Nyheter

Gunnarsdóttir – Skånes Ferguson

Kvinnliga tränare i elitsammanhang är ovanligt. Elísabet Gunnarsdóttir är ett undantag.

Vi plockar fram henne ur arkivet idag samtidigt som Kristianstad spelar ödesmatch borta mot Mallbacken.

I vår tränarserie där huvudpersonen får svara på 15 fast mallade frågor kommer turen nu till Elísabet Gunnarsdóttir. Isländskan som etablerat Kristianstads DFF i Allsvenskan.
I fjor slutade laget på en sjundeplats vilket var något av en missräkning efter femteplatsen 2014.
Tidigare resultat:
2013: nia.
2012: femma.
2011: sjua.
2010: nia.
2009: tia.
Hon är inne på sitt sjunde år i Kristianstadsklubben efter att tidigare ha tränat fyra isländska klubblag och öns eget damlandslag. 2016 är året då Elísabet Gunnarsdóttirs lag kämpat hårt för att ens klara ekonomin – och för tillfället parkerar sist i Allsvenskan i en hyperjämn bottenhalva.

 

[ad_dropper zone_id=”1234″]

 

När bestämde du dig för att bli tränare och varför?
– Jag började träna när jag var 16 år gammal och fick ett super intresse för att göra tränarjobbet till en karriär redan då. Hade direkt från början en väldig stor passion för tränarjobbet som sitter kvar lika starkt i mig idag.

Vilka utbildningar har du gått och hur mycket tid har det tagit?
– Jag är utbildad idrottsfysiolog (3 års utbildning) och Advanced tränarutbildning (UEFA A).

Hur tror du att dina spelare uppfattar dig som tränare?
– Svårt att saga.. men troligen som rak, ärlig, ambitiös och ibland lite crazy.

Hur privat är du med dina spelare och hur viktigt är det att hålla ett avstånd?
– Jag har en nära kontakt med mina medarbetare, spelare och ledare. Jag har ofta fått kritik för detta och tar den som den kommer. Jag tror stenhårt på min filosofi och den innebär bland annat en familjär atmosfär och att man känner folket man jobbar med dagligen. Däremot är det en fin linje emellan som man behöver vara försiktigt med så klart.

Vad är mest effektivt på elitnivå? Att anpassa en tränare efter laget – eller anpassa laget efter en tränares bestämda spel- och träningsfilosofi?
– Jag tror att en tränare måste få komma in med sin spelidé och filosofi och köra den med ledningens förtroende.
– Sedan måste man anpassa detaljerna efter individerna utifrån spetsegenskaper, styrkor, svagheter och skador.
– Jag hade haft svårt för att komma in i en miljö där man ska anpassa sig efter en bestämd spel och träningsfilosofi tror jag.

Vad är viktigast för att vinna respekt hos dina spelare?
– Tror det handlar mycket om resultat. Att spelarna känner att de utvecklas som individer och människor i den miljön som du som tränare skapar och styr. Vinna matcher räcker inte utan jag tror att spelarna behöver känna sig trygga, viktiga och att jag som tränare bryr mig om deras individuella utveckling.

Hur hanterar du en situation där en spelare ”kört fast” och tydligt underpresterar för att denne har det jobbigt i privatlivet?
– Jag pratar med spelaren direkt när jag misstänker en sådan situation. Har den relationen med mina spelare att jag försöker allt vad jag kan att hjälpa spelaren lösa sina privata saker som påverkar, samtidigt som jag ger spelarna oftast extra lediga dagar när sådant kommer upp för att försöka få spelaren tillbaka med bättre fokus och känsla.

Hur hanterar du, på och utanför planen, en spelare som är väldigt ung, säg 16 år, men är extremt mogen i sin roll. Spelaren gör snabb succé på planen och kanske rentav blir styv i korken?
– Jag vill absolut inte ”plocka ner spelaren på jorden” direkt. Jag ser det som en unik egenskap bland tjejer när de vågar vara mogna i sin roll så unga.
– Men jag skulle försiktigt vilja forma spelaren utifrån de värderingar som vi har i klubben och den kulturen vi bygger upp inom laget inne och ute på plan.

