Nyheter

Inför Cupfinalen: Möt Rosengårds konditor

FC Rosengårds Ali Riley är inte bara stjärna på planen. Hon är dessutom lagets mästerkock.

Kommer man från Los Angeles är det klart att man drömmer om att leda ett eget tv-program.
Men fram tills dess att det blir verklighet fördriver Ali Riley tiden med att vara en av världens bästa vänsterbackar i FC Rosengård.

Malmö en slump. I slutet av mars 2012 kom Ali Riley av en slump till Malmö. Vänsterbacken Frida Nordin hade nyss blivit långtidsskadad och Ldb FC Malmö hade en Supercupfinal mot Göteborg att tänka på inom bara några dagar.
– Jag var just då i Duisurg i Tyskland när Erling Nilsson plötsligt ringde. Han hade fått tips om mig via Caroline Seger som jag spelat tillsammans med i New York året innan. Efter någon testträning blev jag erbjuden ett korttidskontrakt, minns Riley.
– Så fort det handlade om spel i Sveriges högstaliga högg jag direkt. Att det var Malmö som hörde av sig var en ren slump. Jag hade tackat ja även om det handlat om Piteå.

Piteå? Är du galen?
– Jo, men jag visste ingenting om Sverige förutom dess internationella status. Malmö hade jag inte ens hört talas om.
Efter en snabbinkvartering på Scandic och en enda ordentlig träning vann Ali Riley den första av många titlar för sin nya Malmöitiska klubb.
– Från första början var det meningen att jag skulle stanna i tre veckor. Nu har jag varit här i fyra år och har två år kvar på kontraktet. Det är bara tre spelare i laget som varit här längre än mig, säger Nya Zeeländskan.
För det är ju så. Även om Riley är uppvuxen i Los Angeles och har dubbla medborgarskap så valde hon, mest av konkurrensskäl, att spela landslagsfotboll för Nya Zeeland.

 

[ad_dropper zone_id=”1234″]

 

– Nya Zeeland är ett litet land utan en egen fotbollsliga. Egentligen är det anmärkningsvärt att fotbollen blivit så stor där och att vårat landslag kvalat in till VM och OS. Men för mig är ”hemma” Los Angeles. Mina föräldrar bor där och har man en gång vant sig vid klimatet i södra Kalifornien så har man.

Ännu mer tur att du inte hamnade i Piteå då?
– Ja, verkligen…
Innan Riley kom till Malmö hade den ettriga och löpstarka damen spelat på båda ytterbackspositionerna. Men när hon kom till Malmö och landade på skånsk mark väntade helt andra krav på henne i den positionen.
– I college-fotbollen i USA är det ett betydligt rakare spel som gäller. Blir man pressad när man har boll så är det bara att tjonga upp den så högt upp i banan som möjligt. I Malmö gäller det att försöka spela sig ur situationerna.
– Och offensivt är jag betydligt mer delaktig.

Hur menar du då?
– Jag tar väldigt många löpningar på min kant för att skapa fler spelmöjligheter för mina lagkamrater. Det händer ju inte så ofta att bollen kommer, men det är inte det viktigaste. I och med mina löpningar så drar jag sönder motståndarnas försvar och skapar ytor för medspelare som är mer tekniska.

Men du är ju väldigt teknisk? En av de vassaste försvararna i Allsvenskan rentav?
– Numera är jag hyfsad. Men när jag först kom till Malmö. Då hade jag aldrig platsat i det lag som vi har i dag.
– Då klarade jag inte av att vägga mig ur vissa situationer och en del annat.

Du är 28 år gammal, men visar inga ålderskrämpor.
– Precis. Vi har fortfarande ett väldigt ungt lag, men jag är fortfarande en av de snabbaste. Och jag drivs av att bli bäst på min situation. Jag vill göra fler mål den här säsongen och kommer nog att ta lägena själv till större grad i fortsättningen.

Hela vägen i CL. Efter två SM-guld i byrålådan är det främst en turnering som får Riley att bita sig i läppen av iver.
Champions League.
– Det vore fantastiskt att gå hela vägen. 23 mars har vi kvartsfinal mot Frankfurt och det är ju ett skede i turneringen där vi har rykt förr. Nu är vi inställda på att gå hela vägen.

Men det ser ju inte så jättebra ut sett till försäsonen att döma?
– Nja… vissa matcher har vi haft väldigt lite folk tillgängliga, det har till och med varit så att Therese Sjögran fått sitta på bänken redo för inhopp, som när vi mötte Manchester City. Jag tror ändå att det kommer att bli bra. Marta är på gång och flera av de unga spelarna tar för sig allt mer. Kanske är det en ny målvakt på väg in i truppen också.

 

[ad_dropper zone_id=”1246″]

 

Under de fyra åren i Malmö har Ali Riley lärt sig svenska och talar språket mer eller mindre flytande. Ändå råder det en del språkföbistringar inom FC Rosengård.
– Jack ( Majgaard Jensen, tränare) har en väldigt svår danska, men jag förstår faktiskt vad han säger. Till skillnad från de flesta andra i laget. Vi turas om att tolka till allt från engelska till franska till bosniska och makedonska. Men allvarligt talat, jag tror inte ens att danskar förstår vad Jack säger, skrattar Riley.
Och då är ändå Jack väldigt verbal på planen.
– Han skriker hela tiden. Men hur många som förstår allt han säger vet jag inte. Vi nickar och tittar på varandra.
Allt är dock inte fotboll för Ali Riley. I FC Rosengård arbetar hon delvis som certifierad hälsocoach och inom uppdraget ryms bland annat kostrådgivning till U17-spelare och andra inom föreningen.

