Nyheter

SHE-kollen: Kristianstad till slutspel

Vår kartläggning av de skånska elitlagen fortsätter. Den här gången kikar vi på Kristianstads damer – ett givet slutspelslag?
Den första säsongen i elitserien var det mycket upp och ner för Kristianstad, som länge hade häng på en slutspelsplats, men istället fick kvala sig kvar mot Guif.
Inför den här säsongen har en ny tränar. Stefan Wall ersätter Lennarth Ebbinge, men det är inget nytt ansikte på Kristianstadsbänken. Förra säsongen hade han rollen som assisterande tränare.
Vad skiljer er som tränare?
– Vi är engagerade ledare båda två, med lite olika syn på handboll ibland. Skillnaden nu blir att jag får mer utlopp för mina idéer.
Vad har du för grunduppställning försvarsmässigt?
– Bakåt gäller mest 6-0.  När vi är helt klara och trygga med det spelet kan det bli så att vi provaprovar med 5-1-försvar.
Du är ett nytt namn i dessa sammanhang?
– Jag har tränat många ungdomslag, men även Mörrums herrar och damer, Farmen, Tollarp och Näbys damer. Efter 23 år får jag nu mitt första elitlag, säger Wall.
[ad_dropper zone_id=”1234″]
Prestigevärvningen för säsongen är för en gångs skull inte en tjeckiska- utan en turkisk landslagsspelare i form av Asli Iskit. En 23-åring som kan spela på samtliga niometerspositioner och med erfarenhet av internationellt spel.
Enda kruxet?
Hon har fortfarande inte gjort en träning med laget…
– Ikväll gör hon det!
Vad är det som har klyddat?
– Massor. Det har varit strul med visum och arbetstillstånd. Även kuppförsöket ställde till det. Det var ju en allvarlig situation i Turkiet som försvårade allt.
Beskriv henne.
– Hon är en spelande skytt och snabb spelare – en typ vi hoppas ska tillföra extra dimension.
Är det inte stor skillnad på svensk och turkisk handboll – och därmed en svår uppgift för dig att “tygla” henne?
– Svårt att svara på, men visst kan bli övergångsperipod. Hon skulle ha kommit till beachhandbollen 20-21 juli (som KHK vann, reds. anm) men kommer alltså en månad senare och det är naturligtvis inte optimalt.
På målvaktssidan har Ida Nilsson lämnat för spel i Lugi, där hon ersätter Danmarksproffset Emma Friberg. Mellan stolparna ställer sig nu istället Louise Neidenström som imponerade i just Guifs mål under kvalet i våras. Neidenström var aktuell för allsvenskt spel i Kristianstad redan för två år sedan, men nu var det alltså läge.
– En väldigt skolad målvakt, Janne Ekman i Giuf har gjort ett bra jobb. Hon har bland annat väldigt fina utkast som vi hoppas kunna nyttja.
[ad_dropper zone_id=”1246″]
För nyckelspelaren Sarah Carlström består finslipningen inför premiären av återhämtning efter en sex dagar lång sjukhusvistelse. Den 2 augusti titthålsopererades hon i knät för att få ordning på en gammal korsbandsskada, men drabbades av komplikationer i form av bakterier som orsakade svullnad. Elva veckors medicinering väntar, men det är medicin som hon kan spela handbollsmatcher med.
– Hon kör rehab just nu och går på medicin. Huruvida hon kan vara med redan i premiären får vi se. Jag planerar för det värsta och hoppas på det bästa.
En annan nyckelspelare som spenderat en del av försäsongen på sjukhus är Martina Weisenbilderova. Orsaken: lunginflammation.
– Hon är i Tjeckien just nu efter sin penicillinkur. Tyvärr blev hon sämre där och uppsökte läkare igen. Hon fick ännu starkare mediciner och får nu ta det lugnt. Hon följer med till Annliz Cupi Skövde, men spelar inte.
Premiären spelas den 17 september kl 16 hemma mot Hellton.
– Förhoppningsvis kommer det mycket folk. Över 2000 vore fint – vi hade 1700 i premiären i fjor.
Någon uttalad målsättning?
– Samma som ifjor – slutspel. Då missade vi det på 10 måls sämre målskillnad. Nu har vi i stort sett samma trupp, men den är mer inspelad.
Lugnt. Det fixar ni lätt i år.
– Jaså? Okej, tack för det.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close