skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Arbetssegrar nyttiga och bra

MFF:s 1-0 mot GIF Sundsvall var en typisk arbetsseger.

Jag gillar sådana.

Dels för resultatet i sig. 1-0 är en närmast perfekt avvägning. Tätt bakåt och det som behövs framåt.

Dels för det många sådana segrar för med sig. I längden är sådana vinster, särskilt borta, betydligt viktigare för en serieseger än urladdningar a la 4-1 mot Jönköping Södra på hemmaplan. Jämför gärna med IFK Norrköping som vann just med 1-0 borta mot Kalmar FF.

[ad_dropper zone_id=”1234″]

Än så länge är faktiskt IFK Norrköping bättre i den detaljen. Peking har fyra uddamålsvinster på bortaplan. Det här var MFF:s tredje.

Efter den usla insatsen mot Landskrona BoIS  var det dessutom en rätt hård press på MFF. Då var fokus och koncentration långt ifrån 100 och det var nödvändigt att direkt komma bort från den känslan. Oavgjort eller förlust mot GIF Sundsvall hade inneburit att MFF fått gå ända fram till den 12 september och matchen mot IFK Göteborg och älta den svaga insatsen och längta efter upprättelse.

Därför var de tre poängen tusen gånger viktigare i Sundsvall än spelkvalitén.

Tycker heller inte att man ska gnälla för mycket på spelet.

Fokus fanns där från start. Då kommer tempot och chanserna efterhand.

Med den kvalitet som MFF numera skaffat sig på hörnor går det heller inte att släppa till elva sådana – som GIF Sundsvall gjorde – utan att det blir väldigt svårt att hålla tätt. Och målet höll hög klass. Magnus Wolff Eikrem slog hörnan och när Vidar Örn Kjartansson nickade in den hur snyggt som helst blev det också Eikrems 15 assist.

15 är nytt allsvenskt rekord. Med tio omgångar kvar. Han var bäst i MFF mot GIF Sundsvall och hans passningsfot är bäst i serien. I det fallet borde rekordet slutgiltigt täppa till truten på tvivlarna.

Att varningen Eikrem fick innebär att han är avstängd mot IFK Göteborg är inte alls bra.

[ad_dropper zone_id=”1246″]

GIF Sundsvall skapade bara en riktigt farlig chans (Stefan Silva i början) och det lång tid innan laget överhuvudtaget prickade målet med ett avslut. MFF hade mycket bättre koll och stabilitet än alla som sitter med nerverna utanför tröjan hemma framför skärmarna troligen upplevde det som. Dessutom borde Vidar Örn Kjartansson satt dit fler mål, chanserna fanns. Jo Inge Berget borde också nätat, men kom i lägena och gjorde en hel del nytta.

Däremot var det inte bra att Berget med 20 minuter kvar att spela och ett gult kort i bagaget tog en tackling där det egentligen bara var turen som räddade honom – och MFF – från en utvisning.

Till sist ett par små påpekanden:

Det står väl rätt klart att Behrang Safari inte kommer att släppa ifrån sig startelveplatsen på länge?

Markus Rosenberg får alldeles för lite credd för den massiva arbetsinsatsen han hela tiden läger ner. Numera gör han nästan mer nytta utanför än i straffområdet och jag tror inte att Kjartansson kunnat vara skyttekung i MFF utan Rosenberg.

GIF Sundsvall åker inte ut.

Kari Arnason har varit klockren efter EM.

Sluta upp med tramset att säga att MFF – eller något annat lag för den delen – återtar serieledningen mitt i en omgång. Går man in i en omgång som tabelletta och lämnar samma omgång som etta försvarar man serieledningen. Inget annat.

Såg förresten U19 slå Ängelholms FF igår.

Den texten kan ni läsa här.

 

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close