skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Det finns värre tapp

Nu ska jag komma ut som en idiot.

Eller jag tycker ju inte att jag är det. Snarare att jag har rätt. Men det finns säkert många som kommer att tycka att jag är en idiot.

Jag tycker nämligen att det är värre att MFF säljer Mattias Andersson till Juventus är att MFF säljer Vidar Örn Kjartansson till Maccabi Tel Aviv.

Skillnaden är känslomässig, men också knuten till hur jag vill att klubben ska jobba.

Vidar Örn Kjartansson köptes in för att göra mål. Det har han gjort, på ett mycket bra sätt. 14 mål på 20 omgångar säger det mesta.

Samtidigt när han nu byter klubb till Maccabi Tel Aviv blir det hans fjärde på två år.

18-årige Mattias Andersson kom till MFF som 15-åring från LB07 och har ännu inte ens flyttats upp till seniortruppen som lärling. Som jag bedömer det var det dock bara en tidsfråga innan man skulle tagit det beslutet. Han är den U19-spelare som var närmast att uppgraderas, har redan känt lite på A-lagsluften och även om det aldrig finns några garantier är jag övertygad om att han om två-tre år på allvar varit med i konkurrensen om mittbacksplatserna i seniorlaget.

Ett långt tidsperspektiv för en otålig 18-åring. Men det är givetvis bara tramsigt att tro att han vid en flytt till Juventus Primavera-lag skulle vara närmare en plats i serie A-gigantens A-lag än i Malmö FF:s.

MFF U ska fostra spelare till seniorlaget. Det är huvuduppgiften.

MFF U modell 2016 är bättre rustat än någonsin att göra det och alla ni som lyssnat på vår podd med Andreas Georgson från u-sektionen eller läst några av våra reportage om MFF U vet att ambitionerna är höga och att man jobbar hårt, effektivt och bra. Om ni inte gjort det, lita på mig. MFF U står starkt.

Att i det läget förlora en talang som Mattias Andersson är ett nederlag.

Tappet av Vidar Örn Kjartansson är i den jämförelsen lättare att acceptera.

Om man lägger till en nödvändig förutsättning. Jag tror inte att MFF säljer guldet genom att släppa Allsvenskans skyttekung.

Det tror inte MFF heller. Det är därför man säljer honom när klubben fått rätt pris.

Maccabi Tel Aviv blir som sagt hans fjärde klubb på fyra år. Om inte legoknekt haft en så negativ klang  hade det varit ett bra ord. Nu kan man istället säga att den 26-årige anfallaren är en ytterst professionell yrkesman som gör det han ska – mål –  i den klubb som anställer honom. Om MFF tyckt att priset varit fel och/eller att chanserna att ta guld minskat för mycket för att säga ja till budet hade han spelat vidare i MFF. Och presterat på samma vis. När Malmö FF nu släpper honom kasserar han in ännu en sign on bonus och får hoppas att lagkamraterna i Maccabi Tel Aviv ger samma stöd som de gjorde i MFF och Vålerängen så att han kan fortsätta att leverera. Annars kan Israel bli ett nytt Kina för honom.

MFF lämnar han med ett högt betyg. Att tiden blev kort var inte hans fel.

När det gäller betyget MFF ska ha så måste det sättas efter säsongen.

Med en hel Joakim von Anka-binge pengar i det egna kapitalet var MFF inte tvunget att sälja. Men 33 miljoner, som uppgifterna från Israel säger, räcker för att det inte ska bli ett underskott i driften. Vilket också är viktigt. Inte minst för styrelsen. Och det finns en poäng i att ha stora muskler tillgängliga  under vinterfönstret när man ska bygga något stort för att följa upp det allsvenska guldet och jaga nya Champions League-äventyr.

Missar MFF guldet är det en helt annan sak. Då går det inte att undvika frågan om det var en jättemiss att sälja Kjartansson.

Och just här förstår jag inte hang-upen på beloppet.

33 miljoner är för lite, säger många. Det kan jag också säga eftersom jag tycker det. Men om MFF fått 53 miljoner istället hade det väl inte gjort guldmissen ett enda dugg mer uthärdlig? 20 miljoner extra på banken är ett rätt taskigt plåster på ett silver-sår för en klubb som redan har så väldigt mycket mer?

Därför finns det egentligen bara en nyckelfråga:

Var Vidar Örn Kjartansson nödvändig för att vinna SM-guldet 2016?

Att MFF:s svar på frågan är nej vet vi alltså redan. Annars hade man inte sålt honom.

Mitt svar är också nej.

Poängkungen och passningsleverantören Magnus Wolff Eikrem är kvar.

Försvaret är intakt och förstärkt med Behrang Safari.

Mittfältet ser också likadant ut som tidigare.

I anfallet kommer Markus Rosenberg att göra fler mål nu. Dessutom är Alexander Jeremejeff en väldigt intressant spelare och Jo Inge Berget har gjort mål de perioder han fått spela på positionen en längre tid.

Efter 20 omgångar har Vidar Örn Kjartansson gjort 14 mål och Markus Rosenberg 4.

Om MFF spelar med Rosenberg i par med Jo Inge Berget eller Alexander Jeremejeff i 20 omgångar blir det nog 18 mål ändå, typ Rosenberg 10 och Berget/Jeremejeff 8. Däremot har jag väldigt svårt att se någon annan kliva fram och göra 15 assist på 20 omgångar som Magnus Wolff Eikrem gjort.

Därför tycker jag att det är okej att släppa Kjartansson.

Däremot hade det absolut inte varit okej att släppa Eikrem, oavsett storleken på beloppet. Eller Rosenberg, eller Wiland, eller Tinnerholm, eller en mittback, eller ett par till…

Faktiskt.

 

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close