Vad kräver du av en lagkapten och hur viktigt är det att ha en ledare på planen och inte bara dig utanför sidlinjen?
– Jag vill att en lagkapten är först och främst lojal mot klubben och människorna i klubben. En person som har en bra kommunikations förmåga och har en positiv inställning till olika människor.
– I ett lag på allsvensk nivå har man spelare ifrån olika nationer som kommer ifrån olika kulturer och det kan uppstå kulturkrock och kriser. Jag tror att en lagkapten behöver vara öppen och positiv, bra på att lyssna samtidigt som den behöver vara duktig på att prata internt i laget och utåt med media.

Efter fem raka förluster, hård kritik i media och från läktaren samt viss oro i gruppen. Hur agerar du som tränare och ledare för ditt lag på träningarna? Många brukar i det läget prata om att ”jobba med grunderna”.
– Jag har varit i den situationen några gånger under de sju åren som jag har tränat KDFF. Jag tycker att det viktigt att vara lugn, jobba hårt för att behålla sig själv motiverad och modig.
– Att komma in i omklädningsrummet och ut på plan med lösningar för spelarna istället för att prata om problem. Det finns en strategi för allt även att ta sig ur en sådan tuff situation.

Efter fem raka segrar. Flyt med marginaler och imponerande spel. Hur behåller du skärpan och aggressiviteten i laget?
– Det har väldigt mycket med laget just då när man är där att göra. Beror på individerna, motståndare, årstid osv. Men tror att det viktigaste är att vara ödmjuk samtidigt som man vill behålla självförtroendet, modet och energin i laget på topp.

Hur mycket försöker du att kommunicera med domaren och varför?
– Inte så mycket tror jag. Självklart kommer det upp moment i matcher där man vill ha förklaringar till saker och ting. I mitt fall handlar det säkert oftast om straffsituationer då vi inte har fått en straff på tre och ett halvt år i Damallsvenskan. Vilket är ofattbart utifrån antalet straffsituationer som har uppstått.

 

[ad_dropper zone_id=”1246″]

 

Med jämna mellanrum läser man i media om besvikna spelare som petats och kommenterar det med ”jag har inte fått någon förklaring. Hur mycket pratar du med vederbörande innan du kännbart minskar speltid för en spelare?
– Inte så mycket innan faktiskt men vill spelaren ha en förklaring så får hon en rak och ärlig förklaring.

När Ole Gunnar Solskjaer i slutet av en match för Manchester United gjorde en 70-meterslöpning för att i sista språnget fälla en fri motståndare utanför straffområdet blev han utvisad, men säkrade segern för sitt lag. Publiken hyllade honom – men tränaren Alex Furgeson skällde ut honom och bötfällde (!) honom för att inte ville att klubben skulle bli förknippad med den typen av insatser. Så vad är viktigast? Att vinna fult eller att förlora med ”värdighet”?
– Alex Ferguson har “aldrig” fel…

Till sist. Vad gör dig lycklig som tränare?
– En spelare som är uttagen till ett landslag för första gången är ett moment som gör mig otroligt lycklig. Framför allt när man har varit med om spelarens utveckling och sett henne slita för att komma dit.
– Sen är det inget som slår den känslan av att vinna en pokal med ett lag och tillsammans med alla runt om kring (styrelse, ideella arbetskrafter & åskådare).

Christoffer Ekmark

FAKTA:

Namn: Elisabet Gunnarsdottir
Ålder: 39
Familj: Man och 9 år gammal dotter
Bor: I ett radhus i Kristianstad.
Tränar nu: Kristianstads DFF I Damallsvenskan.
Tränare som inspirerat mig: Alex Fergusson och Anson Dorrance
Favoritmusik: Allt möjligt men gillar remixlåtar lite extra.
Favoritbortamatch: Piteå
Paradrätt i köket: julbord med olika sorts sill och lax.
Blir arg: När folk inte jobbar hårt.
Blir glad när: Solen skiner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close