som borde fått Erik Hamrén att be om förlåtelse för de senaste sju-åtta årens ignorans.

3-0 skickades in av matchens lirare, Rasmus Ahlm, och plötsligt jublades det på IP som i gamla fornstora dagar. Det känns på något sätt i luften att det här kommer bli bra. Det måste bli bra. Landskrona förtjänar fantamaj ett lag i eliten och de knappt 2000 på läktarna fattade om inte tidigare så åtminstone nu att så kan bli fallet till nästa säsong.

Nämnas bör att BoIS fixade segern utan att seriens förmodligen vassaste anfallare, Erik Pärsson, behövde anstränga sig. Efter en del skadebekymmer gjorde han bara tio minuter efter att ha startat på bänken.

Efter tio omgångar är BoIS bara en poäng efter Öster i toppen och har fyra poäng ner till trean, Utsikten, som i sin tur bara är en poäng före Prespa Birlik.

Det troliga scenariot? Att smålänningarna säckar ihop i oktober, att BoIS vinner serien och att Prespa tar sig vidare genom kval mot Ljungskile. Kom ihåg vart ni läste det först…
Christoffer Ekmark

BETYG PÅ BESÖKET:

Underhållning: 5
Derby, massor av liv på läktarna, massor av chanser, böljande spel och mycket i potten. Underbart.

Underlag: 5
Snudd på perfektion. Vem ger vaktmästaren löneförhöjning?

Publikplats: 4
I praktiken fri sittning på sittplats, bekväma stolar och sarkastiska hemmagubbar.

Domaren:
Mirza Kazic bjussade på en billig straff i första halvlek som borde viftats bort, men var i övrigt rätt på det mesta. Minus för tredagarsskägget i nyllet, semestern har inte börjat ännu.

Matchställ: 3
BoIS svartvitrandiga tröjor skriker arbetarklass och simpel elegans i samma andetag. Prespa helgröna ställ med ett tydligt klubbemblem är också i ögonfallande.

Musiken: 4
Populärpop och svennerock med Bruce Springsteen och lite annat. Vi hade förväntat oss det lokala Ska-bandet The Skalatones, men måste ha missat det helt enkelt.

Korven: 3
Den kokta varianten i kioskerna på läktarplats var helt okej, ordentligt varma men inte sönderkokt och bra spänst i skinnet. Men de rutinerade gourmanderna gick ner till Skomakargrillen i anslutning till klubbstugan. Där vändes det tjockkorvar med riktigt hög klass. På gränsen till brända och när man tog första tuggan krasade det ordentligt. Hultbergs senap fanns i överflöd och dessutom bostongurka och rostad lök. Halleluja. En räksallad från Bosse.

Parkering: 5
Gott om plats precis intill arenan – åtminstone om man kom i hyfsad tid. Ju närmre matchstart bilisterna kommer till IP desto grövre blir felparkeringarna i buskarna i bostadsområdet intill. Och för guds skull, krita om p-rutorna.

Dasset: 3
Snusdoften sitter fortfarande kvar i kläderna. Så går det när man går till pissoaen efter slutsignalen.

Betygskala:
6 – Bosse Larsson-klass
5 – Sonny Johansson-klass
4 – Mycket bra
3 – Vi är nöjda
2 – Njaaaa…
1 – Ålahueklass
0 – 031-klass (Lasse Kronér-nivå)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close