– Personligen är jag både noga med och passionerad kring vad jag äter. Många av de unga tjejerna i skolan kan behöva hjälp och råd för att ha energi till fotbollen när de många gånger inte är förtjust i den mat de får i skolan. Genom att korrigera småsaker i kosten kan man göra stor skillnad. Kunskap om snabba och långsamma kolhydrater, exempelvis, kan betyda en hel del. Inom laget diskuterar vi ofta mat, speciellt eftersom Jack också är utbildad inom området. Mycket handlar om att komma ut på fotbollsplanen med rätt energi i sig.

Att många fotbollsspelare slarvar på det området blev en snackis under 2015 sedan Malmö FF:s fyscoach Greger Andrijevski riktat skarp kritik mot de egna spelarna som intog sina luncher på O’Learys.
Till tidningen Offside sa Greger:
”Generellt är spelarna jättedåliga på det här med kost. I en perfekt värld skulle de äta på ett ställe som serverar bra mat för elitidrottare – alternativt laga ordentlig mat hemma – men det gör de inte. Det beror på att de är lata, tjänar bra och har råd att äta ute. Drar man upp tröjan på vissa i allsvenskan kan man tro att de spelar i Korpen. Våra spelare kan gå på semester och komma hem 3-4 kilo tyngre utan några konsekvenser. De får inte ens avdrag på lönen”.

Ali Riley menar att situationen i FCR inte ser ut på samma sätt. Åtminstone inte längre.
– När jag först kom till Malmö reagerade jag direkt på kosthållningen. Det hände ofta att vi bara två-tre timmar innan match kunde äta kött, potatis och sås för att sedan bli helt stabbiga i kroppen och springa omkring på planen och rapa. På allvar, så var det faktiskt. Nu är inställningen inom laget en helt annan. Vi väger oss oftare och har bättre kontroll på vår fysik med allt från underhudsfett till kondition.
Mästerkock. Ali Riley är den självutnämnda mästerkocken i gänget som fler än en gång bjudit hem lagkamrater för gourmetmiddagar.
– Nu bor jag i en liten etta. Då funkar det bara att bjuda hem två-tre personer. Tidigare när jag delade en större lägenhet med en lagkamrat hade vi lite större bjudningar.

Vad tycker du om svensk mat?
– Njaaa…
Rileys ansikte får en konstig obekväm min. Hon vill ogärna förolämpa det svenska köket.
– Svensk husmanskost är ingenting för mig.

Kom igen! Något måste du väl ändå gilla? Ärtasoppa, päregröd, luad ål!?
– Well… Jag gjorde min egen variant av skomakarlåda. Den blev god.

Vad innebär ”egen variant”?
– Öhm. Jag bytte ut det mesta och ersatte det med avocado, kvarg och räkor. Som en slags guacemole med räkor.

Lägg av. Och så kallar du det Skomakarlåda? Avgå!
– Ja, det kanske inte blev så mycket skomakarlåda ändå..
– Men jag älskar att prova nya saker och har ett instagramkonto som heter ”Love2eat2love”. Där lagar jag olika rätter, presenterar recepten och publicerar dem. Nu har jag drygt 1700 följare.

Nyttig kaka. En av rätterna är Riley speciellt nöjd med.
– Min egen variant av kladdkaka. Minst lika god, men otroligt mycket nyttigare.
”Paleo Kladdkaka” innehåller inte ett gram vanligt smör, men har likväl godkänts av flera av de svenska lagkamraterna (se recept intill). Och Rileys matpassion går även att ta del av av gemene man. På Cafefeed på Köpenhamnsvägen 5 säljs Rileys version av ”Rawballs”.
– Ekologiskt jordnötssmör, dadlar, havregryn, chiafrön och kokos. De är jättegoda, utlovar vänsterbacken med ett stort leende.

Så man kan äta din rawballs till fika?
– Ja! Oh, jag älskar ordet fika. Alla mina vänner från USA och alla mina släktingar som har varit här – de är helt frälsta i det ordet och dess innebörd. Man tar ju inte bara en kaffe, man gör en social grej av det. I love it! Mina föräldrar går säkert omkring i Los Angeles i detta nu och frågar varandra ”Is it fikatime yet?”

Men något annat svenskt måste du väl ändå tycka om, för guds skull?
– Ha. De första två åren åt jag otroligt stora mängder lösgodis. Men numera blir det inte lika mycket.
– Jag måste ändå säga att jag verkligen älskar att bo i Malmö. Den här staden har allt man kan begära. Att gå omkring på Möllan är underbart, inte minst för att handla mat i alla utländska butiker. Och restaurangerna är fantastiska – utbudet är jättestort.

När du en dag avslutar din spelarkarriär. Vad händer då?
– En sak är säker. Jag kommer inte att bli fotbollstränare. Jag har inte tillräckligt med tålamod för någonting sådant. Jag tror snarare att det blir någonting mat kost, hälsa och mat som jag ju dessutom utbildat mig inom. Drömmen vore att ha ett eget matprogram i TV.

Helsingborg må ha Mat-Tina.
Malmö har Mat-Ali. Om än bara på instagram (än så läge) – kontot heter love2eat2love.

/Christoffer Ekmark

 

Fotnot:

Läs mer om Ali på hennes hemsida.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close