skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Ett annorlunda anfallspar

1989!

Om ni tycker att jag är tjatig så är det meningen.

Så länge MFF inte fått ett senare cupgulds-årtal att skriva in i trappan upp till Ståplatstorget är det läge att påminna.

I våras var laget nära, men det blev stopp mot Häcken. Precis som det blev mot AIK i finalen 1996. Förutom de två gångerna har MFF efter guldet 1989 ständigt åkt ut före finalen, frapperande ofta dessutom långt före finalen.

[ad_dropper zone_id=”1234″]

Internationellt är MFF ett bra cuplag.

Historiskt är MFF Sveriges överlägset bästa cuplag med 14 titlar.

Men de senaste 25 åren är MFF i Svenska cupen – i alla fall med Malmöitiska mått mätt – ett rätt uselt.

Det kan vara bra att påpeka inför morgondagens bortamatch i Landskrona mot BoIS.

De tre senaste åren har MFF åkt ut i semifinal mot HIF, kvartsfinal mot Örebro SK och final mot BK Häcken. I jämförelse med hur det sett ut i merparten av de lite mer än 25 åren sedan senaste titeln är det ett rätt stort kliv framåt.

Den trenden skulle få ett radikalt stopp om Malmö FF åkte ut mot Landskrona BoIS i den andra omgången i 2016-17 års turnering. MFF skulle dessutom gå miste om alla fördelar det nya upplägget av cupen med gruppspelet under försäsongen ger.

BoIS är ett bra lag på väg uppåt i seriesystemet. Det är ett derby, borta med mycket folk på läktaren. Men MFF ska givetvis besegra ett division 1-lag.

Hur olika det kan se ut även i det här tidiga skedet kan man dock se av resultaten i motsvarande omgång de tre senaste cupsäsongerna.

2015-16 vann MFF enkelt med 5-0 mot Götene IF.

2014-15 behövdes det förlängning för att slå ut IS Halmia med 2-1 på bortaplan.

2013-14 vann MFF lätt med 6-0 borta mot Sävedalens IF.

 

En sak är i alla fall säker. BoIS-MFF är en både hetare, roligare och på förhand svårare match än någon av de tre.

MFF stängde inte träningen idag. Någon hjälp att gissa laget gavs dock inte. Matcher måndag, torsdag och söndag (borta mot GIF Sundsvall) innebär att det blir en väldigt lågintensiv träningsvecka. Idag var startspelarna från matchen mot Jönköping Södra i stort sett bara inne och vände och de övriga gjorde inte mycket mer. Tisdag var träningsfri, torsdag är det match, fredag är träningsfri och lördag kör man ett matchförberedande pass på konstgräset i Sundsvall.

[ad_dropper zone_id=”1246″]

Kari Arnason är inte 100 procent spelklar än, bara 99, Yoshimar Yotún är iväg med landslaget, Behrang Safari vilar sina ljumskar och Enock Kofi Adu står över på grund av en lättare känning.

Allan Kuhn tyckte att det skulle bli jättekul att se om någon kunde pricka in startelvan.

Jag tänker inte ens försöka.

Tänkte jag skriva.

Men det är ju rätt trist, så…

Johan Wiland i mål. Det här hade varit en perfekt match för Fredrik Andersson, men han är ännu inte helt tillbaka efter skaderehabiliteringen och Marko Johansson fortsätter som backup. I och för sig är det en perfekt match för Marko Johansson också, men det tror jag inte MFF vågar.

Backlinjen blir Anton Tinnerholm, Rasmus Bengtsson, Franz Brorsson, Pa Konate. Andreas Vindhem är det nog för tidigt att släppa fram efter skadeuppehållet, U19-spelaren och ungdomslandslagsbacken Mattias Andersson är med i truppen, men jag tror inte MFF vågar köra honom från start och Pa Konate är plötsligt den ende vänsterbacken. Med uttagningen av Mattias Andersson har Allan Kuhn, som jag ser det, i alla fall gett svaret på vem av U19-spelarna som just nu är närmast A-laget.

Mittfältet tror jag blir Magnus Wolff Eikrem, Anders Christiansen/Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Tobias Sana. Om det blir AC eller Lewicki är omöjligt att gissa. AC är kanske den som behöver vila mest, å andra sidan är det just han som borde kunna göra kaos med ett division 1-försvar. Sana står och stampar och det är viktigt att få igång honom och det här är precis en sådan match där det känns rätt att satsa på och ”belöna” Rakip.

I anfallet ska jag krångla till det och säga Alexander Jeremejeff och Jo Inge Berget. Jeremejeff kan få en startmatch och bevisa att han kan fortsätta att näta och Berget behöver MFF få igång. Ett sätt att göra det kan vara att låta honom spela mot BoIS som anfallare. Dessutom får både Markus Rosenberg och Vidar Örn Kjartansson vila och kan sättas in mot ett tröttkört försvar – om det skulle behövas.

Nu blir det ju inte så. Men bättre att chansa lite om det ändå ska tippas…

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close