Nyheter

Arkivkollen: Derbyt i Sjöbo

Eftersom vi rapporterat om HK Björnen idag rotar vi ur arkivet fram ett gammalt nedslag från Färsingahallen.

HK Björnen-Tomelilla 21-27
Div 3-kval, Färsingahallen, Sjöbo

Glöm derbyn mellan Lugi och Ystad.
Glöm derbyn mellan HK Malmö och Kristianstad.

När Björnen och Tomelilla möts är det blod, röda kort, frakturer och heder på spel. Och oftast en tredje halvlek på Tingvalla där ”unfinished business” får sitt avslut. Den här gången stod en plats i division tre på spel. Tomelilla kom näst sist i den södra trean och Björnen var ett mittenlag i fyran som ändå fick chansen.

Och hemmalaget inledde snyggt. Osten briljerade i målet, Fimpen agerade försvarsgeneral och kontringsess, ”Löken” sköt underarmsskott i krysset när han ville, Tony brottade ner motståndet på linjen, Savage-Svenssons muskliga vader satte skräck i motståndarna och Gotte coachade felfritt på bänken. För en stund var det både julafton och Sjöbo marknad samtidigt.. Publiken bankade på sina trummor som besatta och hemmaspelarna hetsade tillbaka

Det låter som ett gäng yrkeskriminella gangsters som nyss muckat och dödskalletatueringarna på benen förstärkte det intrycket, men det handlar alltså bara om fryntliga handbollsmatadorer från Sjöbo. Åtminstone vad vi vet.

Efter 8-5 såg Björnen ut att ha järnkoll på matchen, bara för att med en man mindre i slutet av första halvlek tappa ledningen. Dessutom fimpades ”Fimpen” i en närkamp och hemmalagets nyckelspelare fick utgå. I andra halvlek seglade gästerna ifrån. Trots att publiken i sann Björnen-anda svarade för kladdiga (och i vissa fall framgångsrika) psykningar.

”Tålamod i anfallsspelet” beordrade tränaren bara för att se någon skjuta upp bollen fem meter över ribban från tolv meter några sekunder senare.

”Prata mer i försvarsspelet” beordrade samme tränare bara för att se ett dödstyst mittlås gå bort sig och orsaka straff och utvisning.

Siffrorna stannade till slut på 27-21 i Tomelillas favör och därmed bör de kunna hålla sig kvar i trean.

Det kanske glädjer en och annan Tomelillabo. Dock ska det spelas ett returmöte och ni vet hur det brukar gå för folk som retat upp en Björn…

 

 

Betyg på besöket:

Underhållning: 4
När ”Osten” klev fram till motståndarna i Tomelilla i en timeout för att mucka gräl höll de på att bli ett redigt drängfylleslagsmål som i gamla ”goda” tider. Nu skötte sig pågarna på planen mer stilfullt och även om låg division tre-nivå i handboll inte är skönlirets urmoder så fanns det all anledning att njuta av kampen.

Underlag: 3
Massor med linjer hit och dit. Men på den här nivån ingår det. God svikt i gympahallsgolvet.

Domarna: 5
En stenhård dam med obegränsad pondus kompletterades av Janne Bengtsson. Den legendariske gamle vaktmästaren på Olympia som dessutom varit framgångsrik tränare i fotboll och var med och förde Eskilsminne IF mot högre höjder en gång i tiden. Snudd på felfria, hallens snärtigaste löpsteg och en allmän fröjd att beskåda.
Matchställ: 4
Hemmalagets gula tröjor och gröna shorts symboliserade både Brasiliens elegans och finess samt Norwich benknäckarmentalitet. Härlig egen stil och kanske världens snyggaste klubbmärke? Tomelillas klassiska blåvit-randiga är också godkänt.

Publikplats: 3
Plaststolarna är så slitna att de börjar ge skön svikt för rumpan. Varmt och behagligt i hallen och möjligheten för publiken att sitta en meter från spelarna och skrika ”Du missar straffen Filip” är en attraktion i sig. Filip missade straffen förresten. En misslyckad lobb.

Musiken: 1
Inte en ton. Ingen uppvärmningsmusik och inte ens en speaker. Sjöbopubliken är definitivt förtjänt av bättre drag. Kamma er. Men det kunde ha varit värre. Man kunde ha haft Mix Megapol i högtalarna.

Korven: 4
En tunn slang med bröd och Jonnys sötstarka senap. Svårare än så behöver det inte vara. Dessutom fanns hembakade bullar till efterrätt. Dessutom var det hög kvalitet på lösgodiset. Guldstjärna till köket och till vem det nu var som ansvarade för bullbaket.

Parkering: 5
Massor av gratisrutor i direkt anslutning till hallen. Tack för det.

Dasset: 3
Ingen kö. Inget extra. Inga problem. Lavendeltvål eller något fruktigt hade ändå höjt betyget.

Betygskala:
6- Bosse Larsson-klass
5 – Världsklass
4 – Mycket bra
3 – Vi är nöjda
2 – Njaaaa…
1 – Ålahueklass
0 – 031-klass

Relaterade artiklar

Back to top button
Close