Nyheter

Inför SHE: Månsson tror på sitt H65

En sjätteplats i grundserien och respass redan i kvartsfinalen. Det var inte något som varken spelare eller ledning i H65 Höör var nöjda med förra säsongen.
Visserligen gick laget till kvartsfinal i EHF-cupen, men mycket roligare än så blev det inte.
Under säsongen bröt lagkaptenen Jonna Linnéll armen och Mikaela Mässing sargade sitt korsband. I den femte och avgörande kvartsfinalen mot Lugi satt dessutom Jasmina Djapanovic vadskadad.
Den mest omtalade förändingen hos H65 inför den här säsongen har varit att Niklas Harris (pappaledig) ersätts av Ola Månsson som huvudtränare. Månsson som närmast kommer från OV Helsingborgs herrlag, men tidigare skördat stora framgångar inom damhandbollens värld med såväl Team Eslöv under klubbens storhetstid och det U20-landslag som har så många skånska råtalanger.
Hur har den första tiden i klubben varit?
– Som jag förväntat mig. Organisationen i föreningen är väldigt bra och det finns ett driv som är speciellt. Dessutom märks det tydligt att man är revanschsugna och det är tacksamt för mig som är ny här.
Du har en besvärlig skadesituation på många nyckelspelare. Hur ser prognosen ut?
– Jonna Linnélls skada är svår att svara på. Hon kan vara tillbaka om tre veckor – eller inte alls. Eftersom det handlar om en nervskada är allt väldigt osäkert. Mikaela Mässing borde vara spelklar kring jul.
Djapanovics skada då? Den verkar mystisk…?
– Ja, vi har försökt få svar en längre tid nu vad det är i hennes knä som orsakat smärta. Tydligen är det en följdskada av någon gammal bristning.
Det låter inte bra…?
– Säg så här. Jag tror inte spelar premiären, men hon kommer säkert att komma tillbaka i spel lite senare.
På målvaktssidan har det inte hänt så mycket. Jannike Wiberg och Jessica Ryde fortsätter att bilda ett vasst målvaktspar och speciellt den senare har potential att utvecklas betydligt mer. Jannike, som ifjor återkom efter barnafödande, visade många gånger samma höga toppar som för tre år sedan tog henne hela vägen till landslaget.
– Det ser bra ut på den fronten. Evelina Sjöström kommer att lånas ut till Eslöv, det känns som en bra lösning för alla parter och ger Evelina betydligt mer speltid i Elitserien.
På Ut-listan kan vi främst notera försvarskonstapeln Caroline Friberg. Hon gick till Skara, men kommer inte att spela något denna säsong eftersom hon nu är gravid.
Mittsexan Rebecka Lindberg Johansson har lagt handbollen åt sidan helt för att utforska andra sidor av livet – i USA. Dessutom har högersexan Malin Andersson lagt av.
Det i kombination med att Mikaela Mässing lär vara borta större delen av säsongen för att kanske komma i form till slutspelet – samt att Jonna Linnéll riskerar att missa stora delar av säsongen – gör att det bör sättas flera frågetecken för lagets slagstyrka. Framför allt kanske på högerkanten.
– Nja, vi kommer att flytta över Anna Johansson och Anna Olsson på högernio så det kommer nog att lösa sig.
image
På In-sidan är det två treor i försvaret som utmärker sig. Från Önnered har Sofia Hvenfelt hämtats in, en riktig chef, och från OV Helsingborg kommer Sofie Lindqvist. I anfall spelar duon mittsex respektive vänsternio.
I övrigt hämtas det spelare från de egna leden, som Ida Gullberg på högersexan.
Dessutom lär spelare som Micaela “Kamelen” Fransson och Tilda Winberg får betydligt mer speltid denna säsong.
– Lindqvist och Hvenfeldt har spelat tillsammans en hel del i U20-landslaget under min ledning och under försäsongen har samarbetet mellan dem fungerat riktigt bra.
– Sedan är det så att H65 i år har en betydligt mindre trupp. Vi är 16 spelare i truppen, men kommer sannolikt bara att ha 13 spelare att tillgå i premiären…
– Vi kommer att gå runt på färre spelare den här säsongen, ha färre starter i anfallsspelet och fokusera på det vi är bra på.
Riskerar ni inte att bli sönderlästa då?
– Jo, men då gäller det att bli ännu bättre på det vi redan gör. Det är vad ledarskap handlar om.
Har ni någon intern kravbild?
– Föreningen har som mål att inom två år spela SM-final. Den här säsongen hoppas vi ska bli den bästa i klubbens historia, vilket skulle betyda minst en seger i en av semifinalmatcherna. Man ska tänka på att det bara är fem klubbar under 2000-talet som lyckats med bedriften att vinna en semifinalmatch…
Europacupen brukar också vara ett stort mål för H65? Hur ser du på det?
– Med tanke på att vi har att göra med riktigt seriösa idrottare som lägger ner 10-15 timmar i veckan på träning så är 22 matcher i grundserien på tok för lite. Ska sporten utvecklas måste det till fler matcher och Europacupen är en trevlig väg att gå.. Vi gör en full satsning på båda tävlingarna, men i cupen har vi inget speciellt mål. Vi tar omgång för omgång och ser vilket motstånd som väntar. I första omgången har vi ett spanskt lag som är femma-sexa i sin liga – de ska vi nok fan kunna slå…
Hur har spelet sett ut under försäsongen?
– Till en början var jag lite orolig, men efterhand har det blivit bättre. Och det är inte hur spelet ser ut i den första matchen på säsongen som är det viktigaste – utan i den sista.
Ni spelade nyss en träningsturnering i Danmark. Bland annat blev det stor förlust mot Odense, men 24-20-seger mot Team Esbjerg.
– Då visade vi upp ett försvar som håller mot de här lagen. Det vi blev straffade för annars var de tekniska felen i anfallsspelet. Vårat kontringsspel var nästan obefintligt, eftersom vi inte tränat ett dugg på det. Esbjerg hade inte sina två holländska stjärnor med, men alla sina svenska, danska och norska landslagsspelare – och de ska spela i Champions League om tre veckor.
Till sist. Hur ser du på årets upplaga av SHE?
– Den satsning som Sävehof gör är imponerande. De har det bästa lag som spelat i en svensk handbollsliga – någonsin. De borde vara solklar etta i serien. Skuru är i mina ögon lika klar tvåa och sedan ska Lugi såklart räknas tidigt, liksom vi och kanske Kristianstad om de får sin grupp att fungera optimalt.
/Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close