HandbollNyheter

Kommunen svek – då växte HK Björnen

Färsingahallen i Sjöbo stängdes ner i 3,5 månader på grund av personalbrist (städare och vaktmästare).

Då knöt handbollsvännerna i Sjöbotrakten näven…

bjornenlogga

Det har morrats, svurits och klagats på kommunen i Sjöbo den här sommaren. Fyra föreningar har inte kunnat driva sin verksamhet i Färsingahallen och heller inte fått några alternativa lösningar. Förutom HK Björnen handlar det om Tae Kwando-föreningen, badmintonföreningen och gymnastikföreningen.

– Vi har försökt att ha en konstruktiv dialog med kommunen, men det har inte fungerat. Det har känts lönlöst, säger lagkapten Micke Johansson med ett långt förflutet i såväl Björnen, Lågan och Skurup.

– Vi har till och med erbjudit oss att själva städa, låsa upp och ansvara för sysslorna, men fått blankt nej. Kommunen har uppenbarligen inget som helst intresse för idrottsföreningarna.

 

 

De bristande träningsmöjligheterna har uppmärksammats i sociala medier och flera andra föreningar i närheten har erbjudit gratis träningstider. Färsingahallens A-hall är nämligen den enda i Sjöbo kommun som inte har klisterförbud.

Normalt sett borde kanske sådana öden resultera i att folk tappar lusten och lägger av. Effekten i Sjöbo blev precis tvärt om.

– Alla jag pratat med om detta har engagerat sig kring klubben och i seniortruppen har vi faktiskt fått sådan respons att vi blivit uppemot 30 man. På senaste träningen, den första i vår egen hall, var vi 16 stycken – och då saknades ändå tio grabbar. Det har resulterat i att vi kunnat anmäla ett B-lag till seriespel och det känns fantastiskt kul.

HK Björnen har även fått en ny tränare i år i form av Stefan Larsson.

– Stefan har varit i klubben förut och kommer nu in som en frisk fläkt. Han håller verkligen disciplinen i gänget och när vi inte haft någonstans att träna under sommaren så har det blivit fokus på fysträning. Det har verkligen gått över förväntan. För att vara ett division fyra-lag har vi riktigt bra fokus på grejerna.

 

 

Men det är inte bara herrlagen som fått en positiv effekt av kommunens hallstängning. Även ungdomsverksamheten har fått en boost.

– Tillsammans med min sambo Maria Andersson håller jag i ”Boll och lek” för barn mellan 3-5 år. Det är absolut fullsatt där, 35 barn, och sex-sju står på väntelistan. Det är en väldigt kul utveckling och någonting som möjliggjorts genom ett stipendium från Färs och Frostas Sparbanksstiftelse. I övrigt har vi två U-lag; pojkar 07 och pojkar A.

Men du. Nu när ni har två lag, då borde det finnas möjlighet att spetsa till A-laget inför säsongens heta derbyn mot Tomelilla och övriga klassiska hatlag?

– Visst är det så. I fjor snittade vi mellan 100-150 personer vid varje match. Vi tar ingen entré utan satsar på kioskverksamheten och att bygga upp ett långsiktigt intresse. Allt vi saknar är egentligen en till målvakt. Känner du någon som skulle vara sugen?

Nja…? Vi kanske kan gå ut med en efterlysning nu?

– Ja. Perfekt! Finns det någon handbollsmålvakt som är sugen på att lira så kom till HK Björnen. Vi bjuder på en calzone och stor kall cola efter första träningen. Vi kör på tisdagar och torsdagar med start 19.30, hälsar Johansson – som nås på 073-5020342.

Christoffer Ekmark

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close